Illustrasjon, Balansemerket (Foto: Sunniva Krogseth)

Balansemerket – for et trygt kulturliv

Balansekunst lanserer merkeordning mot seksuell trakassering i kulturlivet.

Kalender

Hvordan skape trygghet og etterrettelighet når arbeidshverdagen kan preges av intimitet, midlertidighet og flytende overganger mellom arbeids- og privatliv?
I kjølvannet av #metoo oppsto det flere gode initiativer for å forebygge og håndtere forekomsten av seksuell trakassering i arbeidslivet. Men en rekke risikofaktorer som er spesielt karakteristiske for kulturlivet gjør at ikke alle retningslinjer eller rutiner treffer kulturbransjen like presist.

Dette var bakgrunnen for å utvikle Balansemerket, en målrettet ressurs som hjelper kulturaktører i sitt arbeid mot seksuell trakassering, skriver Balansekunst i en pressemelding. Balansekunst har fått støtte fra Kulturdepartementet og veiledning fra Likestillings- og diskrimineringsombudet til å utvikle Balansemerket.

Torsdag 24. oktober skjer lanseringen, og arrangementet finner sted på Litteraturhuset i Oslo. Lanseringen åpnes av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Rønnaug M. Retterås, etterfulgt av en paneldiskusjon mellom Gull Øzger (koreograf og leder i BodyTech), Julie Støp Husby (skuespiller, sanger og skribent), Sara Rönnbäck (billedkunstner), moderert av Danby Choi (sjefredaktør i Subjekt). Samtalen skal i følge arrangøren undersøke hva det er som gjør at utfordringene er større i kulturlivet enn i andre bransjer, og hvordan kulturlivet best kan håndtere utfordringene.

Norsk Scenekunstbruk er blant pilotorganisasjonene som har deltatt i Balansemerket.
– Det er viktig for Scenekunstbruket å gjøre sitt beste for å ligge i front når det gjelder et likestilt og mangfoldig kulturliv, og at vi i alle deler av vår virksomhet ser på rutiner og virkemidler for å forebygge seksuell trakassering, sier daglig leder i Scenekunstbruket, Ådne Sekkelsten.
– Balansemerket bidrar til en bevisstgjøring i dette arbeidet, og tydeliggjør vårt ansvar. I tillegg oppleves det som en stor anerkjennelse å få være med i ordningen.

Julie Støp Husby, som var aktiv i organiseringsarbeidet rundt #stilleforopptak, skuespillernes opprop mot seksuell trakassering og kjønnsdiskriminering i norsk teater- og filmbransje, mener at Balansemerket kan skjerpe kulturinstitusjonene:
– Det viktige med et sånt merke er at det forhåpentligvis forplikter; det krever mer enn å bare lage retningslinjer og peke på dem hver gang man gjør en nyansettelse, på en måte. Jeg tror også at det kan bidra til å skape et sunt «press» kulturinstitusjoner imellom.

Se info om lanseringsarrangementet for Balansemerket på Facebook. Arrangementet er gratis, åpent for alle og blir strømmet.

Balansekunst er et samarbeid mellom over 70 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Ballades redaktør Guro Kleveland er styreleder i foreningen Balansekunst.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo