Av Tor Tessem, daglig leder Bergen Apollon A/S
Etter NRKs dekning rundt Platekompaniets annonsering har det dukket opp feilinformasjon som bør rettes opp. Som medeier i Apollon og som personen som ble intervjuet av NRK, må jeg imøtegå Platekompaniets grove insinuasjoner og usannheter.
I Platekompaniets forsvar for sin annonseringspolitikk har de, både på Ballade og i Dagsavisen, gitt uttrykk for at denne saken er et resultat av at Apollon er ute etter å sverte Platekompaniet. Dette skal vi ha fått NRK med på ved å sende et brev etter sigende fylt av uriktige påstander rundt Platekompaniets rutiner. Hva påstandene har bestått av, har aldri kommet fram.
Kanskje ikke så rart ettersom verken undertegnede eller noen andre i Apollon noensinne har skrevet brev til NRK eller på noen annen måte tatt kontakt med kanalen.
I forbindelse med fjernsynsintervjuet oppsøkte NRK meg i butikken og ønsket en kommentar til påstandene om at Platekompaniets Vi Anbefaler-annonser og Topp 15-liste var betalt av plateselskapene. Dette bekreftet jeg, og sa på samme tid at dette var en helt vanlig form for annonsering i bransjen som det ellers er i andre deler av varehandelen. Dette har blitt verifisert av andre aktører, og jeg kan ikke se at noe av det jeg har uttalt meg om har vist seg å være feil. På spørsmål fra NRK om det var slik at Platekompaniet for med løgn, svarte jeg benektende. At dette ble klippet bort under NRKs redigering, er slikt som skjer under et kort nyhetsinnslag.
Vi kan ellers nevne at vi ved et par tidligere anledninger har grepet Platekompaniet i små brudd på Markedsføringsloven. Dette har blitt påpekt diskret overfor myndighetene, og Platekompaniet har føyet seg etter myndighetenes pålegg. Det kunne da ikke falle oss å blande media inn i noe som er en intern liten bransjesak på kammerset.
I Dagsavisen klarer Platekompaniet å dra min kompanjong Einar Engelstad, som også jobber som musikkjournalist i Bergens Tidende, inn i saken. Dette antakeligvis for å svekke min troverdighet. I Dagsavisen fremstår det som om vi er en og samme person. For den vanlige leser vil dette kunne tolkes slik: Plateanmelder med eierinteresser i en platebutikk kritiserer Platekompaniets annonseringspolitikk. Dette er fullstendig feilaktig. Undertegnede har ingen tilknytning til BT eller annen presse i Bergen. Einar Engelstad har i løpet sine snart tjue år som journalist aldri anmeldt en eneste plate. På grunn av sin relativt høye profil som musikkjournalist ønsket han da ellers ikke å uttale seg til NRK i angjeldende sak. Når Dahl og Presthus i tillegg fremsetter de rene konspirasjonsteorier mellom bergenspressen og Apollon, minner det mest om fremskreden paranoia og en mildt sagt elendig kjennskap til elementær presse-etikk.
Det er ganske paradoksalt å lese hvor oppgitt Platekompaniet er over feilaktighet i artiklene som har dukket opp i etterkant av innslaget. Ikke minst når de selv ikke har løftet en finger for å sjekke om sine egne opplysninger holder vann.
Det er ellers et uttrykk for dårlig sportsånd når en begynner å gå etter motstander i stedet for ballen. Når en i tillegg går etter feil mann, må en saktens lure på hvordan det står til med dømmekraften.

Kronos Quartet, Maurseth og Tjøgersen utforsket hardinggrensene i Carnegie Hall
Fra vidda til 57th Street i New York.

Samtidsmusikken tok rommet under Spellemann
Rørende og berørende anerkjennelser under Spellemann torsdag kveld, med Hedersprisen til Maj Britt Andersen og tildelinger i flere klasser til Kristine Tjøgersen og Vilde Frang.

Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans
Vi deler et romskip med Vegar Vårdal, Rebekka Karijord, Ora The Molecule, Don Juan Dracula, Gunerius & Verdensveven, Rimmslimm, Simon Moholt, Chris Eriksen, De Press og Statsmenn.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.