Kommunesektorens organisasjon KS vedtok forrige helg å ikke gå for en særavtale for lønnsmottakere i Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Det skriver Musikkultur.no. «Skolesekken» er landets største arbeidsgiver for utøvende kunstnere og kulturformidlere.
En særavtale for utøverne i DKS har vært en konfliktsak i flere år – slik Ballade.no blant annet har skrevet om tidligere. I dag finnes kun en avtale for oppdragstakere, og i praksis kan man si at utøverne tvinges til å være selvstendig næringsdrivende hvis de skal jobbe for DKS. Creo mener man må kunne velge å gjøre jobben som arbeidstaker, gjennom en midlertidig ansettelse. Slik fungerte avtalen med Rikskonsertene i sin tid. KS derimot, mener deres hovedtariffavtale kan legges til grunn. Det er de politiske partiene som sitter i KS-styret. De argumenterer med at det ikke er noe i veien for å legge KS’ egen tariffavtale til grunn for ansettelser av kunstnere i DKS.
Les også: Åpen post til Kulturtanken fra musiker Hans Martin Austestad
– I den grad kunstnere i DKS ansettes, så gjelder KS’ hovedtariffavtale, opplyser Karsten Langfeldt, spesialrådgiver i KS Forhandling. Han sier at utøverne i DKS i dag kan ansettes midlertidig i fylkeskommunene, og at en slik ansettelse da skjer innafor rammene av hovedtariffavtalen i KS. Langfeldt kaller denne avtalen «dekkende».
Det var under siste styremøte i KS – kommunesektorens organisasjon – at et enstemmig styre valgte å ikke opprette en særavtale for lønnsmottakere i Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Utøvernes talsperson, Creo-leder Hans Ole Rian er særlig skuffa over at Arbeiderpartiets styrerepresentanter ikke tok til orde for en avtale:
– Dette bryter med deres egen politikk om at alle har krav på en trygg arbeidshverdag, sier Rian.
Styresammensetningen i KS gjenspeiler den politiske situasjonen i fylkene og kommunene.
Creo på sin side peker på at hovedtariffavtalen ikke har noen løsninger for dagsatser eller forberedelser, og mener den passer dårlig for arbeidsdager på turné.
Åpner for ekstra tillegg
KS åpner imidlertid for å gi en kompensasjon for at særavtalen mellom Creo og arbeidsgiverorganisasjonen ikke blir noe av, skriver Musikkultur videre:
– Vi er i dialog om å legge på noe ekstra på dags- og timehonoraret fra høsten, for å kompensere for mangelen på en lønnsavtale, slik at kunstnerne har anledning til å tegne individuell sykepengeforsikring i NAV og avsette penger til pensjon, forteller Rian.
– Vi etterlyser en klargjøring av hva det vil si å være arbeidstaker kontra selvstendig næringsdrivende. Vi mener dette er uklart i dag, det er for mange gråsoner. Og det gjelder ikke bare i denne saken, men for eksempel for musikere som tar oppdrag i de private teatrene, lærere i private kulturskoler og på en del andre slike områder, forklarer Rian. Han vil jobbe sammen med andre arbeidstakerorganisasjoner for å få regjeringa til å utrede arbeidstakerbegrepet, og sikre forholdene for de frie gruppene.
Musikkultur skriver også mer om bakgrunnen for utøvernes krav om særavtale i Skolesekken-jobber her.
Les også: Ønsker styrke rettighetene til frilansutøvere i DKS

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Selma fra Hønefoss ble publikummer nummer en million i Bærum Kulturhus
Selma Hasund Poole (18) fra Hønefoss ble overrasket med konfetti, gavekort på danseforestilling og jazzfestival som besøkende nr. 1 million i Bærum Kulturhus i helgen.

Tord Gustavsen kåret til Årets europeiske musiker 2024 i Frankrike
Musikeren og komponisten dedikerer prisen til musikerkollegaer gjennom årene.

Ballade video: Våpen og ammunisjon
Vi setter fyr på kontoret med Honningbarna, Moddi, Don Juan Dracula, Hüskey King, Earth Moon Transit, Tor Kvammen, Kyra Snø, Heartland Countrytrio og Markella.

Om kunst og tankefrihet
ESSAY: Plutselig er det å tenke egne tanker og la fantasien spinne fritt en radikal ting. Og her er kunsten ikke bare nyttig, den er essensiell, skriver Torstein Slåen.