Velkommen til en riktig fin utgave av Ballade video! Vi nærmer oss vår utgave nummer 90 med stormskritt, og gleder oss over at tilfanget av norske musikkvideoer fortsetter å være stort og variert. Mange vil nok glede seg over en helt ny video med Erlend Ropstad, regissert av Marthe Amanda Vannebo, men vi har mye annet på lager også.
I tillegg minner vi gjerne om den flotte 40 minutters filmen til Shaun Bartlett, som vi hadde premiere på i går. Den inneholder personlige og ærlige betraktninger, masse flotte naturbilder – og ikke minst syv nye og gode låter. Sørg for at du får med deg den også.
Da kan vi bare si: God fornøyelse!
ERLEND ROPSTAD: Svevde høyt der oppe
Premiere!
– Vi har vel nådd et punkt nå, mange av oss, der ventingen ikke går lenger, sier Erlend Ropstad til Ballade video.
– Jeg skal klare å holde ut litt til med avstand og smittevern, men orker ikke vente lenger med å slippe musikken jeg sitter på. Selv om det ikke er mulig å følge det opp med release-fest og dans og bråk. Så nå kommer det ny musikk, ikke tilpassa ti’a, bare ren rock.
«Svevde høyt der oppe» er tredje låt fra albumet Da Himmelen brant var alle hunder stille, som har utgivelse på Indie Recordings senere i vår. Den er produsert live i studio, med Erlend og bandet De Rotløse i en ring. Tidligere har vi fått høre «I ly for livet» og «Det er vår stillhet jeg behøver».
– Videoen er spilt inn den dagen jeg la på gitarsoloer, piano og sang i studio. Etter at trioen med meg, Gunnar Sæter (trommer) og Per Tobro (bass) hadde spilt inn kompet live et par dager i forveien. Trond Espen Seim og jeg skulle ned og spille en forestilling på Nationaltheatret etterpå, så han spurte om å få bli med å se på hvordan vi jobbet. Han kalte det research til rollen. Vi kalte det OD-dagen hans, ler Ropstad.
Det er fotograf Marthe Amanda Vannebo som har filmet det hele i Nabolaget Studio hos Roar Nilsen. Erlend Ropstad har som vanlig stått for både tekst og melodi.
KRISTIAN GROSTAD: Blink Of An Eye
Premiere!
Kristian Grostad beskrives som en låtskriver og artist som lager musikk med røtter i en akustisk singer/songwriter-tradisjon, samt med sterk innflytelse fra indiepoprock-sjangeren.
– Det har vært viktig å for meg å gjøre hele vokal- og gitaropptak i studio. Jeg kunne sikkert gjort hundre opptak og satt det sammen til ett helt perfekt, men for meg er det stor verdi i å formidle det ene øyeblikket.
I 2018 slapp Grostad debut-EP-en «On the Run», produsert av Even Ormestad. Han har spilt på klubbscener og festivaler i Norge, inkludert Trondheim Calling og Sørveiv. Det siste halvannet året har han tilbrakt i studio for å spille inn debutalbumet Toxic Sea, som slippes på Nordic Records 23. april.
– «Blink Of An Eye» er ekstra spesiell for meg. Den oppsummerer mesteparten av de siste årene i mitt liv. For tre år siden ble jeg far. Det var definitivt det fineste og samtidig skumleste jeg har opplevd. Å vite at jeg er ansvarlig for et annet menneske er galskap, og gjør meg til tider livredd.
– Den konstante frykten for å ikke strekke til hvisker i det ene øret mitt, mens den umiddelbare gleden av å se noe magisk vokse og blomstre hver eneste dag hvisker i det andre. Jeg var verken forberedt på eller klar for denne emosjonelle berg- og dalbanen, men jeg ville aldri vært foruten.
Det er Kristian Grostad selv som har laget den fine lyric-videoen.
MARIANNE SVEEN: How Come
Etter elleve år som vokalist, låtskriver og multi-instrumentalist i Katzenjammer, bestemte Marianne Sveen seg for å forlate bandet. Hun er også utdannet sykepleier, og tok vakter på en døgnpost innenfor psykisk helse, mens hun begynte å jobbe med sitt første soloalbum.
I møte med pasientene begynte Sveen å reflektere over definisjonen av nærmeste pårørende – Next of Kin. Så hun kastet alt hun hadde skrevet til da, og begynte helt på nytt. Høsten 2021 kommer resultatet på Drabant Music. «How Come» er andre smakebit fra Next of Kin, og handler om mobbing.
– Når man blir mobbet gjennom hele oppveksten uten at noen noensinne griper inn, kan stemmene hjemsøke deg resten av livet. Mobbingen tar på en måte aldri slutt, og man vil alltid spørre seg om hvorfor ingen synes det var viktig nok til å gjøre noe. Og følelsen av å være evig verdiløs blir total. For det er det som er. Mobbing og utestengelse gjør ikke bare vondt her og nå, men det kan vare livet ut, sier Sveen om sangen.
Next of Kin er skrevet og produsert av Marianne Sveen. Hun står her for vokal, piano og gitar, mens Daniel Weiseth Kjellesvik og Marie Solum Gran spiller fransk horn. Tor Egil Kreken medvirker på kontrabass.
Det er Marianne Kjærsund som danser i videoen, mens Finn-Erik Rognan står for kamera og klipp.
EGIL OLSEN: Don’t Be A Tool
Premiere!
– egil olsen her. gidd ikkje å skrive i tredjeperson og skryte av kor mykje god omtale eg har fått, eg har berre laga ein ny song. det er berre litt ny musikk. 12. mars dumpar eg eit nytt unikt kunstverk laga av lyd, rytme og ord, ut i det digitale havet av nullar og einar.
Det skriver Egil Olsen til oss, med sine sedvanlige små bokstaver. Og med sin sedvanlig store musikk og stilsikre sans for det visuelle.
– min nye singel «don’t be a tool» er ein typisk goth-jazz-jam med eit psykedelisk hint av tradisjonell dixibilly og ADM. med uling, orgel, klarinettar og trommesolo, tek den deg med på ei reise både fram og tilbake i tid og til ein annan dimensjon. neida.
Dette er utgivelse nr. 2 i en ny serie med singler med Egil Olsen. De er også utstyrt med karakteristiske og kule omslag, som hyllester til andre platecovere, henholdsvis av John Coltrane og Ray Charles.
– med motiverande tekster som «a wise man once said gaga goo goo» skreiv eg songen til min kjære vesle eittogethalvtåring, som etter fleire månedar i lockdown i skogen på nesodden nesten ikkje hadde sett andre menneske i sitt liv. han er ein ganske vill type og elskar å vere i studio å spele trommer, so eg skreiv den både til han og som han. videoen har eg animert sjølv på ipad. den kan kanskje føre til transendering eller epilepsi.
PERMAFROST: Femme fatale
Permafrost tilhørte den opprinnelige post punk-bevegelsen her hjemme. Bandet ble startet i Molde i 1982 av skolekameratene Frode Heggdal Larsen (gitar) og Kåre Steinsbu (vokal). Bassist Robert Heggdal og trommeslager Trond Tornes kom med i 2001, mens Daryl Bamonte ble med på keyboards i 2016.
Permafrost er oppkalt etter en sang av det britiske bandet Magazine, og medvirket i 1983 på samlekassetten Moldepunx Go Marching Out, som i nyere tid er gjenutgitt på vinyl. Her finner vi også band som Psykisk Terror, Bannlyst, Anfall og Nevrose. Samme år ga de ut 12-sporskassetten Godt ment. Først i 2019 vendte bandet tilbake med EP-en «Permafrost».
– «Femme Fatale» er laget under COVID-19, så vi har sendt filer mellom Oslo, Trondheim og London, forteller Trond Tornes til Ballade video. – Vi kommer antagelig til å ta med oss noe av denne metodikken på veien mot noen singler og etter hvert et album. Når vaksineringen er på plass og samfunnet har åpnet igjen, vil vi etter hvert også forberede noe for live-spilling.
Selve videoen, som er regissert og klippet av Mimi Supernova, har også en ganske spesiell bakgrunnshistorie:
– En fun fact er at deler av den er innspilt under Depeche Mode-turnéen i Japan i 1988, sier Tornes. – Daryl var med bandet på tur, og lånte en av guttas nyinnkjøpte videokamera. Disse opptakene kom altså til anvendelse nå i 2021.
MATTERHORN: Oceana
Matterhorn beskriver seg selv som et progressivt avantgarde-band, og består av Tommy Sebastian Halseth (vokal), Edvin Matthieson (bass) og Andreas Stunes (trommer/slagverk).
Her ser vi «Oceana», en låt med video av William Hut. Den er fin og fredelig, psykedelisk og sakral. Og hentet fra deres forrige album Outside, der den beskrives som et øyeblikk av lys og håp på en ellers nokså mørk plate. Blant gjestene på låten finner vi Skjalg Mikalsen Raaen (gitar), Gry Anita Sivertsen (kor) og Jørgen Meyer (stryk).
– «Oceana» utgjør et fristed, et holdepunkt, et sted hvor du kan senke skuldrene og puste ut, gjenvinne energi og overskudd. Den er for alle, men også for de som sliter litt, med avhengighet, sykdom og traumer, sier Halseth.
– Vi er nå godt i gang med å spille inn skive nr. 2, der alle låtene så å si er skrevet ferdig. Vi har også denne gangen med mange spennende gjester, både på gitar og vokal. Vi ser for oss slipp av en ny skive i 2021. Vår første singel på skive nr. 2 blir nok «Blood Moon», en låt vi holder på å ferdigstille nå.
Vi gir albumet Outside våre varmeste anbefalinger, og gleder oss alt til oppfølgeren.
ÅRABROT: Hailstones For Rain
På selveste 9. april slipper Årabrot sitt niende album, Norwegian Gothic. I forkant av dette har de lagt ut to svært forseggjorte videoer, som begge er regissert av Thomas Knights og Kassandra Powell fra Obscure Film Collective.
– Norwegian Gothic er kulminasjonen av alt Årabrot har gjort musikalsk de siste 10 årene. Det er ikke bare høydepunktet for bandet så langt, men også en god indikasjon på hva som kommer. Det er i utgangspunktet en sammenslåing av alle våre påvirkninger her i kirken der vi bor, sier Kjetil Nernes, som er nordmannen i duoen.
– Musikalsk er Norwegian Gothic inspirert av alle albumene i platesamlingen vår – og tematisk av bøkene vi har i hyllene. Mer spesifikt er det vår versjon av rock’n’roll, blandet med fin de siecle-dekadanse, surrealisme og til og med en klype gammel tysk filosofi.
Det har aldri manglet på drama hos Årabrot, verken i musikken og dagliglivet. Kjetil Nernes fikk kreft i 2014, midt i en turné. I stedet for å operere med en gang, valgte han å fullføre konsertene, sammen med livsledsagerske og medmusikant Karin Park.
– Hver kveld på den turnéen var som det siste showet noensinne. Det var veldig rart. Når en lege ringer og sier at du er veldig syk, føles det surrealistisk. Du går inn i en fase hvor livet på en merkelig måte blir mer levende og ekte. Vi har gjort så mange show gjennom årene, og noen ganger er det litt som å gå til fabrikken for å jobbe. Men når øksen henger over hodet, oppfatter du verden annerledes.
Siden de to videoene egentlig bør ses i rekkefølge, anbefaler vi at du først tar deg en tur hit.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.
Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden. Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤