Prisinfo
395,-/350,- (honnør)/100,- (stud/barn)
Billetter

Sted
Gamle Logen
Nettside

Om arrangøren

Oslo Quartet Series



OSLO STRYKEKVARTETT: Livets skeive sang

22/11/2022 kl. 19.00

I år feirer vi Skeivt kulturår 2022 – og med det markerer vi at det er femti år siden det ikke lenger var straffbart å være homofil i Norge. Det er fantastisk at vi nå kan feire dette uten blygsel. Samtidig er det en merkelig tanke at kjærlighet noen gang kan være straffbar. Det er den fortsatt mange steder i verden, og de rettslige forholdene forverres mange steder i vår umiddelbare nærhet. Retten til å være den man er, og elske den man vil, kjempes på mange arenaer. Vi må aldri ta det moderne demokratiets privilegier for gitt. Eller sagt med Kim Frieles ord: «Vi må låse døren om natten, så ingen kommer og stjeler alt vi har kjempet for og oppnådd».

For å feire Skeivt kulturår 2022 har vi fått med oss Oslo Strykekvartett. Den prisbelønte kvartetten har et titalls plateutgivelser og en Spellemannspris bak seg, og er kjent for sitt vide repertoar som spenner fra klassisk til samtidsmusikk. For denne konserten har Oslo Strykekvartett plukket ut noen helt spesielle perler til publikum; for blant komponistene er det massevis å ta av for å feire mangfoldig kjærlighet! Noen er allerede godt kjent for oss: Benjamin Britten levde et nesten førti års samliv med sangeren Peter Pears. Mot slutten av livet ønsket Britten at dette skulle tilkjennegis, og Peter Pears fortalte stadig mer åpent om dette etter Brittens død. Vi får høre Brittens første strykekvartett, skrevet i USA i 1941 – to år etter at forholdet mellom Britten og Pears ble kjent.

Mindre kjent er kanskje renessansens og barokkens åpenhet for kjærlighetens mange former. Både Lully, Händel, Telemann og Corelli beveget seg i lite fordomsfulle sirkler og antas å ha hatt kjærlighetsforhold til menn. Der var bukseroller og kastrater, og som den svenske musikkhistorikeren Camilla Lundberg så presist bemerker: «Barocken var hur queer som helst!»

Derimellom finnes alle nyanser. Noen av dem vil overraske deg, andre ikke.

I kunstnermiljøene er det – heldigvis – lite kontroversielt å anerkjenne kjærlighetens mange forkledninger. Ikke desto mindre skal vi løfte det frem også hos oss, fordi det betyr noe for alle dem det angår i dag. Vi skal fylles av stolthet og glede over den livgivende kraften kjærligheten er, og vi skal vise den frem i alle dens former!

Program:
John Cage: fra Strykekvartett i fire deler: 4. Quodlibet
Franz Schubert: Quartettsatz i c-moll, d. 703
Pjotr Tsjaikovskij: fra Strykekvartett i ess-moll: Andante funebre
Ethel Smyth: fra Strykekvartett i c-moll: Scherzo
Maurice Ravel: fra Strykekvartett i F-dur: Vif et agite
Caroline Shaw: Second Essay – Echo
Benjamin Britten: Strykekvartett nr. 1 i D-dur, op. 25
Leonard Bernstein: West side story (arr. Øystein Sonstad)

Munch strykekvartett fra Ung kvartettserie innleder konserten:
Benjamin Britten: Divertimenti for strykekvartett II. Waltz; III. Burlesque


Flere saker Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio