Prisinfo
330,-
Billetter

Sted
Union scene Drammen
Nettside

Om arrangøren

Drammen ScenerKalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

LUFTVEIER Historien om et skihopp

11/03/2022 kl. 20:00

LUFTVEIER på Union Scene i Drammen. Musikken er komponert av Karsten Brustad, og tekstene er skrevet av Øivind Hånes fra Krokstadelva. Det hele framføres av vokalensemblet NORDIC VOICES, en sekstett som gjennom 25 år har fått hele verden som arbeidsplass.

LUFTVEIER handler om skihoppingens historie i Norge. For to generasjoner siden var skihopping folkesport, og det ble bygd skibakker overalt i landet. De fleste av disse anleggene – gjerne oppført på dugnad – er i dag på vei tilbake til naturen. Unnarennene gror igjen, skogen vokser og fletter seg inn i de gamle konstruksjonene, fratar dem deres opprinnelige funksjon, og etterlater dem som gråbleke ruiner i skråninger; mosegrodde, sammensunkne og halvråtne. Der hvor det en gang var et yrende liv av utøvere og publikum, hører man i dag bare vindene som suser i trærne.

Scenografien er ved videokunstneren Klaus Jaeger, og er en syntese av alt som har med hoppkulturen å gjøre, både før og nå. Vi disponerer store mengder amatøropptak (smalfilm) av hopprenn helt tilbake til 1947. Materialet er filmet av Willy Stensland (1921-2008), som også var fra Krokstadelva. Dessuten har den eminente fotografen Espen Tveit – født og oppvokst i Drammen – stilt sine bilder fra boka Norwegian Ski Jumps til vår disposisjon. Vi er fascinerte av at noe som for ikke så lenge siden hadde en helt sentral plass i folks bevissthet og hverdag – hoppbakkene – i dag bare står der som ruiner, i den grad de står der i det hele tatt. Vi ønsker å vise alle delene av denne historien: Bakkenes framvekst, deres storhetstid, og så, på forbløffende kort tid, veien over i forfallet, som har sammenheng med privatbilismen og alpinbakkenes inntog utover på 1960-tallet. Vi tar for oss det grunnleggende ønsket om å sveve, om å frigjøre seg fra den allestedsnærværende tyngdekraften – paradoksalt ved hjelp av nettopp tyngdekraften.