Velkommen til konsert med Ekko String Quartet!
Konserten er støttet av FUREstiftelsen.
Billetter
Billetter kjøper du lettest ved å bestille gjennom TicketCo. Vær snill å registrere samme navn på alle billettene.
Adresse
Gamle Raadhus Scene, Christiania torv 1
Det oransje huset til høyre for deg når du står med ryggen til statuen av HANSKEN på Christiania torv og ser nedover Rådhusgaten mot Operaen.
Covid-19
Vi må be om at dersom du skulle ha forkjølelsessymptomer, ber vi deg holde deg hjemme.
Det er påbudt med maske når du ikke sitter stille og å bruke antibac og viktig å holde avstand. Ellers følger vi til enhver tid alle restriksjoner og regler som gjelder.
Om konserten
Programmet består av tre forskjellige verk som spenner fra klassisismen til musikk skrevet i dag. Vi starter med strykekvartett nr. 15 av Mozart, som er en av de seks «Haydn-kvartettene» som han dedikerte til sin venn og lærer Joseph Haydn. Haydn kalles gjerne strykekvartettens far, siden han var den første som etablerte strykekvartett som en standardbesetning, med en normal ramme på fire satser, som i en symfoni. Haydn utforsket strykekvartettens muligheter gjennom hele 68 verk, og et av disse verkene inspirerte også vår neste komponist på programmet; Caroline Shaw.
Entr’acte betyr mellomspill eller pause, og er inspirert av en «Minuet og trio», andre satsen av Haydns strykekvartett i F-dur, som er den siste strykekvartetten Haydn skrev. Shaw ble særlig inspirert av overgangen mellom menuetten og trioen i denne satsen, som hun beskriver slik: “I love the way some music (like the minuets of Op. 77) suddenly takes you to the other side of Alice’s looking glass, in a kind of absurd, subtle, technicolor transition.”
Etter en pause med mulighet for å kjøpe seg noe å drikke, får vi høre Brahms sin første strykekvartett. Brahms fullførte denne kvartetten først som 40-åring, i 1873, etter å ha jobbet med den i flere år. Før dette hadde han også skrevet og forkastet et tjuetalls strykekvartetter fordi han ikke ble fornøyd. Han skal ha forklart seg til sin forlegger om prosessen ved å vise til at Mozart hadde tatt seg spesielt flid med de seks vakre Haydn-kvartettene, og at han derfor hadde intensjon om å gjøre sitt aller beste for å få skrevet en eller to akseptable strykekvartetter.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Strykekvartett nr. 15 i d-moll k421
1. Allegro moderato
2. Andante
3. Menuetto. Allegro
4. Allegretto ma non troppo
Caroline Shaw (1982-)
Entr’acte
– pause –
Johannes Brahms (1833-1897)
Strykekvartett nr. 1 i c-moll, op. 51
1. Allegro
2. Romanze: Poco adagio
3. Allegretto molto moderato e comodo
4. Allegro
Ekko String Quartet er et nyetablert ensemble bestående av fire unge, men allerede godt etablerte strykere. I 2021 mottok kvartetten støtte fra Furestiftelsen for å gjennomføre konserter og delta på mesterklasser. Denne konserten er en av konsertene som er mulig å gjennomføre takket være Furestiftelsen sin generøse støtte.
Om utøverne
Ludvig Gudim (vikar) er født i 1999 i Arendal og begynte å spille fiolin ved Risør kulturskole som seks-åring. Da han var åtte flyttet familien fra Risør til Ås og Ludvig ble elev ved Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere. Allerede i 2013 reiste han til New York for å delta i Perlman Music Program, et sommerprogram for begavede unge musikere. Året etter vant han tredje pris i Menhuin-konkurransen, som er verdens ledende internasjonale konkurranse for unge fiolinister under 22 år og i 2019 gikk han seirende ut av Juilliards egen fiolinkonkurranse. På hjemmebane er han kåret til «Årets musiker» i Ungdommens Musikkmesterskap, han har vunnet Den norske solistprisen, og andreprisen i Prinsesse Astrids Internasjonale Fiolinkonkurranse. Han vært solist med de ledende norske og en rekke internasjonale orkestre. Han var konsertmester i flere år ved Juniororkestret Barratt Due og opplevde at The Korean Herald» roste ham som «en konsertmester i verdensklasse». da orkestret var på turné i Sør-Korea i 2016. Ludvig er en engasjert kammermusiker. Allerede under sitt første år på Juilliard startet han sin egen kvartett sammen med tre medstudenter; Abeo-kvartetten. Han har spilt kammermusikk med høyt anerkjente musikere, som Janine Jansen, Katrhyn stott, Steven Isserlis, Christian Tetzlaff, Lars Anders Tomter og med musikere fra Berlinfilharmonien. Ludvig spiller på en Antonio Stradivari fra 1710, utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond.
Emilie Gudim (født 1993) gikk flere år på Unge Talenter ved Barratt Due musikkinstitutt før hun begynte på bachelorstudiene ved samme skole med Stephan Barratt-Due som lærer. I 2015 fortsatte hun studiene og fullførte i 2020 en mastergrad ved Norges Musikkhøgskole hvor hun studerte med Peter Herresthal og Isabelle van Keulen. Emilie er en aktiv orkestermusiker som siden tidlig i studiene har vikariert i flere skandinaviske orkestre. I 2018 vikarierte hun et år som gruppeleder i Kristiansand Symfoniorkester og hun har turnert i Europa og Asia med Oslo-Filharmonien. Hun er også en erfaren kammermusiker som har spilt med flere anerkjente musikere som Sveinung Bjelland, Elise Båtnes, Audun Sandvik og Marius Neset. Emilie har opptrådt på festivaler som Fartein Valen-festivalen og Risør kammermusikkfest.
Inger Thommesen (født 1998) har studert med Soon Mi Chung ved Barratt Due Musikkinstitutt, og med Alexander Zemtsov på Hochschule für Musik und Tanz, Köln. Etter tre år i Tyskland dro hun tilbake til Norge og fullfører nå sin bachelorgrad ved Norges Musikkhøgskole med Morten Carlsen. I 2019 vant Thommesen førstepris og solistprisen i musikkonkurransen Ung Klassisk hvor juryen «berømmer det generelt høye og profesjonelle nivået på både formidlingsevne og tekniske kvaliteter.» Som solist har hun spilt med orkester i Norge og i Tyskland. Nå er hun aktuell med Hovlands bratsjkonsert som solist med Kristiansand symfoniorkester i desember 2021.
Mirjam Kammler (født 1996) har studert med Paul Watkins ved Yale school of music og med Truls Mørk og Torleif Thedéen ved Norges musikkhøgskole. Allerede i 2009 vant hun første pris og var vinner av sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap og i 2014 var hun finalist i NRKʼs Virtuos, hvor hun spilte første sats av Shostakovichs cellokonsert med Kringkastingsorkesteret. Som solist har hun også spilt cellokonserter av bl.a. Dvorak, Elgar og Schumann. I 2016 ble Kammler plukket ut som en av fem norske talenter til det nyetablerte KonstKnekt, med satsing på kammermusikk. Her fikk hun spille sammen med musikere fra Berlinfilharmonien og spille på Vinterfestspillene på Røros og på festival i Tyskland. I 2018 ble hun stipendiat i Oslo-Filharmonien og i 2019 hadde hun prøveuker som gruppeleder av Jönköping Sinfonietta
Bruksanvisning for billettbestilling:
Når du har kommet inn på siden til TicketCo, velger du først antall billetter, deretter trykker du på den gule knappen hvor det står «BESTILL».
Deretter trykker du «FORTSETT». Du kommer nå til en meget enkel registrering (registrer kun ett navn på alle billettene, på den måten vet vi hvem som kan sitte sammen).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID for å få betalt.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende en e-post til: info@operatilfolket.no