Prisinfo
Gratis

Sted
DOGA
Nettside

Om arrangøren

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans.Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kalenderluke 16: Hausmannsgate 16

16/12/2020 kl. 18:00-18:20

AD_VENT Kunsten å vente – er en utradisjonell julekalender som byr på unike kunstopplevelser i offentlig rom. Lukene i kalenderen er ekte dører i byen og tallene er ekte husnummer. Bak dørene skjuler det seg overraskelser i form av billedkunst musikk, litteratur, teater, performance eller dans. Arrangementet varer i 15-20 minutter.

Når den store jernporten i Hausmanns Gate 16 åpner 16 desember, setter vi inn støtet. I dag er bygget best kjent som DOGA, men opprinnelig var dette inngangen til transformatorstasjonen som sørget for strømforsyning til Oslos trikker og gatelys. De seneste årene har stasjonen selv blitt transformert — til et sted for høyspent urban energi.

Området mellom Akerselva og Hausmannskvartalene var fra 60-tallet til 80-tallet preget av fysisk og sosialt forfall, som mange av leiegårdsområdene på østkanten på den tiden. Det foregikk åpenlyst salg av smuglersprit på Ankertorvet, og næringsdrivende i strøket klaget over at politiet ikke grep inn mot kriminaliteten som preget gatebildet.

På 2000 tallet snudde strømmen. Etter en voldsom gentrifisering på Grünerløkka, ble bydelen Oslos nye Mainstream. I Akerselva, som før var industrialisert og derfor sterkt forurenset, fant sågar laksen veien tilbake «Up Stream». Området rundt legendariske Akerselva, som før definerte klasseskillet mellom øst og vest, ble rotoren i Kulturaksen; institusjoner for design, billedkunst, arkitektur og musikk, generatorer i byens vibrerende kulturliv.

Bak luken skjuler det seg to eklektiske kunstnere som har skapt stor begeistring med sitt gnistrenede samarbeid. De bryter barrierer mellom høyt og lavt, mellom pluss og minus, med sine metaforiske, ordrike hverdagslige skildringer. Alt vakkert og presist akkopagnert av lekfulle og minimalistiske atmosfærer. Oslo får en fulladet performance i form av en strøm fin-modulerte tanker, servert med full musikalsk impedans. Dette blir en elektrisk!

Tallet 16 er skapt av en fotograf som med sitt skarpe laserblikk observerer og skildrer amplitudene i byrommet. Han fanger lysets refleksjoner av bevegelser og viser spenningen mellom mennesker, arkitektur og alt imellom. Tallet er derfor laget av ladde fotoner.
Vi venter i spenning!

Navnet på begge kunstnerne blir avslørt når luken åpnes.

Vi vil rette en stor takk til Oslo Kulturetaten, Kuturrådet og KORO for deres positive engasjement og finansielle støtte. Dette gjør det mulig for AD_VENT å kunne gi Oslos befolkning unike kunstopplevelser i ventetiden – helt gratis.

NB! AD_VENT følger alle regler for smitteverntiltak som gjelder arrangementer i offentlige rom. Vi ber derfor alle om å holde god avstand til hverandre under arrangementet. Hvis du føler deg syk eller har symptomer så hold deg hjemme!