Prisinfo
Se ticketmaster for billetter
Billetter

Sted
Oslo domkirke
Nettside

Om arrangøren

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival



Kalender

Georgiske sangtradisjoner med Didgori Ensemble

12/03/2024 kl. 19.00

Georgia ble kristnet på 300-tallet, og har en lang historie med georgisk-ortodoks kristendom og en særegen polyfon sangtradisjon. Den polyfone tradisjonen, ofte for tre stemmer, har sine røtter i førkristne folketoner, og repertoaret finnes i mange sjangere og regionale varianter. Tradisjonen ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 2001.

Som en del av den georgisk-ortodokse liturgien har den sakrale polyfonien vært gjenstand for flere perioder med undertrykkelse, både i tiden under Det russiske imperiet og senere Sovjetunionen. Tradisjonen ble likevel bevart muntlig i klosterskoler rundt om i landet. Siden selvstendigheten i 1991 har den på ny sett en oppblomstring. Polyfonien har i dag etablert seg som uttrykk for Georgias religiøse identitet og kulturarv. Med dette prosjektet presenterer vi kirkemusikk fra en av verdens eldste kristne nasjoner.

Konserten i Oslo domkirke er todelt. Første halvdel er dedikert georgisk tradisjonell ortodoks kirkemusikk, som kjennetegnes av rolige, komplekse harmonier hvor sangerne setter teksten (bønnene) i fokus. Didgori fremfører sanger fra de fire tradisjonelle klosterskolene: Martvili-Gelati kloster og Shemokmedi kloster i vest, samt Ikalto kloster og Svetitskhoveli kloster i øst. Disse fire klosterskolene står til sammen for mer enn 12 000 melodier!

Den andre halvdelen av konserten er viet folkemusikk fra ulike deler av Georgia. Ensemblet presenterer det store mangfoldet av tradisjonell polyfoni som landet har å by på, med borduntoner, jodling og fargerike ornamenteringer i de lyse stemmene i øst-georgiske sanger, og kraftfulle høye stemmer i vest. Didgori spiller også på tradisjonelle instrumenter som strengeinstrumentene chonguri og panduri.

(Konsertinnledning med Svend Waage om den georgiske sangtradisjonen kl.18.00-18.30)

Konserttips Oslo