Prisinfo
150/100
Billetter

Sted
Litteraturhuset
Nettside

Om arrangøren

NyNorsk MessingkvintettKalender

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Svåne – Releasekonsert

31/05/2024 Kl. 19.30

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

01/06/2024 Kl. 19:00

Oslo

Fuglene: Konsert og forfattersamtale fra Bruno Schulz til japanske dødshaikuer

03/03/2024 kl. 14:00

Bruno Schulz’ novelle «Fuglene», en japansk dødshaiku og feltopptak av fugler er utgangspunktet for denne konserten full av fuglegalskap og viltvoksende påfunn. Vi får oslopremiere på Lene Grenagers verk Det begynte med at han klekket ut fugleegg, Cecilie Ores Hototogisu, og urfremføring av Brass Birds av Eilert Tøsse.

Mellom verkene blir det samtale om Bruno Schulz med Julia Wiedlocha, som i 2023 oversatte novellesamlingen Kanelbutikkane og andre forteljingar til nynorsk på Skald forlag. Komponistene forteller om musikken og den litterære inspirasjonen, og samtalene ledes av Øivind Hånes. Velkommen til en konsert i krysningspunktet mellom litteratur, natur og samtidsmusikk.

Bruno Schulz’ forfatterskap fikk ny aktualitet i Norge i 2023, med Julia Wiedlochas vakre oversettelse av novellesamlingen Kanelbutikkane og andre forteljingar til nynorsk. Den jødiske forfatteren Bruno Schulz (1892-1942) ble født i byen Drohobytsj, som nå ligger i det vestlige hjørnet av Ukraina. Den gang tilhørte det Østerrike-Ungarn, men inngikk så i Polen etter nederlaget i første verdenskrig. Schulz ble skutt av nazistene under andre verdenskrig. Som forfatter sammenlignes han ofte med Franz Kafka, som også var en jødisk forfatter fra Østerrike-Ungarn.

Det begynte med at han klekket ut fugleegg av Lene Grenager er basert på Schulz’ novelle «Fuglene» (1933), og teksten er oversatt til norsk av Trygve Greiff. Novellen inngår i Kanelbutikkane og andre forteljinger. Novellen tar for seg en mann som stadig blir mer fascinert av fugler. Gjennom å ruge og klekke ut egg samler han mange fuglearter i huset sitt helt til han må flytte opp på loftet med dem for at resten av familien skal få plass.

Brass Birds av Eilert Tøsse er en samling miniatyrsatser basert på opptak av fuglesang. Hver sats har navn etter en fugleart, som Måltrost, Kattugle og Stokkand. Musikken er ispedd små rariteter – elektroniske mellomspill basert på de originale fuglelydene.

Hototogisu – a cuckoo cries av Cecilie Ore. I Japan har zen-munker og haiku-poeter en lang tradisjon for å fremsi et dikt som siste ord før døden inntreffer. Teksten som Cecilie Ore er inspirert av i dette stykket er skrevet av Chosui (død 1769).

Koki usuki

kumo o machiete

hototogisu

I wait, white clouds

and dark clouds passing

a cuckoo cries

NyNorsk Messingkvintett har skapt et repertoar med et helt særegent uttrykk gjennom å å kombinere samtidsmusikk med scenekunst og litteratur. Ensemblet har gjort seg bemerket med 43 urfremføringer siden debuten i 2016, og ble for sin innsats for norsk samtidsmusikk tildelt prisen som Årets Utøver 2021 av Norsk Komponistforening. NyNorsk Messingkvintett har utgitt to kritikerroste album på LAWO Classics: Hornflowers, med musikk av Nils Henrik Asheim (2021) og Megalithes med musikk av Gerard Grisey. (2023) I oktober 2023 arrangerte de mikrofestivalen “I fyr og flamme – Kjartan Fløgstad for full musikk” i Kulturkirken Jakob.

Ny Norsk messingkvintett
Julia Wiedlocha, oversetter
Øivind Hånes, samtaleleder
Lene Grenager, komponist
Cecilie Ore, komponist
Eilert Tøsse, komponist

Takk for bruk av bilde til kunstneren Andreas Töpfer, som har laget coverbildet til Kanelbutikkane og andre forteljingar utgitt på Skald forlag.

Takk for støtten til Kulturrådet og Komponistenes vederlagsfond.