Prisinfo
Dette arrangementet, som er en del av utstillingen til Munchmuseet Frihetens former, er gratis for de som har løst inngangsbillett til MUNCH i aktuell tidsperiode.
Billetter

Sted
Munchmuseet
Nettside

Om arrangøren

Munchmuseet, Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin, Ny Musikk, NMHKalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

Frihetens former og Intuitive People m/Rolf-Erik Nystrøm og Håkon Thelin

11/03/2023 kl. 15-20

Intuitive People – 22 masterstudenter fra NMH (Norges musikkhøgskole), ledet av Rolf-Erik Nystrøm på saxofon og Håkon Thelin på kontrabass – spiller i den kritikerroste utstillingen «Frihetens former» med abstrakt ekspresjonisme (Rothko, Pollock, de Kooning m.fl.) i Munchmuseet lørdag 11. mars mellom kl 15 og 20, i tillegg til to konserter i lobbyen der de urframfører et nytt spesialskrevet verk av James Saunders i samarbeid med Ny Musikk.

For å forsterke opplevelsen av utstillingen skal grupper på tre og tre dukke opp på forskjellige steder i utstillingen, og vil ved hjelp av et mangfold av musikalske uttrykk skape personlige dialoger mellom kunstverkene og musikken, som spesiallages og improviseres til bildene inspirert av disse. Dette er noen av verdens dyreste kunstverk, og det er mange sikkerhetsforanstaltninger på plass.

Musikk er, som dans, et forgjengelig kunstuttrykk som bare virkelig eksisterer i tiden den spilles, mens maleri og skulptur er ubevegelige og eksisterer på tvers av tidsløpet. Men i abstrakt ekspresjonisme er og var ofte skapelsesprosessen også en integrert del av selve kunstverket, og ikke bare sluttresultatet. Å lage kunsten var ofte en performance i seg selv, og har dermed svært mye til felles med framføringene av mer eller mindre improvisert musikk som foregår til bildene på lørdag. Abstrakt-ekspresjonistene ble også kalt New York-skolen, og hadde mye å gjøre med den tilsvarende titulerte New York-skolen av komponister som John Cage, Christian Wolff og Cornelius Cardew m.fl., som arbeidet med «open form» og brukte abstrakte bilder som musikalske partiturer som en parallell til «action painting».

Sammensmeltingen og interaksjonen av live musikk og maleri vil være et gløtt tilbake til den kreative prosessen der kunstverkene ble skapt.

I tillegg til de musikalske samtalene med maleriene og stilens estetikk, har Håkon Thelin spurt den anerkjente britiske komponisten James Saunders om å komponere et nytt verk for denne spesielle begivenheten og de involverte musikerne. Saunders arbeider med open form-komposisjon i en kontemporær kontekst, der han fokuserer på å utforske gruppedynamikk og individuelle og kollektive avgjørelser.

Nystrøm og Thelins omfattende karrierer som utøvende og skapene musikalske kunstnere innenfor klassisk, samtidsmusikk og improvisert musikk baserer seg på evnen til å utvide ens kunstneriske plattform ved fruktbare og banebrytende samarbeid med kunstnere fra andre kunstneriske uttrykk som visuell kunst, poesi, dans, teater og film. Gjennom faget «Improvisasjonsbasert samtidsmusikk», som de to skapte og har ledet på Musikkhøgskolen fra 2006 og i ulike workshoper internasjonalt, har de undervist noen av dagens mest særegne unge musikere.

Arrangementet er støttet av Ny Musikk.

Dette arrangementet, som er en del av utstillingen til Munchmuseet Frihetens former, er gratis for de som har løst inngangsbillett til MUNCH i aktuell tidsperiode.

https://www.munchmuseet.no/utstillinger/frihetens-former/

https://fb.me/e/MHBCDb8g