Prisinfo
Festivalpass 700kr, stud. 300kr, fredag 300kr, stud. 200kr, Skoklefall kirke 325kr, stud. 150kr, lørdag kveld 325kr, stud. 200kr,, søndag 375kr. stud. 200kr
Billetter

Sted
Nesodden Samfunnshus, Skoklefall kirke, Galleri Vanntårnet
Nettside

Om arrangøren

Fram Kunstfest



Kalender

Lørdagsopera

25/01/2025 Kl. 1400

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/01/2025 Kl. 1900

Oslo

Osloskolenes kammermusikkfestival

27/01/2025 Kl. 1700

Oslo

Fram Kunstfest

21/10/2022 kl. 19

Helgen 21.-23.oktober arrangeres for 2. gang Fram Kunstfest på Nesodden i Nesodden Samfunnshus, Skoklefall kirke, Vanntårnet og opplevelsesvandring i skogen.

En helg fylt med grensesprengende teater, dans, konserter med klassisk musikk, frijazz, hip hop, folkemusikk, barokk, butoh, eurytmi, samtidsmusikk, sjangerfri musikk, kritiske samtaler, installasjoner, og kunstneriske møter mellom de medvirkende artistene, mat og drikke, med det beste fra Nesodden og andre siden av verden.

Det er som et festspill bare mer vågalt og konsentrert over tre dager med Engegårdkvartetten, De Utvalgte, Nils Økland, Sigbjørn Apeland, Lesego Rampolokeng (SA), Sara Övinge, Ellen Ugelvik, Nina Witoszek, Erling Borgen, Iver Neumann, Frode Gjerstad, Bára Sigfúsdóttir, Droolian, Jan Grønlie, Halvor Håkanes, Håkon Thelin, Ingeborg Christoffersen, Christian Blom, HOTBOX, Den Elektriske Tannlegestolen, Xenakis, Schubert, Olli Mustonen, Ánde Somby, Kyuja Bae, Tommy Olsson, orkester fra Nesodden Kulturskole, Christina Liv Josefine, Messiaen, Tranströmer, Grieg, Juliana Venter, Paal Nilssen-Love, Rolf-Erik Nystrøm, mat fra Matsalongen, drikke fra Oslo Bryggeri.

Mer info på

https://www.framfestival.no

Mer i detalj om hver enkelt hendelse:

Fram Kunstfest er så heldige å få en nylaget helaftens forestilling, My Twisted World, av det særdeles prisbelønte nesoddenbaserte kompaniet De Utvalgte, som spilles på søndagskvelden fra scenen i Samfunnshuset av Torbjørn Martin Davidsen og Snorre Sjønøst Henriksen. Ellers er det Boya Bøckman på lys- og videodesign, regissør Kari Holtan, Anne Holtan og Anne Gerd Grimsby Haarr.

Deretter avsluttes festivalen med uvanlig autentiske versjoner der pianisten Ellen Ugelvik framfører Stefan Wolpes Stehende Musik (Berlin 1927) og hun og fiolinisten Sara Övinge runder av med sistesatsen (Louange à l’Immortalité de Jésus) fra Kvartett til Tidenes Ende som Olivier Messiaen skrev i tysk fangenskap i 1941 og urframførte foran alle fangene.

Søndagen starter med islandske Bára Sigfúsdóttirs danseforestilling The Lover i og utenfor Vanntårnet som utforsker det destruktive forholdet mellom naturen og mennesket. Forestillingen fikk 6 nominasjoner til Islands Utøverprisutdeling i 2019 der hun for denne vant Årets Beste Koreografi og Årets Beste Danser.

Før forestillingen vil Fram presentere 100-års jubilanten Iannis Xenakis elektroniske verk Concrete PH (1958) utenfor Vanntårnet.

På lørdag blir intime Skoklefall kirke åsted for en konsert med en av de fremste klassiske strykekvartettene i Norden, Engegårdkvartetten (Arvid Engegård og Laura Custodio Sabas på fiolin, Juliet Jopling – bratsj og Jan Clemens Carlsen – cello) som i samspill med Nils Økland framfører bl.a. et av de store mesterverkene i musikkhistorien, Franz Schuberts Døden og Piken, som ble spilt i begravelsen, i stedet for taler, til Fridtjof Nansen, en av inspirasjonene til festivalens navn Fram! Dette verket skrev Schubert i 1824 da han ble klar over at han var alvorlig syk som 27-åring, og han døde ikke lenge etterpå. Verket er også kalt en para-liturgi der satsene representerer forskjellige episoder i den mytiske prosessen vi befatter oss med rundt døden og oppstandelsen. I tillegg vil Engegårdkvartetten spille den nye strykekvartetten spesialskrevet for deres formidlingsevne og virtuositet av den finske stjernepianisten og komponisten Olli Mustonen, som de gir ut på plate akkurat nå. Felefenomenet Nils Økland gjør også improvisasjoner sammen med kvartetten.

Festivalen fortsetter deretter med en vandring med innslag av butohdanser Kyuja Bae og joiker og doktor i jus Ánde Somby og andre overraskelser på veien fra kirken gjennom skogen til Nesodden Samfunnhus. Der blir det resten av kvelden konsert med den magiske felemesteren Nils Økland og Sigbjørn Apeland på tråorgel med gjester. Vi får møte den sør-afrikanske poeten Lesego Rampolokeng alene og sammen med Norges beste beatbox’er, Droolian /Julian Sommerfelt. Rampolokeng ble født i Soweto og har en svært direkte, musikalsk og politisk brodd etter å ha levd under og kjempet mot apartheidregimet i store deler av sitt liv. Han er festivalens festivalkunstner, og kan oppleves flere av dagene.

For å sette kunsten i et historisk, aktuelt og sosiologisk perspektiv er vi stolte av å kunne presentere en samtale og debatt med fire av Norges mest frittalende og utfordrende tenkere, Nina Witoszek, Iver Neumann, Erling Borgen og Tommy Olsson. Nina Witoszek er professor ved UiO, og har tidligere vært gjesteprofessor i Oxford, Cambridge, Stanford, Galway, Firenze og Uppsala i bl.a. komparativ kulturhistorie, miljøetikk og politisk filosofi.
Tommy Olsson er en av de mest toneangivende kunstkritikere i Norge de siste 25 år. Han setter sine skrevne kritikker av kunst i relasjon med sitt eget liv og har dermed som Knausgård formidlet og utlevert mye av sitt uvanlige liv gjennom kritikker av andres kunstverk.
Iver Neumann er statsviter, sosialantropolog og forsker. Han er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, tidligere direktør for Norsk Institutt for Forskning om Oppvekst, Velferd og Aldring, professor II ved Kulturhistorisk Museum ved UiO, professor i internasjonale studier ved London School of Economics, og tilknyttet NUPI i en årrekke, der han også har vært direktør. Han har vært professor i Russland-studier ved UiO.

Erling Borgen en norsk professor, journalist, filmskaper og forfatter. Han er professor i samfunnskritisk dokumentarisme ved Høyskolen i Lillehammer, og var NRKs utenrikskorrespondent i Latin-Amerika, fra 1988 til 1992 og i Asia fra 1996 til 1999.

I samtale med bl.a. Rampolokeng vil de forklare hvordan manges opplevelse, og verdens ledende sosiologers analyser, av en forringelse av demokratiet kan ha sammenheng med hva skeptikere refererer til, som en kompleks sammenvevning av korporatisme, sosiale medier, «big pharma» og millitærindustrien, og påvirkningen det har på samfunnet som helhet, på ytringsfriheten og kunsten.
Vi ønsker også å belyse hvor instrumentell innvirkningen kunsten historisk sett har hatt på utformingen av demokratiet fra antikken til i dag, og mulighetene og ansvaret vi har som enkeltmennesker gjennom både kunst og hverdagslige holdninger i å kunne påvirke og tydeligere forstå hvordan måten vi blir tvunget å leve i samfunnet i dag påvirker oss som frie mennesker. Vi vil også komme inn på hvordan Sør-Afrika er et eksempel på hvordan løgner har blitt brukt fra myndighetene til å hindre forandring.

Lørdagen skal avsluttes med en overraskelseskonsert der festivalartistene settes sammen i nye kombinasjoner med hverandre og innslag med med sangerinne Juliana Venter, saxofonist Rolf-Erik Nystrøm og trommeslager Paal Nilssen-Love, dans og fest.

Utenfor Samfunnshuset gjentar Fram suksessen med HOTBOX, eksklusive støymusikkkonserter inne i en bil, med flammer og røyk av Morten Minothi Kristiansen og Kenneth Korstad Langås.

Festivalen fokuserer også på å presentere lokale krefter. Som i åpningskonserten på fredagen der et orkester satt sammen av unge musikere fra korpsene og Nesodden Kulturskole i området ledet av Rolf-Erik Nystrøm, bruker instrumentene sine på nye måter for å beskrive elementene og naturen, men også spesifikke tidsperioder i stiler i musikkhistorien og geografien.

Resten av fredagen blir festivalen åsted for kammermusikk og soloinnslag av noen av de mest virtuose, musikalske og lekne musikerne i landet.
En av verdens ledende kontrabassister, Håkon Thelin, spiller 100-årsjubilanten Iannis Xenakis solobassverk Theraps fra 1976. Det er en begivenhet å få et av de mest fysiske, utfordrende og energiske soloverkerkene for noe instrument framført av en av de som har framført dette verket mest.

Nesoddens egen kantor og distingverte barokkfløytist Ingeborg Christoffersen spiller konsert sammen med en av Norges fineste folkesangere og sølvsmed Halvar Håkanes.

Det blir også konsert med fiolinisten Sara Övinge sammen med gitarist Simon Övinge. Hun har gjort seg bemerket som en av Norges mest spennende fiolinsolister i tillegg til at hun er 2.konsertmester i Operaen. Simon Õvinge, hennes bror, gir nettopp ut sin første soloplate med 12-strengers gitar, og musikken og musikken til duoen er noe helt for seg selv. Vakkert, virtuost og personlig.

Frijazzlegenden Frode Gjerstad skal sammen med skuespiller Jan Grønlie framføre en improvisert konsert der de tar for seg den svenske nobelprisvinnende poeten Tomas Tranströmers utrolig musikalske dikt.

I tillegg blir det et gjensyn mellom trommeslager Paal Nilssen-Love og Frode Gjerstad, som har vært frijazzens viktigste ambassadører i Norge.

Gjennom hele festivalen kan man oppleve Christian Bloms musikalske installasjon, al-Khowarizmis Mekaniske Orkester I et eget rom i Samfunnshuset. Mini-orkesteret bærer den persiskefd matematikeren al-Khowarizmis navn. En omskrevet versjon av navnet hans har blitt ordet algoritme, og han var den som innførte mye av måten vi bruker tall på i dag. Al-Khowarizmi’s mekaniske orkester består av bjeller, strenge, horn og fløyter. Disse instrumentene styres av små motorer som igjen styres av mikrokontroller og en datamaskin.

Morten Minothi Kristiansen presenterer fredagen den helt nye eksklusive konsertopplevelsen DEN ELEKTRISKE TANNLEGESTOLEN. Publikummeren setter seg i en stol på tannlegekontoret og blir hensatt til lyder fra omgivelsene og stolen selv som vil gjøre neste tannlegebesøk til en lek.

Konserttips Oslo