Prisinfo
200/100 (student/honnør)
Billetter

Sted
Store Studio NRK
Nettside

Om arrangøren

Ensemble Ernst
Ensemble Ernst ble startet i 1996 med utgangspunkt i samtidsensemblet ved Norges Musikkhøgskole. Thomas Rimul har vært dirigent fra starten av og de aller fleste musikerne har vært med siden det hele begynte. Ensemblet har spesialisert seg på musikk fra vår nære samtid, med særlig vekt på komponister som Beat Furrer, Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey og Iannis Xenakis, samt bestillingsverk av norske komponister.
Bak musikernes engasjement for å spille musikken ligger et sterkt ønske om kommunikasjon til et bredere sammensatt publikum, noe som gjør at alt fra programsetting til presentasjon og framføring må bunne i en tydelig motivasjon. Ensemble Ernst har mottatt svært entusiastisk mottagelse og kritikker for sin deltagelse ved mange Ultima-festivaler, og har dessuten gjennomført flere vellykkede turneer i Norge, Norden og Tyskland.Kalender

NeoArte – Synthesizer of Arts: NEOARTE MARATHON

25/03/2023 Kl. 17.00-22.00

Oslo

Lørdagsopera 25. mars

25/03/2023 Kl. 15:30

Oslo

Et basseventyr – en akustisk reise for hele familien

25/03/2023 Kl. 12:00 og 14:00

Oslo

Gloria! Bach og Poulenc hånd i hånd

26/03/2023 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Ernst – Čájet Sámi Vuoiŋŋa!

06/02/2023 kl. 19.00

I desember 2014 døde John Persen, en bauta i norsk musikkliv og en av de fremste pionerene for det samiske i norsk musikk. Blant hans etterlatte verker fantes en saksofonkonsert som nå endelig fikk sin urframføring på Nordlysfestivalen 28. januar 2023. Ensemble Ernst ønsker å presentere dette verket, sammen med klassikeren «Arvesøl» i kombinasjon med musikk av den unge samiske komponisten Andreas Gundersen fra Tana.

I 2004 bestilte saxofonist Lars Lien en saxofonkonsert av komponist John Persen. Verket fikk tittelen “BRUDD”, en tittel som gjenspeilet Persens forhold til norsk musikkliv som han følte seg sviktet av. John Persen hadde sin oppvekst i Porsanger i Finnmark og utdannet seg til lærer og agronom i Tromsø før han flyttet til Oslo for å ta komponistutdanning. Persens største verk var operaen Under kors og krone (1985), som handlet om Kautokeino-opprøret i 1852. Til tross for at operaen var et bestillingsverk av Den Norske Opera, ble den aldri fremført. Han omarbeidet senere materialet til orkesterverket Over kors og krone, som ble urfremført under Ultimafestivalen i 1999.

Mange musikkinstitusjoner som i dag er nasjonale symboler kan spores tilbake til Persens utrettelige, og ofte ulønnede, arbeid i kulissene i norsk musikkliv. Han var blant annet initiativtaker til opprettelsen av Norsk Musikkinformasjon og Ultima – Oslo Contemporary Music Festival. Også Norges musikkhøgskole var han som studierepresentant med på opprettelsen av. På slutten av sitt liv brøt komponisten med mange av sine gamle medarbeidere og venner. Dette gjorde at det ble vanskelig å få fremført verket «BRUDD», og verket har ligget urørt i snart 20 år.

Persen har også skrevet elektronisk musikk og vi fremfører et kutt fra innspillingen «Things Take Time», som han komponerte sammen med Jøran Rudi.

«Badjel for Sinfonietta» er komponert av den unge samiske komponisten Andreas Gundersen. «Badjel» betyr «over», og tittelen er en referanse til John Persens orkesterverk Over kors og krone.

Program:
– remnants of what may still exist, if only for a while, Andreas Gundersen
Piano Sanae Yoshida
– Brudd for Saxofon og Sinfonietta, John Persen
– Samesiidat, John Persen, tilrettelagt av Jon Øivind Ness
– Fra «Things Take Time» John Persen og Jøran Rudi
– Badjel, Andreas Gundersen
– Arvesøl, John Persen

Solist: Lars Lien, saxofon og Sanae Yoshida, piano
Dirigent: Thomas Rimul

Foto:
Ensemble Ernst: Siri Hempel Lindøe
John Persen: Guri Dahl

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev