Diktarkjærleik
Diktarkjærleik! er et konsertprosjekt som baserer seg på de tre verkene Dichterliebe op.48 (Diktarkjærleik) av Robert Schumann, «Vinjesangene» op.33 av Edvard Grieg og «Fire Digte» op. 7 av Ole Olsen. I tillegg utvides repertoaret med noen eksklusive utdrag fra de respektive komponistenes klaverrepertoar, som binder konserten sammen.
Billetter
Billetter kjøper du lettest ved å bestille gjennom TicketCo. (Det er også mulig å kjøpe billetter i døra, forutsatt at det ikke er helt utsolgt!)
Adresse
Gamle Raadhus Scene, Christiania torv 1
Det oransje huset til høyre for deg når du står med ryggen til statuen av HANSKEN på Christiania torv og ser nedover Rådhusgaten mot Operaen. Rett ved siden av Rådhusgata 30.
Repertoaret
Robert Schumann (1810-1856), blir regnet som en av de aller største komponistene innen Lied-sjangeren (romanser). Han skrev det meste av hans komposisjoner under romantikkens store oppblomstring mot midten av 1800-tallet, og sangene kjennetegnes med et utpreget romantisk tekst-, billed- og tonespråk med forherligende og tidvis svulstige beskrivelser av natur og følelsesliv. Dichterliebe op.48 (Diktarkjærleik) er et av de mest velkjente og verdsatte verkene fra denne perioden og er en solid representant for den romantiske ånd. De originale tyske tekstene er ført i pennen av ingen ringere enn én av epokens fremste poeter, Heinrich Heine (1797-1856). Schumann, som selv var en meget impulsiv og emosjonell personlighet, var usedvanlig produktiv i 1840, året da han stormforelsket giftet seg med klavervirtuosen Clara Wieck. Dichterliebe ble også komponert i denne romantiske «rusen», og de 16 sangene i syklusen ble ferdig på bare seks dager.
For bedre å nå det norske publikum fremfører duoen de 16 korte sangene på norsk. Slik kan de kan bedre forstå den romantiske ånden i dette verket. Sangeren Arne Kvarven fra Bømlo, har nylig sammen med forfatteren Einar Økland, utarbeidet en nydelig gjendiktning av Heines tekster til nynorsk. Gjendiktningen har et godt poetisk språk og er stilfullt tilpasset musikk og rytme. Vi gleder oss derfor til å presentere dette for første gang på østlandet!
Ole Olsen (1850-1927) er Hammerfests store sønn og komponist, og må i likhet med Schumann og Grieg også beskrives som en utpreget romantisk komponist som fulgte sterkt med i det europeiske kulturlivs strømninger – og alle tre sin musikkutdannelse fra Leipzig! Ole Olsen, som tilbragte mange år i Kristiania som komponist og dirigent for den 2.Brigademusikken, regnes som en av den norske gullalderens mest produktive og profilerte komponister, men er noe glemt og gjemt i vår tid. I likhet med Grieg, var han opptatt av bruk av norsk musikk og tradisjon, slev om deres musikalske utrykk var ulikt. Hans sanger var ofte klassisk romantisk i sin hyllest til naturen, og gjerne med en hyllest til den nordlige landsdel han var sterkt tilknyttet til.
Edvard Grieg (1843-1907) er Norges mest fremtredende komponist. I vårt prosjekt tar vi frem et av hans ypperst verker fra den nasjonalromantiske perioden han representerer. I hans tolv sanger i Opus 33 har Grieg tonesatt tekster fra en annen stor norsk personlighet, Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870). Vinje var, etter Ivar Aasen, blant de første som aktivt brukte det norske «landsmålet» (nynorsk) i sine tekster til å fargelegge det romantiske innhold. Denne sang-syklusen på 12 sanger regnes som noe det ypperste fra den nasjonalromantiske epoken og inneholder velkjente sanger som Ved Rondane og Våren.
Bruksanvisning for billettbestilling:
Når du har kommet inn på siden til TicketCo, velger du først antall billetter, deretter trykker du på den gule knappen hvor det står «BESTILL».
Deretter trykker du «FORTSETT». Du kommer nå til en meget enkel registrering (registrer kun ett navn på alle billettene, så sparer du masse tid).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID for å få betalt.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende en e-post til: info@operatilfolket.no
PublikUng
PublikUng er en organisasjon som senker terskelen blant unge for å gå i Operaen og på konserter med klassisk musikk. Visjonen er å spre interessen for disse kulturformene, og gjøre dem mer tilgjengelig for de mellom 18 og 30 år. PublikUng har nå ca. 2000 medlemmer og det er (enn så lenge) helt gratis å bli medlem. Den eneste regelen er at dersom du har mottatt gratis eller veldig billig billett til en konsert/forestilling, er påmeldingen bindende. Du MÅ da benytte deg av billetten din. Det er alltid langventeliste og en annen som vil gå i ditt sted, hvis du ikke kan. Gi oss derfor beskjed dersom du ikke benytter billetten din likevel. Meld deg inn via publikung.no
Bli medlem i Opera til folket
Medlemskap har en engangspris på kr 100,- og gir deg bl.a. rabatterte billetter! Ved påmelding vil du få tilsendt en e-post med betalingsinfo. Gå på forsiden til Opera til folket og meld deg på. Scroll helt nederst på siden.