Prisinfo
Gratis

Sted
Johanneskirken/Sydnesplassen
Nettside

Om arrangøren

Bergen kirkeautunnaleKalender

Bergen kirkeautunnale – Mariko Takei – klokkespill

24/09/2023 kl. 13.00

MARIKO TAKEI – KLOKKESPILL

Mariko Takei er fra Japan og er utdannet pianist ved Osaka College of Music, orgel i hovedfag ved Griegakademiet i Bergen, senere ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med professor Hans Fagius som lærer. Solist / konsert-diplom fullførte hun ved sin debutkonsert i København.

Hun er aktiv som konsert organist i inn og utland og arbeider aktivt for å rekruttere organister. Hun har engasjert seg mye i forbindelse med å få nytt klokkespill til Johanneskirken, og 2016 fullførte hun klokkenistutdanningen sin ved Løgumkloster kirkemusikkskole i Danmark med bl.a. Peter Langberg som lærer. Hun har spilt en rekke klokkespillkonserter i Bergen, Oslo rådhus, Stavanger og Danmark i tillegg til flere festivaler. Takei har også komponert og arrangert musikk for klokkespill og samarbeider med komponister, skoler og solister.

Hun er for tiden ansatt som kantor og klokkenist i Bergen.

Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumentet er et fire oktavers konsertklokkespill bestående av 48 klokker. Klokkespillet har en totalvekt på 15 000 kilo. Den største veier 2000 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør.

Klokkespillet betjenes manuelt fra en spillepult – eller et stokklaviatur med tangenter og pedal, i en spillekabin under klokkene. Tangentene er formet som små kosteskaft som slåes på med håndbaken, og klokkespillpedalene spilles med tå med dynamisk anslag. Åtte vinduer i tårnet åpnes automatisk slik at instrumentet kan klinge fritt. I godt vær kan instrumentet klinge over store deler av byen. Klokkespillet kan forhåndsprogrammeres til å spille ulike melodier til ulike tider av døgnet, og fargelegger Bergen med vakre toner med jevne mellomrom. Tidligere kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll stod i bresjen for å få klokkespillet i Johanneskirkens tårn realisert.

Det er 14 Carillon i Norge. Carillon er et klokkespill med mer enn 23 støpte klokker med stokklaviatur. Det eldste klokkespillet i Norge står i Stavanger domkirke, og er fra 1923. Skandinavias tyngste klokkespill høres fra Oslo Rådhus.

Det blir klokkespillkonserter disse tidene:

Fredag 22/9
16.00

Lørdag 23/9
15.00 & 18.00

Søndag 24/9
13.00

Johanneskirken/Sydnesplassen

(Gratis)