Prisinfo
Billetter kjøpes via Ticketmaster
Billetter

Sted
Frogner kirke
Nettside

Om arrangøren

Oslo Internasjonale KirkemusikkfestivalKalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

Bach & Macmillan – I Saw Eternity

06/09/2023 kl. 19.00

NB! Konserten er flyttet fra Trefoldighetskirken til Frogner kirke i Oslo

TENEBRAE
NIGEL SHORT, dirigent

Det verdensledende britiske koret Tenebrae og dirigent Nigel Short vender tilbake til Kirkemusikkfestivalen. På konserten fremfører de tre av Bachs mest kjente motetter; Komm, Jesu, komm, BWV 229; Jesu, meine Freude, BWV 227 og Singet dem Herrn, BWV 225.

I 2021 ble den skotske komponisten sir James MacMillan bedt om å komponere et verk for Tenebrae som kunne fremføres sammen med Bachs motetter. Resultatet ble den vakre og rørende tonesettingen av Henry Vaughans dikt I Saw Eternity. Dette programmet, som altså setter Bachs ikoniske motetter sammen med kirkemusikken til MacMillan, bærer nettopp tittelen I Saw Eternity. Motettene til Bach er pilarer i korrepertoaret og er kjent for sin emosjonelle bredde og vokaltekniske vanskelighetsgrad. I likhet med Bach har MacMillan skrevet mye av sin musikk for kirken.

På konserten får vi også høre MacMillans Tenebrae responsories fra 2006. Ordet «tenebrae» betyr «mørke», og refererer til den katolske praksisen med gradvis å slukke lys etter lesing av Salmenes bok i gudstjenesten i den hellige uke. Tenebrae responsories er et komplekst og krevende verk i tre satser og viser MacMillans mesterlige representasjoner av tekstlige bilder i musikk. Et av hans mest kjente korverker er hans tonesetting av Salme 51, Miserere. Verket er karakteristisk for MacMillans senere komposisjoner, med bruk av folketone- melodier og rytmikk, bitonalitet og dramatiske og eksplosive uttrykk av følelser. I Miserere har MacMillan anerkjennende nikk til Allegris legendariske tonesetting av samme tekst og bygger et mesterlig reisverk som kulminerer i en durakkord som MacMillan selv sier skal «gi en følelse av resignasjon og håp».

Foto: Chris O’Donovan