Prisinfo
200/125
Billetter

Sted
Tou
Nettside

Om arrangøren

Tou og Kitchen OrchestraKalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Angrusori: Kitchen Orchestra + slovakiske rommusikere

29/03/2023 kl. 20.00

I 2016 gikk medlemmer fra Kitchen Orchestra og en gruppe slovakiske musikere i gang med å utforske spillerommet mellom gamle migrasjonssanger fra romtradisjonen og det mer eksperimentelle og improvisasjonsbaserte samtidssegmentet. Ensemble kaller seg Angrusori etter romuttrykket for «ring», og har nå i flere år jobbet med å utvikle og raffinere nye hybride former for rombasert musikk.

Debut-albumet Live at Tou (spilt inn på Tou-loftet i 2017) ble utgitt i 2021 på det britiske selskapet Hudson Records, og har så langt høstet fantastiske kritikker nasjonalt og internasjonalt. Inkludert fire stjerner i The Guardian (contemporary album of the month) og terningkast 6 i Stavanger Aftenblad, i tillegg til ord som «mesmerizing and moving» i britiske The Wire, og full pott og «significant» i italienske Il Manifesto.

Ved roret av Angrusori finner vi multi-prisvinnende samtidskomponist og organist Nils Henrik Asheim, som i tospann med den tsjekkiske fiolinisten, sangeren og komponisten Iva Bittová har rekomponert og omarbeidet romsanger i retning samtidsmusikk og improvisasjon.
Musikken baserer seg i stor grad på arbeidet til etnomusikologen Jana Belisová, som i flere år har jobbet med rombefolkningen i Slovakia, hvor hun har samlet og dokumentert sanger som sjelden blir hørt utenfor den slovakiske landsbygden. Repertoaret presenterer et knippe av disse sangene i et nytt format, omarbeidet og ompakket, og høyst appellerende for både gamle og nye lyttere til rommusikk. Dette er sanger fra et ellers lukket samfunn, sanger som vanligvis kun deles i stuer og kjøkken, og som forteller historier fra en annerledes europeisk virkelighet – sosial segregering, fattigdom, kjærlighet, sjalusi og tap. Det er historier om individuell og kollektiv tragedie, men også motstand, stolthet og samhold.

Angrusori byr på en rik og fargerik estetikk, en musikk som forsøker å gi nytt håp for solidaritet og medmenneskelighet, og viser hva som skjer om man tør å krysse grenser.
Ensemblet spilte for en utsolgt Maskinhall sist sommer, og her er endelig anledning til å høre dette unike prosjektet i konsertform igjen. Aftenbladet trillet terningkast 6, og under overskriften «Europeisk kjøkken på sitt beste» ble konserten beskrevet som et musikalsk mylder av «ryddige og vare melodier, sprelske utskeielser, såre stykker og samspill som slår gnister».

Angrusori er følgende:
Iva Bittová – komponist/fiolin/vokal, Nils Henrik Asheim – komponist/orgel/orkersterleder, Signe Irene Time – vokal, Marcela Dreveňáková – vokal, Jozef Dreveňák – vokal/gitar, Gjertrud Økland – fiolin, Patrik Ziga – fiolin, Roman Harvan – cello, Petter Frost Fadnes – saksofoner, Johan Egdetveit – accordion, Ivar Myrset Asheim – trommer/perkusjon.

Turnérute: 
29.03 STAVANGER – TOU (touofficial.com)
30.03 HAUGESUND – KULTURKIRKEN SKÅRE (sildajazz.no)
31.03 OSLO – RIKSSCENEN (riksscenen.no)
01.04 VOSS – VOSSAJAZZ (vossajazz.no)