Mandag 26. februar starter Vinterlydfestivalen på Norges musikkhøgskole. Det blir en uke med vokalmusikk for det 21.århundre, hamrende slagverksrytmer, urframføringer, lyder og også lukter. Studenter og lærere, inviterte musikere og komponister skal sammen musisere over temaet komposisjon og improvisasjon.

Ivar Frounberg (foto: samfundet.dk)

I år er festivalen lengre enn tidligere år, blant annet fordi Norges Musikkhøgskole samarbeider med ensemblet asimisimasa om en presentasjon av en av Europas sentrale komponistskikkelser: Nicolaus A. Huber.

— Huber er ikke tidligere presentert med et så omfattende program i Norge. Vi får anledning til å høre fire av hans større verker og møte ham personlig, opplyser informasjonsrådgivere Ingrid Holst Sollie ved NMH.

Urframføringer

Tre unge kvinnelige komponister, Bente Leiknes Thorsen, Jurgita Miezelyte og Stine Sørlie, vil få urframført sine verk i konserten Intuitive people: 3rd. chance concert på tirsdag. Medvirkende er studenter fra kurset Improvisasjonsbasert samtidsmusikk.

Vinterlydfestivalen får også besøk av komponisten Ole Lützow-Holm og ensemblet Turbulens fra Sverige.

— Turbulens holder et seminar for våre komposisjonsstudenter og for musikerne i det nye valgemnet improvisasjonsbasert samtidsmusikk – Intuitive People.

Begge ensemblene høres henholdsvis tirsdag (Intuitive People) og torsdag (Turbulens).

— Med dette slår vi an festivalens hovedtema: komposisjon og improvisasjon. Klassiske musikere er medskapende: de må gjenskape tradisjonens verker så de får relevans for oss i dag, de må kunne forholde seg fritt til lydproduksjonen på deres instrument. De må selv skape musikk i nået – improvisere i samtidens estetikk som også fortidens musikere gjorde det i datidens estetikk.

Inspirasjon og slagverk

I år møter Musikkhøgskole-publikummet igjen inspiratoren, slagverkspilleren, komponisten, festivaldirektøren og dirigenten Bernhard Wullf.

Han holder en workshop for musikkhøgskolens slagverkavdeling, og medvirker som gjestedirigent for NMH Sinfonietta.

— Tradisjonen tro blir også verkene fra Norges musikkhøgskoles “Sangbokprosjekt for det 21. århundre” presentert. Samtlige verker der presenteres ved en mammut-konsert onsdag, sier Holst Sollie.

I år som i fjor starter Vinterlydfestivalen med en kollegakonsert med venner: Cikada strykekvartett er vennene som sammen med kollegaer fra Norges musikkhøgskole og Schola Cantorum åpner Vinterlydfestivalen mandag.

Toppen av isfjellet

Dette er tredje gang Vinterlydfestivalen arrangeres på Norges musikkhøgskole, og professor i komposisjon Ivar Frounberg er i år som tidligere primus motor for festivalen:

– Vi arrangerer Vinterlydsfestivalen fordi vi vil vise den delen av isfjellet som ligger under overflaten. Vi vil vise hvordan studenter og lærere arbeider medskapende og kreativt med samtidens kunstmusikk, sier Frounberg.

Hele programmet for Vinterlydfestivalen finner interesserte her.

Publisert:

Del: