VG-listen utvides i disse dager med en egen Topp 30 kun for norske album. Nytt er også lanseringen av VG Låt Topp 20, der singlesalg og nedlastet musikk samles på én liste. Endringene møter applaus fra P3, Fono og FaroJournalen.

VG-lista Topp 40 logo

Fokus på norsk Musikk

Norges offisielle hitliste gjennomgår et par endringer i disse dager, og VG melder at de nå lanserer en egen Topp 30 for norske album. Redaktør i Faro Journalen Asbjørn Slettemark uttrykker i samme avis begeistring for dette økte fokuset på norske plater:

— Dermed blir det lettere for musikkinteresserte å se hva som beveger seg av norsk musikk utenfor den vanlige listen. Det tror jeg vil komme norske artister til gode, sier Slettemark til VG Nett.

FONOs Larry Bringsjord er også fornøyd med den norske albumlisten. Som leder i interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper har Bringsjord vært kritisk til hvordan IFPI og VG har hatt kontroll med landets offisielle hitlister og etterlyst flere rapportører til VG-listen.

— Vi gleder oss til at det blir flere rapportører, slik at listene generelt faktisk gjenspeiler det virkelige salget, sier Bringsjord til VG.

Singler og nedlastede låter slås sammen

I tillegg til den nye norsklisten blir det også endringer i hvordan singlelisten til VG settes sammen og presenteres. For første gang vil nå salget av nedlastede låter slås sammen med singlelisten, og denne vil presenteres hver onsdag. Endrede markedsvaner grunnet økt nedlastning fra nettet er grunnen til at VG siden 2004 har jobbet med å bedre grunnlaget for sine lister sier avdelingsleder i VG Rampelys, Espen Olsen Langfeldt, til VG Nett.

Håkon Moslet (musikksjef i P3) er positiv til disse endringene, og uttaler til VG at listene kommer styrket ut av denne revideringen: – Den har et mye bredere grunnlag og er dermed mye vanskeligere å påvirke. Nå får Norge en troverdig og moderne hitliste, lik det man har med Billboard Hot 100 i USA og UK Top 75 i Storbritannia. Det er også positivt med de nye tilleggslistene for norske album og låter. Det sikrer et større mangfold og viser hva som rører seg under hovedlistene.

Den nye strukturen til VG-listen blir dermed som følger:

Tirsdag:

Album Topp 40

Samleplate Topp 5

Lavpris Topp 15

Norsk Topp 30

Klassisk Topp 5

DVD Topp 10

Onsdag:

Singel Topp 20 (fysisk + nedlastet)

Singel Norsk Topp 10 (fysisk + nedlastet)

Singel Butikk Topp 10 (bare fysiske eksemplarer)

Topp 20 Nedlastet (bare nedlastede låter)

Disse nyvinningene kommer i kjølevannet av en lengre strid rundt VG sine lister, med påstander om manipulering og juks sentralt i ordskiftet. En av de mest markante kritikerne til VGs lister, Christer Falck i C+C Records, sier om nyvinningene til VG:

— Det er generelt fint med en norskliste, og det er smart at singlelistene blir slått sammen. Men det store problemet gjenstår, og det er at IFPI lager listene, og at VG har eierinteresser.

Øverst på den nye norsklisten finner vi Madrugada, Minor Majority og Mira Craig, mens den kombinerte single/nedlasningslisten har DumDum Boys på førsteplass.

Publisert:

Del: