10. juni 2005 er det duket for verdenspremieren på den nyskrevne operaen “Aurora” på Fredriksten Festning i Halden. Trygve Madsen er komponist, og Jon Bing har skrevet librettoen til stykket som handler om den store nordiske krigen, som herjet fra 1700 til 1721. Solistene er hentet fra blant annet Den Norske Opera og Det Kongelige Teater i København. “Aurora” vil også bli fremført 11. og 12. juni på samme sted.

Aurora - pressebilde

Operaen Aurora er en del av 100-års markeringen av unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige. Handlingen er hentet fra Den store nordiske krigen (1700-1721), og vi møter bl.a. Peter den store, Karl XII, August den sterke, Katarina – og Aurora von Königsmarck.

Sistnevnte er opphavet til operaens navn – Aurora betyr morgenrøde og symboliserer de gode kreftene i stykket. Hun er megleren som prøver å overtale partene til dialog istedenfor våpenbruk.

Kontrasten til Aurora er Johan Reinhold von Patkul. Han klarer å bygge en allianse mellom Peter den store, August den sterke og kongen av Danmark, Fredrik IV. Avtalen går ut på at de skal angripe Sverige på tre fronter, og dermed er den store nordiske krigen et faktum. Den andre viktige kvinnen i dramaet er Katarina, Peter den stores hustru. Hun er en viktig støttespiller i hans fremgang som krigfører.

— Jeg ønsker å vise frem de personene som iscenesatte denne tragedien og hva dette gjorde med dem, sier komponisten Trygve Madsen om operaen, som vil ta i bruk Fredriksten festnings natrulige kulisser.

Arrangørene håper på 2500 besøkende per forestilling, og lover at “med utstrakt bruk av lysdesign vil de 14 solistene, orkesteret på 45, et 80 stemmers stort kor og et hundretalls statister med tidsriktige uniformer og våpen gjøre dette til en spektakulær nattforestilling som vil gi en unik totalopplevelse”.

Orkesteret er et samarbeid mellom Det Norske Blåseensemble og Göteborgs-musiken. Det kunstneriske ansvaret for forestillingen har Den Norske Opera, Østfold Fylkeskommune er ansvarlig produsent.

Billettsalget til operaen starter 1. februar, og forestillingen vil bli gjennomført tre ganger; 10., 11. og 12. juni.

For ytterligere opplysninger om Aurora kan den interesserte leser gå til denne lenken.

Publisert:

Del: