Publiseringen av egen musikk på The Pirate Bay er i strid med TONO-medlemskapet.

Av Carl Kristian Johansen

Bodø-bandet Kråkesølv gjorde i forrige uke debutalbumet ”Trådnøsting” tilgjengelig via den omstridte svenske fildelingstjenesten The Pirate Bay. Kråkesølv har gitt ut ”Trådnøsting” på eget plateselskap, men medlemmene Fredrik Olsen, Petter Unstad, Kristoffer Unstad og Thomas Litangen er medlemmer i TONO. Det betyr at disse har overdratt sine opphavsrettigheter til TONO å forvalte.

TONO er en av saksøkerne i rettssaken mot Telenor som handler om at TONO, sammen med flere opphavsrettsorganisasjoner i musikkbransjen, vil at nettleverandørselskapet skal stenge norske abonnenters tilgang til The Pirate Bay for å forhindre ulovlig nedlastning av opphavsbeskyttet materiale. TONO og musikkbransjen tapte mot Telenor i Asker og Bærums tingrett, og har ikke bestemt seg for om de skal anke.

Bakmennene i The Pirate Bay ble i Sverige i vår dømt til å betale 30 millioner kroner i erstatning samt idømt ett års fengsel for tilgjengeliggjøring av opphavsbeskyttet musikk. Ankesaken kommer opp i løpet av 2010.

Juridisk ansvarlig i TONO, Irina Eidsvold Tøien, synes ikke noe om at Kråkesølv har gjort musikken sin tilgjengelig via The Pirate Bay.

— Forvaltningskontrakten i TONO gjør at vi ikke kan tillate at TONO-medlemmer legger ut ting på egenhånd på noen kommersielle siter, sier Eidsvold Tøien.

Hva vil TONO gjøre i dette tilfellet?

— Vi kan henvende oss til dem og be dem om å fjerne det fordi det er i strid med forvaltningsavtalen, men om de vil gjøre det mener jeg ingenting om. Om vi kommer til å gjøre en henvendelse kommer an på om vi mener saken er viktig nok.

Kråkesølv har oppgitt at de ønsker å gjøre musikken tilgjengelig på The Pirate Bay før noe andre gjør det.

Hva synes TONO om dette?

— Dette fører tilbake på dem selv. Jeg synes det er usedvanlig holdningsløst. Jeg skulle ønske at folk hadde et større vidsyn enn sitt eget perspektiv på disse sakene, mener Eidsvold Tøien.

Publisert:

Del: