Rogaland har frembrakt mange dyktige musikere de senere årene, og torsdag denne uke presenterer Stavanger Symfoniorkester enda en: 24 år gamle Audun Halvorsen fra Haugesund er solist med orkesteret i Harald Sæveruds fagottkonsert. Halvorsen har de siste par årene hatt stillingen som solofagottist i Norrköping Symfoniorkester, og vant SSOs prøvspill for unge solister i fjor.

Harald Sæverud

Sæveruds fagottkonsert har SSO spilt inn på CD med en av Halvorsens lærere, Robert Rønnes, som solist. Symfonikonserten torsdag har i tillegg til fagottkonserten, storslått og romantisk russisk musikk på programmet. Tchaikovskys populære Fantasi-ouverture til historien om Romeo og Julie åpner konserten, mens Rachmaninoffs “Symfoniske Danser” er kveldens hovedverk. Den unge dirigenten Olari Elts fra Estland skal lede konserten.

Audun Halvorsen er født i 1979, og vokste opp i Haugesund og Karmøy. Han begynte sin fagottundervisning med Halvdan Halvorsen og fortsatte som hospitant på Rogaland Musikkonservatorium (Høgskolen i Stavanger, avd. for kunstfag) med før nevnte Robert Rønnes som lærer. Våren 2003 skal han ta sin avsluttende eksamen ved Norges Musikkhøgskole, hvor hans lærere har vært Eirik Birkeland og Knut Sønstevold. Audun har også over en lengre periode tatt timer med Ole Kristian Dahl. Høsten 2000 prøvespilte han i Norrkøping Symfoniorkester hvor han nå har jobbet som solofagottist i 2 år. I 2002 virket han også som solofagottist i Den Norske Opera.

Dirigenten Olari Elts er født i Tallinn i 1971. Han studerte kordireksjon i Estland med Kuno Areng og mellom 1993-2000 også orkesterdireksjon i Wien musikkakademi med Uros Lajovic og i Estland med Eri Klas og Roman Matsov. I samme tidsrom mottok han privatundervisning hos Jorma Panula og deltok i mesterklasser med Esa Pekka Salonen og Neeme Järvi. I 1993 stiftet han sitt eget samtidsmusikkensemble – NYYD – som fokuserer på det tyvende århundres musikk.

Elts turnerer ofte med ensemblet, som har en fleksibel besetning. I 1999 vant han Jorma Panulas dirigentkonkurranse i Finland og i 2000 den 2. internasjonale Sibelius` dirigentkonkurranse. I 2001 ble han tildelt den ‘IVth Class Order of the White Star’ i Estland. I 1996 debuterte han som operadirigent i Estland med Brittens ‘Albert Herring’. Olari Elts ble i 2001 engasjert som sjefdirigent for Nasjonalorkesteret i Latvia. I tillegg gjestedirigerer han en rekke internasjonale orkestre, og i sesongen 2003-04 debuterer han i bl.a. Scottish Chamber

Stavanger konserthus, torsdag 13. mars, kl. 1930:

* Pjotr Tsajokskij(1840-1893): “Romeo og Julie”, Fantasi-ouverture
* Harald Sæverud (1897-1992): Konsert for fagott og orkester op. 44
* Sergej Rakhmanikov (1873-1943): Symfoniske danser op. 45 (Fantastiske danser)

Det blir dessuten verkorientering i foaje C kl. 1830 ved nettopp Robert Rønnes.

Publisert:

Del: