I år er det igjen mulighet for å få med seg en av Norges mest særpregede festivaler. Hvor ellers kan man få med seg over 30 konserter til 20,- kroner? Åstedet er Oslos T-banenett, og Musikk under Oslo – som er et samarbeidsprosjekt mellom Osloklubben Blå og Oslo Sporveier – finner i år sted lørdag 24.april mellom klokken 12.00 og 18.30 på stasjonene Nationaltheatret, Stortinget, Jernbanetorget og Grønland. – Vi satser på å ha høy kvalitet på våre artister, sier presseansvarlig Sigurd Reinton til Ballade som også røper at festivalen kanskje skal eksporteres til andre land.

Bronco Busters

Av Kyrre Tromm Lindvig

Årets festival er noe mindre enn fjorårets, ikke minst fordi en del aktører ikke fant festivalen verdig til å få støtte.

– I år fikk vi kun støtte fra Oslo Kommune. Både Fond for Utøvende Kunstnere, Fond for Lyd og Bilde og Kulturrådet sa nei. Dermed blir festivalen noe mindre i år enn i fjor, men den blir like bra. Publikum kommer ikke til merke noe særlig forskjell, det er særlig i kulissene at det har vært hard jobbing med å få kabalen til å gå opp, forteller Reinton.

Han forteller videre at Musikk under Oslo satser på å vokse i størrelse til neste år igjen og at årets festival ligner på den første: Fokus på høykvalitets musikk. Reinton medgir at deres undergrunnsprofil ikke er så tydelig som før.

— Nei, vårt fremste utvalgskriterium er kvalitet. Noen av artistene, slik som Karen Jo Fields og Palace of Pleasure er ikke så små lenger, mens andre av artistene er mer ukjente. Men vi har valgt artister og band som vi synes holder kvalitetsmessig mål og som vi regner med kommer til å høre mer fra i fremtiden. Vi prøver å ligge litt i forkant av utviklingen, forklarer han.

Hvordan har reaksjonene vært på at dere nærmest innvaderer et byrom med mye lyd?

— Reaksjonene er i overveldende grad positive og etter fjorårets festival hadde vi ikke en eneste klage. Dette skyldes nok også mye at vi er blitt flinkere til å arrangere. Målet er jo å trekke publikummere, å overraske de reisende på en positiv måte. Vi vil ikke at det skal være smertefullt å gå forbi der det spilles, og derfor har vi nok med årene booket litt “snillere” band. Vi er rett og slett flinkere til å tilpasse programmet til rommet, sier Reinton.

Han kan også fortelle at det planlegges å ta med seg festivalen til andre land.

— Vi har vært i kontakt med mange byer rundt omkring i Europa og vi har fått meget god respons fra Barcelona, Paris, Newcastle og København. Det er andre byer som vi også snakker med, men det er mange praktiske problemer som må løses i denne sammenhengen. I København er metroen meget annerledes enn for eksempel her, de har rett og slett ikke samme størrelse på de underjordiske rommene som man finner på en stasjon som Stortinget. Men det planlegges hardt, og transportselskapene er overveiende positive til å løse alle de praktiske problemene som kan oppstå, det være seg menneskeopphopning, trengsel, hva skjer hvis det brenner, og sånn videre. Alt dette må avklares, og da alle byers T-banesystem er annerledes kreves det andre løsninger hvert sted, forklarer Reinton.

Ellers så vil årets festival – som i fjor – ha besøk av representanter for Arvikafestivalen som skal snuse etter norske band som de kanskje skal plukke opp til sin egen festival. I fjor medførte det at det faktisk ble opprettet en egen Musikk under Oslo-scene på Arvikafestivalen. – Det skjer antageligvis ikke i år, men det er ingen tvil om at band fra Musikk under Oslo også er meget interessante for Arvika festivalen, avslutter Reinton.

Bandene du kan høre under Musikk under Oslo er som følger:

Blokk 5, Bokfink, Bronco Busters, Close Erase, Hanne Hukkelberg, Hilde Marie Kjersem TUB Quartet, Karen Jo Fields, Lukestar, Orango, Palace of Pleasure, Snuten, Strønen/Johansen duo, The Uptowners, Tigerlilly, Tøyen, Ugress, Wholy Martin og x-lover.

Musikk under Oslo finner sted lørdag 24.april fra klokken 12.00 til 18.30 på

Publisert:

Del: