I januar uttrykte ACNielsen interesse for å lage en bransjeuavhengig hitliste a lá VG-lista. I dag har de lagt fra seg ballen – marketing director Knut Gartland har valgt å “prioritere andre prosjekter”. – Kvaliteten på dataene vi får fra bransjen er ikke gode nok – kostnadene med å utbedre dette ville bli såpass store at det ikke er interessant nok for oss, sier Gartland til Ballade i dag. Norsk Artistforbund er skuffet over at bransjen selv beholder kontrollen over lista: – At FONO er invitert inn i varmen sier ingenting om at listen blir mer etterrettelig, sier Artistforbund-leder Knut Aafløy. NB – SAKEN ER OPPDATERT

Plateutsalg (Foto: Asbjørn Slettemark)

Av Knut Steen

AC Nielsen er et av de største selskapene innenfor markedsanalyse, og søsterbedriftene Nielsen SoundScan og Nielsen Music Control utarbeider henholdsvis Billboard-listen i USA, og hitlister i flere land i Europa.

I januar ga de positive signaler i forhold til å utarbeide en bransjeuavhengig hitliste. Nå er planene skrinlagt.

— For dårlig grunnlag
— I begynnelsen av året oppfattet vi at deler av markedet ønsket en totaloversikt av platesalg i Norge, men for oss viser markedet seg å ikke være stort nok, forteller Gartland til Ballade i dag.

Han mener tilgangen på tilstrekkelig grunnlag fra bransjen er for dårlig:

— Da vi startet vurderingen av dette prosjektet, var det en forutsetning at vi måtte levere en langt bedre liste enn IFPI gjør i dag. Men kvaliteten på dataene vi får fra bransjen er ikke gode nok – kostnadene med å utbedre dette ville bli såpass store at det ikke er interessant nok for oss.

Ulønnsomt?
Er det rett og slett snakk om at dere ikke vil få prosjektet lønnsomt nok?

Det er mange faktorer som spiller inn – CDer er en liten varegruppe, som også er i nedgang i forhold til andre typer dagligvarer. Samtidig er det mange ulike utsalgssteder, som rapporterer på ulike måter. Mange salg blir rett og slett ført som eksempelvis ”CD, 149 kroner”, uten at tittelen nevnes i det hele tatt. Dessuten må man ha veldig mange rapportører for å gi en riktig total på platesalget i Norge – vi har rett og slett valgt å ikke gjøre dette, sier Gartland.

— Finn noen andre!
Artistforbundets leder Knut Aafløy har var tidlig ute med å kritisere IFPI og VG for å kontrollere den samme listen de tjener penger på. Han skulle aller helst ønske at kreftene bak VG-lista fortsatte å hente inn anbud fra andre byråer som kunne tenke seg å gjøre jobben:

— At FONO er invitert inn i varmen hos VG-lista er for så vidt en slags fremgang. Men det sier ingen ting om at listen blir mer etterrettelig. Vi mener fortsatt at listen bør lages av noen som ikke har penger å tjene på den.

– For øvrig registrer jeg at Norsk Artistforbund er den eneste artistorganisasjonen som ikke er invitert til å delta u et utvalg som skal arbeide med listen. Dette til tross for at Artistforbundet ved flere anledninger har synliggjort behovet for å forbedre listen; et initiativ tatt av kjærlighet ill VG-listen og andre lister, sier Aafløy.

— Bransjen bør betale
Men hvis det er slik at et uavhengig selskap vanskelig kan tjene penger på å lage en norsk hitliste – bør bransjen da betale noen eksterne for å gjøre jobben?

— Ja, det mener vi absolutt. Bransjen bør være villig til å betale for en uavhengig og dermed mer etterrettelig liste. Men det bør ikke være artistenes ansvar å finansiere en slik liste.

Men FONO og IFPI organiserer jo plateselskapene, som igjen har sine artister. Er det ikke uansett en fare for at artistene blir sittende med deler av regningen?

— Kanskje. Men de som tjener penger på lista bør uansett sørge for at det ikke er de selv som lager den. En løsning kan være at de eier lista, men at de betaler noen andre for å gjøre jobben, mener Aafløy.

Publisert:

Del: