Vegard Blomberg markedsfører View som “det tristeste bandet i verden”. Dog ikke uten et glimt i øyet. Med hjelp av musikere fra så forskjellige band som Cadaver Inc., Apoptygma Berzerk, Remington Super 60, Jocelyn High og Echo Image er gruppas debutplate nå ute.

View (foto: Øyvind Holen)

— Musikk høres best ut når den er trist og mørk, selv i trance er det de triste låtene som er mest catchy. Jeg er nok på vei til å bli countrysanger, med låter der hesten er skutt, flaska er knust og skoene er borte. Det er mest sjel når man havner på bånn, mener Vegard Blomberg (27), hovedmannen bak View.

Den røde tråd på “All Love Is Lost Forever” er fortapt kjærlighet, prostitusjon, rusmisbruk og livets mørke sider. Blomberg har til og med gått så langt at han har diktet opp en syngende bror til bandet: Fay, som ifølge plateomslaget døde i 1998.

— Jeg er ikke så trist selv, men med Fay har lekt litt med det schizofrene aspektet i meg selv.

— Tekstmessig er det mye kjærlighetssorg, selvmordstanker, tungt rusmisbruk og tvangstanker. Men det er ikke jo ikke alltid det er sant når cowboyen synger at hesten hans er død. Jeg er fascinert av folk som sløser bort livet sitt på feil ting, og har møtt mange triste skjebner ute på turné, som jeg er blitt inspirert av.

Ikke mye med Views debutalbum “All Love Is Lost Forever” peker mot Blombergs tidligere musikalske bedrifter. Han har gitt ut album med black metal-bandet Mock og technoduoen Total Transformation (med Stephan Groth). Dessuten har han turnert verden rundt som lydmann for synthheltene Apoptygma Berzerk.

View slekter mer mot 4AD-katalogen; band som Red House Painters, This Mortail Coil, Cocteau Twins og Dead Can Dance er erklærte forbilder, det samme er skeive countrysangere som Will Oldham og Mojave 3.

View-plata har helt klart en helhet, samtidig som den spriker sterkt i flere musikalske retninger. Noen låter er mest som skisser å regne, og lydkvaliteten er også sterkt varierende.

— Musikken er tatt opp på kassettspiller, i Bedehuset i Rød i Fredrikstad, rett på Mac’en og i digitalt lydstudio. I dag er musikkutstyret så bra at det ikke er noe vanskelig å lage tilnærmet perfekt lyd, så derfor er det blitt mer populært å gå vekk fra det “gode” lydbildet, tror Blomberg.

Arbeidet med “All Love Is Lost Forever” startet i 1994. Sju år senere har så å si hele Fredrikstads musikkmiljø vært innom bandet. Titter du på lista over deltagende musikere på omslaget finner du folk fra band som Apoptygma Berzerk, Doopy, Remington Super 60, Cadaver, Jocelyn High, Sweep, Echo Image med flere.

— View startet opp da jeg traff Fredrik Ball på nachspiel i Fredrikstad; jeg var hardcore Bowie- Suede- og Velvet Underground-fan, mens han var mer inne i progrock.

Ball flytta til London i 1996 og dannet Nude Idol, og dette var bare det første View-medlemmet som slutta for å starte eget band. Ikke så rart kanskje, når det tok sju år å få ut debutalbumet? Blomberg sendte først materialet til plateselskapet i fjor, fordi “jeg trengte penger til husleia”.

— I dag består View av meg og Andreas Bjørck, som studerer musikk i Boston. Vi lager låter hver for oss, og så er han hjemme i Norge hver fjerde måned. Vi har allerede så mye nytt stoff ferdig at “All Love Is Lost Forever” mest virker som en retrospektiv utgivelse. Framover går det mest i trist country med mer falsettsang, tror jeg.

Publisert:

Del: