Dirigent for Det Norske Solistkor får prisen for å ha løftet frem nyskrevet norsk musikk gjennom flere tiår.

Grete Pedersen fikk formidlerprisen av TONO-styreleder Ingrid Kindem Foto: Bård Gundersen

Grete Pedersen fikk overrakt TONOs formidlerpris under en julekonsert med Det Norske Solistkor i Universitets Aula fredag 14. desember av TONOs styreleder Ingrid Kindem.

Pedersen mottar med det et pengebeløp på kr. 50 000,- samt et helt nytt diplom og kunstverk av Magne Furuholmen.

Juryens begrunnelse:
«Norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag innen kunstmusikkfeltet har mye å takke Grete Pedersen for. Som kordirigent fra tidlig på 1980-tallet, og som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor fra 1990, har mer enn én generasjon av norske opphavere hatt en medsammensvoren i henne. Nyskrevet norsk musikk er blitt løftet frem gjennom utallige bestillinger og urfremføringer med Grete Pedersen som kunstnerisk ansvarlig.

Gjennom flere tiår har hun stått i spissen for å skape en forståelse for viktigheten av at nålevende komponister får arbeide med sine kunstnerskap, og at dette må være en kontinuerlig prosess. Dette engasjementet gjør henne til en representant for en kultur og en innsikt som er helt avgjørende for at en norsk, skapende kunstmusikalsk tradisjon kan og skal få leve, både i samtiden og inn i fremtiden

Juryen for TONOs Formidlerpris 2018 har bestått av Arvid Wam Solvang (juryleder), Hilde Wahl, Stine Lieng, Jan Stefan Bengtsson, Klaus Sandvik, Therese Birkelund Ulvo, Rita Engedalen og Ole Børud.

Les også: Fransk pris til Det Norske Solistkor

Om TONOs Formidlerpris:
TONOs Formidlerpris ble etablert i 2011 for å hylle mennesker som arbeider for å skape økt kunnskap, forståelse og begeistring for musikk og skapingen av den.

Tidligere vinnere av Formidlerprisen er Øyafestivalen i 2011, den tyske plateprodusenten Manfred Eicher og hans plateselskap ECM i 2011, musikkforlegger Leif Dramstad i 2013 og Tommy Tee i 2014, Kai Robøle i 2015, Geir Johnson i 2016 og Grappa Musikkforlag/Helge Westbye i 2017.

Publisert:

Del: