Det er fremdeles høysesong for festivaler. Torsdag gikk startskuddet for både Notodden Blues Festival og Festspillene i Elverum. I dag, fredag, er det klart for den samiske musikkfestivalen Márkomeannu, Nordland Musikkfestuke, Sjonstock, Guffstock, Peer Gynt-stemnet, Tauterstokk-festivalen, Steigen Sagaspill, Risør Trebåtfestival, Slottsfjell-festivalen og det historiske musikkspillet “Det brinner en eld” i Røros.

Don Juan Dracula

Av Arvid Skancke-Knutsen

Tradisjonsrike Notoddden Bluesfestival åpnet i går, og arrangeres i år for 16. gang. Festivalen byr i år på artister som Omar & The Howlers, Irma Thomas, Jelly Roll Kings og Torhild Sivertsen, og byr på mer enn 60 konserter fordelt på fire dager. I følge Aftenposten er hele 30 000 billetter lagt ut for salg i år, etter at man i fjor satte rekord med 23 000 solgte billetter og et overskudd på pene 1, 3 millioner kroner. Parallelt foregår også et bluesseminar for unge, med instruktører som Svein Dag Hauge, Simone Larsen og Torbjørn Sunde.

Også Festspillene i Elverum startet torsdag, og vil vare frem til 10. august. Vertavo Strykekvartett er kunstneriske ledere, og festspillene har i år Wien som tema, i et program som spenner fra Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, via Brahms, Bruckner, Wolf og Mahler til den andre Wienerskolens mestere; Schönberg, Webern og Berg. På artistlisten finner vi bl.a. Randi Stene, Arve Tellefsen, Ole Edvard Antonsen, Håvard Gimse, Eirik Raude, Iver Kleive, Ole Paus, Sondre Bratland, Palle Mikkelborg og The Brass Brothers, foruten Vertavo strykekvartett selv, i tillegg til en rekke internasjonale gjester. Blant dirigentene finner vi Andrej Boreyko, Eivind Aadland og Douglas Boyd.

Ellers er det Nord-Norge som virkelig opplever festivalfeber disse dagene: Nordland Musikkfestuke arrangeres i år over ti dager, og vil i løpet av den tiden bl.a. by på opptredener med bl.a. Turboneger, Gatas Parlament, Unni Wilhelmsen, Brazz Bros med Palle Mikkelborg, Ernst S. Glaser, Isa K. Gerricke og Gunilla Süssmann, Ricochets, Lars Bremnes Trio og Terje Nilsens som årets Norlandskunstner. De fleste arrangementene finner sted i Bodø, men det arrangeres også konserter andre steder i fylket i samarbeid med lokale krefter. Selv fremstiller de årets program slik: “Den største musikkfestivalen i Norges lengste fylke presenterer i år det bredeste programmet på mange år; fra solo trombone og samtidsmusikk til punkrock og sceneshow i Nordlandshallen, fra historier tuftet på landsdelens egen kultur i blant annet kirkespillet “Herr Petters Lovsang” og “Mor Lyng til Hamnes”, til gjestende artister fra både Europa og andre kontinenter.”

I Mo i Rana inviterer Sjonstock i bygda Sjona til to dager med utendørs musikk, med solide artister som Bertine Zetlitz, DumDum Boys, Gothminister, Thomas Dybdahl, Gatas Parlament og Bertine Zetlitz. Festivalen arrangeres av Nord Rana Festival Forening, og beskriver seg selv slik: “En utendørs musikkfestival for alle som liker musikk og sosialt samvær i teltleir i det fri. Sansynligvis årets kulturelle høydepunkt på Helgelandskysten. Festivalen begynte i det små i 1995, og har siden da vært arrangert årlig. Arrangementet avholdes første helg i august hvert år.” DumDum Boys tar også turen til Guffstock i Oteren i Troms, der de vil få følge av bl.a. Alphaville, samt SAS-band, som består av eldre, internasjonale stjerner som Fish, Paul Young, Chris Thompson, Graham Goldman og Leo Sayer.

Márkomeannu er en markasamisk festival, som arrangeres ved fylkesgrensen mellom Troms og Nordland, og tilbyr både kurs, dans og sosialt samvær i de lyse sommernettene. I løpet av helgen blir det konserter med bl.a. Ulla Pirttijärvi, Transjoik, Vilddas, Pondus og Áigi. Lenger sørover finner vi det historiske musikkspillet “Det brinner en eld” av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug, som settes opp annethvert år Slagghaugene ved Røros. Stykket spilles hver dag frem til lørdag 9. august, og hver forestilling vil starte opp med en fredsappell fra forskjellige norske kulturpersonligheter. Enda en dag lenger varer Peer Gynt-stemnet på Vinstra, som i år byr på utendørskonserter med bl.a. Randi Stene, Henning Kraggerud og Peer Gynt-kammerorkester, som bl.a. vil fremføre Griegs A-mollkonsert under ledelse av Eldar Nilsen, i tillgg til kirkekonsert med Ole Edvard Antonsen. Peer Gynt-stemnet byr også på den tradisjonsrike fremføringen av Ibsens skuespill, og lover kulturelle opplevelser i storslagen natur, med Rondane som kulisser.

På øya Tautra i Frosta Kommune møtes publikum, artister og arrangører for femte gang til Tauterstokk 1. til 3. august. Det blir to hovedscener med 16 band og artister, samt en egen scene på campen i regi av AKKS Trondheim. I fjor deltok over 750 publikummere, medarbeidere og artister, og årets arrangement tilbyr bl.a. opptredener med Brimstone, Cadaver, The Lionheart Brothers, The Mormones, Ranheim, Rifu, Sissy Wish og X.Lover. Langt fredeligere toner blir det nok i Risør, når Risør Båtfestival starter opp for tyvende gang, med både shantysang, Magnolia Jazzband og DDE-konsert. I den motsatte enden av Agder-fylkene finner vi Fjellparkfestivalen, som etter hvert er blitt et godt innarbeidet idealistisk foretak i Flekkefjord. Årets festival går over to dager, og har bl.a. Mohammed, Beezewax, Sissy Wish, Thulsa Doom, Ingenting og finske Thee Ultra Bimbos på plakaten.

I kveld går også det offisielle startskuddet for tidenes første Slottsfjellfestival, der arrangørene Bureau Storm har trommet sammen et svært sterkt åpningsprogram, med bl.a. X-pleasure, Mohammed, Don Juan Dracula, Diaz Ricochets, Equicez, Nils Petter Molvær, Gothminister og Gåte fredag, samt The Turns, Ravi & Dj Løv, Sissy Wish Klovner i Kamp, Amulet, Surferosa og Madrugada lørdag. I tillegg vil det også være aktiviteter rundt om på klubbscener i byen. I hovedstaden vil det for øvrig være mulig å få med seg innspurten på Triangelrangel, som arrangeres ved Solliplass i Oslo fra 29 juli til 3 august. Fredag 1. august opptrer Frost og Slowpho på Barbeint, som lørdag byr på konsert med Popium og Nikolai, hvorpå Ingi avslutter denne minifestivalen på Palace Grill søndag.

Lenker til de fleste av festivalene og arrangementene, med mulighet for å studere program og praktiske detaljer mer i detalj, finner du som vanlig nedenfor.

Publisert:

Del: