Lørdag 26. og søndag 27. april er det klart for “Nightwood” på Black Box Teater i Oslo. “Nightwood” omtales som en “audiovisuell konsert for cello, mezzosopran, 3 computerer, 5 videomonitorer, 2 dansere og et barn”, og tar utgangspunkt i Gustav Mahles “Kindertotenlieder”. Musikken er ved Sven Erga og Tanja Orning, foruten Mahler selv.

Tanja Orning (foto: Øyvind Holen)

Nightwood er en iscenesettelse av et musikkverk – hovedsakelig gjennom lyd, men også via rom, skulptur, videoinstallasjon og koreografi. I sentrum for visningen finnes musikken som framføres av en cellist, en mezzosopran og en lydprogrammerer.

Komposisjonen henviser direkte til Gustav Mahlers fem “Kindertotenlieder” fra tiden omkring forrige århundreskifte. Med utgangspunkt i dette verket setter forestillingen sin egen samtid i perspektiv, slik den kan fremstå fra en europeisk vinkling. Via Mahlers komposisjon fremstår “Nightwood” som en reaksjon på tidens meningstap og følelsesmessige apati.

“Nightwood” blir i følge forhåndsomtalen til i spennet mellom to tidsepoker. Aktørene i forestillingen setter i gang en prosess hvor et klassisk uttrykk transformeres og omskapes gjennom anvendelse av ny teknologi kombinert med tradisjonell kunstpraksis. Det er fremdeles mulig å skimte Mahlers verk hvor det i krysningspunktet med teknologien bringes over i en ny form.

Likeledes er de to danserne plassert i et stilistisk grenseland hvor de med utgangspunkt i en enkel scenisk tilstedeværelse gjenkaller den emosjonelle ekspresjonisme fra det forrige århundret. Slik skal “Nightwood” minnes en tapt tid hvor kunsten forløste smerten gjennom skjønnhet og virtuositet.

Fakta om forestillingen:

Regi og scenografi: Zoe Christiansen, Musikk: Sven Erga, Tanja Orning og Gustav Mahler, Cello: Tanja Orning, Mezzosopran: Eva Kristine Hernes, Computer/lyddesign: Sven Erga, Koreografi og dans: Ellen Johannesen og Øyvind Jørgensen, Gutten: Hans Marthin Granlund, Film/video: Thorkil Evan Nielsen, Videoinnslag: Amanda Steggell, Kostymer: Antti Bjørn, Installasjon: Dordi Strøm, Lysdesign: Boya Bøckmann, Lydteknisk assistance: Cato Langnes, Management: DanielsenKroepelien Arts Mangement.

“Nightwwod” spilles lørdag og søndag klokken 20.

Publisert:

Del: