Britt-Synnøve Johansen er aktuell med ny plate, der hun tolker kjente tangoer på Karmøydialekt. De første 3000 kopiene av albumet Skyt meg med tre roser er allerede utsolgt og anmelderne er imponert. Oppfyller hun drømmen om at vi andre skal elske tangoen, slik hun gjør?

Britt-Synnøve Johansen, © Dag Knudsen

Sist Johansen var aktuell med plate oversatte hun Edith Piaf til karmøysk. Albumet Mot himmelen i Paris – Edith Piaf på norsk og den etterfølgende turneen, ble varmt mottatt av såvel publikum som presse.

Johansen mener hun har funnet sin nisje, og at tangoen passer fint inn i denne.

— Tangoen er på en måte Piafs latinske søskenbarn, mener Johansen. Den er følsom og sårbar og lidenskapelig. Derfor syntes jeg det var naturlig og gå videre til denne musikksjangeren, mener hun.

Mange tror tango bare er en dans, men i den spansktalende delen av verden er denne type musikk ekstremt populær, forteller hun.

— Misjonen min nå er at nordmenn skal lære å elske denne lidenskapelige musikken slik som jeg elsker den, sier Johansen engasjert.

Vellykket balansegang
Så langt virker det som om tingene går riktig vei for Johansen.

De tre tusen første kopiene av albumet ble revet ut av hyllene og flere er bestilt. Konsertene i Stavanger er utsolgt og foreløpig er en ekstra konsert satt opp.

Tungvektere som Aftenposten og Bergens Tidende har gitt platen hver sin femmer og prøver ikke å skjule sin entusiasme over hvor vellykket Johansen balanserer den litt sære kombinasjonen av Karmøydialekt og tango.

Hun har også fått terningkast fem fra flere riks- og regionsaviser, som alle er over seg av begeistring. (Østlendingen 5, Aftenposten 5, Romerikets blad 5, Bergens tidende 5, Haugesunds avis 5, Stavanger Aftenblad 5)

Selv er hun naturlig nok overlykkelig over responsen.

–Det er veldig skummelt og egentlig ganske grusomt og endelig slippe noe du har jobbet hardt med og hatt så nære i over to år. Jeg var utrolig nervøs, men når det går bra, som det har gjort nå, er det en ubeskrivelig deilig følelse, ler hun.

Inspirasjon
Det har vært en lang vei til frem til albumet endelig var ferdig. Johansen reiste blant annet til Buenos Aires og jobbet seg gjennom tusenvis av tangoer for å finne de som skulle med på albumet. Hun valgte 13 tangoer fra kjente tangopoeter som Carlos Gardell, Eduardo Pereeya, Gerardo Matos Rodriguez og Astor Piazzolla. Sistnevnte har skrevet sangen som ga tittelen til albumet.

— Da jeg skulle velge sangene til albumet ville jeg ikke vite noe om dem på forhånd, jeg ville ikke velge de mest kjente og populære, men de som jeg personlig følte ga meg mest, forteller Johansen. Men tilslutt ble det jo mange kjente allikevel, så det er nok en grunn til at de er så kjente, smiler hun.

Hudløst
Skyt meg med tre roser ble spilt inn live, på fire dager, i en forblåst kirke på Jæren. Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra har produsert albumet.

–Jeg ville ha en live innspilling for å beholde det organiske uttrykket. Det er noe spesielt som oppstår mellom musikere i det man lager noe sammen, og den følelsen ville jeg prøve å holde på. I tillegg ville jeg ha ett rått, hudløst og ærlig lydbilde. Det er vanskelig å få til hvis instrumentene og vokalene blir lagt på hver for seg, mener hun.

Nå venter turneelivet i et par måneder og det gleder Johansen seg stort til.

–Jeg er en liveartist og det å få opptre foran et publikum er veldig viktig for meg. Nå har jeg jobbet med dette prosjektet i to år, så det blir deilig og endelig reise ut å opptre og vise frem alt jeg har jobbet med, sier hun.

I Oslo blir det konsert med Britt-Synnøve Johansen på Cosmopolite 18. Mars.

Publisert:

Del: