IFPI Sverige og Musikkförläggerna med nytt samarbeid. I tillegg kommer egne låtskriver-lister.

Plateselskapenes organisasjon IFPI Sverige og musikkforlagenes Musikkförläggeren har gått sammen om å offentliggjøre medlemmenes respektive markedsandeler, melder Musikkindustrien.se.

Dette er første gang en i Sverige kan se hvem som står bak musikken på Sverigetopplisten.

Offentliggjøringen skjer i form av et digram som hver uke vil vise aktørenes markedsandeler. Digrammet utledes fra statistikk fra topplisten samme uke, og vil presenteres sammen med denne.

Ny låtskriverliste
Musikkforlagene lanserer også en ny låtskrivertoppliste. Tidligere har har topplistene kun inkludert artister og plateselskap, nå vil altså opphavspersoner regnes med.

I tillegg kommer en egen liste over svenske opphavsmenn- og kvinner som har skrevet, eller har opphavsrettslig andel, i låten, men hvor utøveren kan være utenlandsk. Listen har fått navnet «Topp 20 svenskskrivet»

Låtskriverne bak topplåtene har for øvrig lenge vært mulig å lese blant annet på Billboard Hot 100 og UK Single Chart.

Positive i Norge
I Norge vil musikkforleggernes interesseorganisasjon se på muligheten for å gjøre noe liknende.

– Vi synes dette er en viktig synliggjøring av forleggerne internt i bransjen og eksternt. Vi er positive til å gjøre noe lignende, men vi må aller først se nærmere på om og hvordan det er mulig å få til dette i Norge, sier daglig leder av Musikkforleggerne, Cathrine Ruud.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no.Per i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

Publisert:

Del: