Årets Ultimafestival, som går av stabelen i disse dager, får bred omtale i norske medier. I gårsdagens aftenutgave bringer Aftenposten en to siders reportasje om Ultima. Og samtidig kan Dagbladet melde at den engelske publikasjonen Opera Now kommer opp med følgende ros: “I ny musikk-sirkler ryktes det at Ultima er verdens mest spennende festival.”

Eivind Buene 2

Fem av festivalens utøvere og komponister, Eivind Buene, Øyvind Torvund, Jon Øivind Ness og Ingar Zach, samt Komponistforeningens formann, Glenn Erik Haugland, fikk en bred presentasjon i gårsdagens utgave av Aftenposten Aften. Også en rekke andre riksaviser spanderer i dag opp til helsides oppslag på Norges største samtidsmusikkfestival.

Kommersielt?

Komponist og musiker Eivind Buene, med bakgrunn fra popbandet Squid, understreker i Aftenposten Aften-intervjuet mangfoldet i samtidsmusikken. Samtidig mener han at samtidsmusikken har som fellesnevner en opposisjon mot den kommersielle musikktradisjonen. Komponistforeningsformann Haugland mener på sin side at det han driver med er rimelig kommersielt.

Like fullt er oppslagets utvalg av intervjuobjekter kanskje med på å sementere innntrykket av Ultima som en festival for bleke menn med mørke klær, der kvinnene i samtidsmusikken i hvert fall i denne omgang glimrer med sitt fravær. Det gjør de heldigvis ikke i det mangfoldige programmet til årets festival, som du kan fordype deg i ved å gå hit.

Komponistene fikk ellers også anledning til å komme med sine anbefalinger fra årets rikholdige program. Haugland ser frem til Cecilie Ores A – ein skuggeopera, mens Buene plukker Arditikvartettens konsert på Norges Musikkhøgskole den 7. oktober.

Internasjonal ros
Dagens Dagblad bruker også spalteplass på Ultima, og vinkler saken mot et intervju med festivalens overkikkador Geir Johnson. Johnson er tydelig stolt, og håper det kommer over 15,000 besøkende på årets Ultima.

Dagbladet siterer også mai/juni-utgaven av den engelske publikasjonen Opera Now, der det heter seg at “i ny-musikk-sirkler ryktes det at Ultima er verdens mest spennende festival.”

Opera Nows omtale henger kanskje sammen med den solide oppmerksomheten Ultima fikk etter fjorårets arrangement, der International Herald Tribune, Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter skrøt av festivalen. Sistnevnte avis kalte Ultima for Skandinavias fremste festival for samtidsmusikk.

Publisert:

Del: