Stein Østbø i VG tar i dag fatt i debatten rundt TONO, og mener at norsk musikkbransje er mer opptatt av å konsentrere sitt fremtidsrettede arbeid mot å begrense piratvirksomhet, enn å utvikle tilfredsstillende løsninger for lovlig distribusjon av musikk på nettet. Samtidig har musiker og opphavsmann Ulf Knudsen valgt å melde seg ut av TONO – som en direkte protest mot nedlastingstilbudet til Musikkonline.no.

Stein Østbø (Foto: VG)

Av Arvid Skancke-Knutsen

“For snart ett år siden var TONO en av partene som vant rettssaken mot napster.no og dens grunnlegger, Frank Bruvik”, skriver Østbø i sin faste tirsdagsspalte i VG. “Han ble dømt til å betale 100000 kroner for å ha lagt ut pekere til rundt 1200 mp3-filer. Det gir en single-pris på rundt 85 kroner og er langt fra Monopol-penger. Bruvik betaler fremdeles på avdragene, vil jeg tro. Og 100 000 kroner er smådråper mot både 25 millioner kroner, og større skurker enn Napster.no. ”

Med tallet 25 millioner sikter Østbø til den samlede fullpris-verdien til de musikkfilene som ble lastet ned via Musikkonline.no for to uker siden. Østbø harselerer med TONO-styreleder Morten Halles bruk av begrepet “monopol-penger”, og mener at “Halle og TONO er grundig opptatt av å tviholde på opphavsrettslige premisser som kan sikre organisasjonen penger, men avslører også snublende usikkerhet rundt hele problemkomplekset som nedlasting av lovlig musikk fra nettet er. For skal man først gjøre et gedigent PR-stunt ut av å åpne for fri nedlasting i en hel uke, bør man vite hva man gjør. Eller finne på noe helt annet.”

VGs faste kommentator hevder at TONOs og andre sentrale aktørers holdninger til musikknedlasting fort kan føre til at Norge havner i bakevja, mens effektive amerikanske og europeiske nettløsninger lanseres på løpende bånd. Han skriver videre at Napster.no-dommen viser “at norsk platebransje, i dette tilfellet representert ved TONOs samarbeidspartner i nedlastningsfesten, FONO (Foreningen Norske Plateselskaper), fremdeles er mer opptatt av å konsentrere sitt fremtidsrettede arbeid mot å begrense piratvirksomhet, enn å utvikle tilfredsstillende løsninger for lovlig distribusjon av musikk på nettet.”

Også andre aktører har latt seg trekke opp av den store nedlastingsfesten som TONO inviterte til i anledning sitt 75 årsjubileum. Ulf Knudsen, som er musiker og opphavsmann med fartstid i bl.a. Nood og Sister Rain, har nå meldt seg ut av TONO – i en protest mot det han i hissige ordelag karakteriserer som “monopolisme”.

— Jeg har forlangt – og fortsetter å forlange – å være utmeldt av TONO, siden denne idiotiske dansen rundt Phonofile startet , sier Knudsen. – Jeg mener at bruken av musikk i denne sammenhengen er et brudd på den kontrakt jeg har med TONO om at min musikk ikke skal kunne begyttes i religiøse, politiske eller pornografiske sammenhenger uten at jeg er forespurt – og denne bruken går under kategorien politisk.

Ulf Knudsen er også irritert på Phonfiles valg av Microsoft som eneste nedlastningsplattform, og stiller seg dermed på linje med Kommando i Bergen, som omtalte TONOs jubileumsgave til norske musikelskere som “et tankeløst PR-stunt for Microsoft”.

— Dette handler ikke om “the good” eller “the bad guys”, slik Halle synes å tro at Per Martinsen mener. Det handler imidlertid om et tilnærmet monopol som utgjør en fare for den frie data-bruken i verden – altså friheten til selv å velge hvilket operativsystem man benytter på Internett. Kanskje Halle synes dette er uinteressant, men for noen av oss er det ikke det. Tvert imot vil kampen mot monopolisme innenfor ITK vil fortsette, og en vakker dag kommer kanskje til og med Halle til å takke Herren for at den kampen eksisterte, sier Knudsen.

Publisert:

Del: