Klar for en test om du liker klassisk musikk eller ikke? Prøv et realt stykke live piano!

Steffen Horn: "Konsert" (2L, 2007)

Denne plateomtalen kan du lese i sin helhet hos Groove.no – Norges beste nettsted for anmeldelser.

Av Dag Erik Asbjørnsen

Groove.no

Folketoner i finklær

Klassisk musikk sliter like mye med avhengighet av merkevare som populærmusikken – har du navnet så har du alt! De store selskapene som Deutsche Grammophon, EMI, Decca, Philips og Sony baserer seg som kjent i veldig stor grad på merkevarebygging. Men i mellom alle Mutter’ne og Andsnesene kryr det av utøvere med brilliant teknikk.

Norsk-tsjekkiske Steffen Horn stiller med solid ballast fra velrenommerte Barratt Due Musikkinstitutt og har nå funnet tiden inne for en live-innspilling. Han legger her an et interessant perspektiv ved å definere et kulturtriangel mellom Tsjekkia, Russland og Norge med et utvalg komponister som i varierende grad har hentet tonene sine fra folkemusikken. Jan Ladilav Dusík var født kun fire år etter Mozart, men lå likevel nærmere Schubert eller Mendelsohn i stil. Overraskende mange elementer i wienerklassisimen ble hentet fra Bøhmen og Ungarn.

Klassisk musikk er i bunn og grunn ikke annet enn folkemusikk i finklær. Dusík er et godt eksempel på at det vrimlet av dyktige komponister i dette miljøet for 200 år siden. Andre som kan nevnes er Leopold Kozeluch, Johann Baptist Vanhal, Franz Krommer og Vaclav Pichl. Chandos utgav en hel serie med første CD-innspillinger av verker med disse og andre samtidige komponister på 1990-tallet.

(….)

Hele anmeldelsen kan du lese på denne siden hos Groove.no.

Publisert:

Del: