Den allerede meritterte trompetisten Mathias Eick fra Vestfold mottok lørdag årets stipend på 800.000 kroner.

Mathias Eick live by:larm 2009 (Foto: Carl Kristian Johansen)

Av Carl Kristian Johansen

— Det var helt uvirkelig. Jeg kunne ikke forstå hvorfor jeg skulle vinne dette stipendet over de andre som var nominert. Jeg sluttet å skjelve en halv time etterpå, og først da skjønte jeg at det var virkelig, sier Mathias Eick om sine umiddelbare reaksjoner etter at han ble annonsert som vinner av StatoilHydro-stipendet under by:Larm denne helgen.

Mathias Eicks planer med prisen omfatter primært turnering og promotering av albumet The Door (ECM, 2008) med Audun Kleive, Audun Erlien og Stian Carstensen. På by:Larm gjorde Eick en konsert med Morten Quenild, Kleive og Erlien. Prisen er knyttet til Eick, og han har selv mulighet til å bestemme hvilke musikanter han skal ha med seg.

— Dette gir oss muligheten til å reise så langt av sted som Asia for eksempel. Vi står fritt til å bruke pengene til produksjon eller ta med flere folk i bandet. Det er morsomt å ha en så enorm åpenhet i
forhold til muligheter. Vi har ikke hatt møte med StatoilHydro enda, men de er klare på at vi styrer det hele. Vi kan i praksis gjøre hva vi vil med pengene, sier Eick til Ballade.

Eick har tidligere mottatt prisen” Young Nordic Jazz Comet” som en del av bandet Motif. Det var i 2001. I januar 2007 mottok Eick 20.000 amerikanske dollar av International Jazz festivals Organizations og International Association for Jazz Education. Av disse ble han kåret til verdens unge jazztalent for 2006.

— Hver pris er veldig egenartet på sitt vis. Det er vanskelig å sammenligne denne med den jeg for eksempel mottok i New York. by:Larm er en rockorientert verden der Ida Maria vant i fjor, og da er det hyggelig å få fokus på trompetmusikk fra landet, sier Eick, som er født på gården Vestheim i Hem i 1979.

Allikevel mener Eick at summens størrelse skiller denne fra alt annet.

— Den store forskjellen er enkelt og greit 800.000 kroner. Denne prisen kommer til å få mest innflytelse på mitt liv og de praktiske mulighetene som åpner seg rundt bandet mitt, sier Eick.

StatiolHydro-stipendet har vært under kritikk på bakgrunn av miljøprofilen til oljeselskapet. Ungdomskulen trakk seg som nominert i 2008, bandet The Whitest Boy Alive trakk seg i år og plateselskapet Spoon Train Audio fulgte opp denne kritikken i et innlegg i Dagbladet. I forbindelse med utdelingen ga Eick uttrykk for at han ikke ser noen grunn til ikke å akseptere prisen.

I 2008 gikk stipendet til Ida Maria. Etter at hun knuste sin gullplate på Parkteatret i helgen, under en seremoni som markerte 20.000 solgte eksemplarer av debutalbumet ”Fortress Round My Heart”, kom nyheten om at Ida Maria har skrevet under en større platekontrakt med Mercury i USA.

Les et intervju med Mathias Eick i Ballade fra 2007. Her er myspace-siden til Eick.

Publisert:

Del: