– Det har bare skjedd en gang i historien at man har fått tilsagn om støtte etter at man har bygget ferdig, sier statssekretær Lubna Jaffery om Oseana Kunst & Kultursenter som åpner fredag.

© Magnus Ridola

Oseana Kunst & Kultursenter i Os kommune utenfor Bergen åpner fredag. Terje Søviknes, ordfører for Fremskrittspartiet i Os, mener at staten bør komme på banen og støtte Oseana, etter at kommunen, Grieg Foundation og flere private aktører nå har reist bygget.

Les også: Næringsspons gir “enorm frihet

— Et lite budskap fra meg, og det har jeg framført overfor Giske og nåværende politisk ledelse, er at når det dukker opp private krefter som i dette tilfellet, der Grieg har lagt på bordet over 60 millioner kroner, da burde det offentlige, inklusive staten, vist sin besøkelsestid og vært på banen og backet opp med statlige midler. Det er på denne måte man kan la én offentlig krone yngle til tre ved å samarbeide med det private, sa Søviknes til Ballade tidligere denne uken.

Må vente i kø
Det er mange kulturhus i Norge som kjemper om de samme midlene.

— Det er et veldig positivt initiativ som er tatt i Os. Det er positivt at man har fått på plass et slikt bygg og at det offentlige og private får til ting sammen på den måten. Os kommune har søkt om penger til Oseana fra en post i statsbudsjettet som heter Nasjonale kulturbygg der blant annet Kilden i Kristiansand har fått tilsagn. De er mange som står i kø på den listen som ønsker å få tilsagn. Det er mange som har søkt, men ikke fått, sier Lubna Jaffery, Statssekretær i Kulturdepartementet, til Ballade.

Les også: Kulturordføreren i Os

Mange søkere
Køen er uprioritert og de som ikke får tilslag må fornye søknaden årlig. Hvem som blir tildelt penger er en politisk vurdering, og departementet finansierer en tredjedel i prosjektene de gir tilsagn til. Etter at ideen til Oseana, som ennå ikke er ferdig finansiert, ble lagt på bordet i 2007 har bygget blitt realisert med det mange mener er rekordfart.

— Søviknes vet godt at det er stasbudsjetteten som setter rammene for hvilke penger staten kan bruke. Det er mange andre bygg som søker, men Søviknes har hatt det travelt og ikke hatt tid til å vente på staten. Inneværende år var det Arendal Kulturhistoriske som fikk penger. De begynner å bygge nå og fikk tilsagn i fjor. Det har bare skjedd en gang i historien at man har fått tilsagn etter at man har bygget ferdig. De fleste venter til man får innfridd søknaden, sier Jaffery.

Publisert:

Del: