Høsten 2017 startet en ny epoke. Under #metoo stod kvinne etter kvinne frem og delte sin historie om seksuell trakassering i arbeidslivet. I bransje etter bransje fortalte kvinner (og noen menn) offentligheten om det de hadde opplevd, og under oppropene #nårmusikkenstilner, #stilleforopptak og #nårdansenstopper utdypet enkeltpersoner i kulturlivet sin egen erfaring med seksuell trakassering.
Seksuell trakassering er et arbeidsmiljøproblem, også på kulturfeltet. #metoo har illustrert at liten åpenhet om problemene skjuler store mørketall og resulterer i lite handlekraft for endring. Flere organisasjoner på musikk-, scene-, TV-, spill- og filmfeltet, har nå gått sammen om å få utført en grundig kartlegging av disse utfordringene.
Utover å avdekke mørketall, er målet med undersøkelsen å gi både arbeidstaker og arbeidsgiver kunnskap for å kunne igangsette målrettede tiltak. Undersøkelsen vil i tillegg kunne verdifull informasjon om hvordan organisasjonene kan hjelpe sine medlemmer med en løsere tilknytning til arbeidslivet, som faller utenfor de ordinære varslings- og ansvarsstrukturene.
– Kunstnere og kulturarbeidere er i en særlig sårbar posisjon ettersom omfanget av frilansarbeid og korte oppdrag er stort. Skjeve maktforhold og usikkerhet rundt nye jobbmuligheter gjør det vanskelig å si ifra. Avhengighetsforholdet blir svært tydelig når produkt er direkte knyttet til person. Det å «velge» mellom sitt kunstneriske kall og sine personlige grenser er krevende, kanskje spesielt for unge kunstnere. Det må arbeides langsiktig med utfordringene rundt seksuell trakassering i vår bransje, og vi håper denne undersøkelsen vil bidra i arbeidet, skriver MFO i en melding til sine medlemmer.
Det er Fafo som står for gjennomføring av undersøkelsen, og medlemmer i de respektive organisasjoner vil motta en epost fra dem i løpet av de neste dagene.
Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.
Kommentarer
Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!