Reaksjonene mot NRKs nedleggelse av musikkprogrammet Wasabi strømmer fremdeles til Ballade: – Wasabi har bidratt og bidrar til å utvide musikkhorisonten til glede for svært mange, skriver en lytter. – Avgjørelsen om å fjerne Wasabi er etter mitt syn både bakstreversk og innadvendt, mener en annen. To nettsider samler underskrifter til støtte for det populære radioprogrammet.

Guttorm Andreasen (Foto: NRK)

Her er noen av reaksjonene som har kommet til Ballade de siste dagene:

Hei,

jeg har laget en nettside for å samle underskrifter til støtte for Wasabi.

Med vennlig hilsen

Eivind Lyche Melvær

—-

Hei!

Vi er to Wasabi-fans som har startet et opprop for at Guttorm Andreasen og Wasabi skal fortsette på P2!

Spre gjerne budskapet: Vi vil ikke at P2 skal fjerne favorittprogrammet vårt!

Med vennlig hilsen

Rita Slørdal & Sondre Båtstrand

Bergen

—-

Jeg vil stötte oppropet for Wasabi

Hilsen Alexander Rishaug

—-

Lytteforeningen er på banen, men bommer på ballen

Kritikken fra Lytteforeningen mot NRK P2 programmet Wasabi og programlederen er trist. Svært trist! Og ikke minst usaklig. I tillegg er det overraskende og oppsiktsvekkende at NRK P2 ser ut til å legge sin redaksjonelle integritet til siden og bøyer av for Lytteforeningens press.

Mange med meg elsker musikk som uttrykksform uansett sjanger, og har ikke noe imot verken klassisk eller jazz. Som musikkelsker mener jeg det er uklokt å angripe en annen musikkstil enn den man selv elsker for å oppnå mer av det man selv elsker. Det er krigsherrer og små barn som bedriver en slik strategi, en strategi som ikke burde være musikkelskere verdig.

Kritikken mot Wasabi fra Lytteforeningen er også usaklig, på grensen til personangrep, når Lytteforeningen kritiserer “den kjekke stilen” til programlederen. Lytteforeningen kan ikke ha lyttet mye til de ulike radiokanalene. Kritikken er også usaklig fordi programleder Guttorm Andreassen formidler allsidig kunnskap om rytmisk musikk, fordomsfritt fra alle sjangere, tidsperioder og verdenshjørner. Slikt sett er Wasabi et unikt kulturprogram som bygger broer mellom musikkstiler og kulturer. Wasabi viser oss spennet fra urmusikken frem til det moderne utrykket og krydrer programmet med kunnskap om denne musikken, slik også andre gode musikkprogram på NRK P2 gjør.

Wasabi gir oss som lyttere kunnskap om og innsikt i rytmisk musikk, og forbindelsene mellom musikkutrykk i svært ulike sjangere og tolkninger. Wasabi kan derfor i en viss grad også ses på som et “pedagogisk” program som øker forståelsen for og kunnskapen om musikk, opprinnelse og sammenhenger. Jeg vil påstå at Wasabi har bidratt og bidrar til å utvide musikkhorisonten til glede for svært mange lyttere. Sendetidspunktet kan man selvfølgelig diskutere, men kjære P2 ledelse – behold programmet!

Vennlig hilsen musikkelsker som også elsker klassisk og jazz (og andre utrykk av “organisert lyd” = musikk, definert av Edgar Varèse)

Jan Stangeby Nielsen, oldrec.no

Oslo

—-

P2s innadvendthet

Å ta Wasabi av luften 1. september 2006 var en ripe lakken for P2. Etter at jeg tilfeldig oppdaget Wasabi i 2004, har jeg vært en trofast lytter av programmet. Kulturbeitet, ukas P2-artist, Jungeltelegrafen, og Radiofront er eksempel på andre programposter jeg har oppdaget, men Wasabi var min inngangsportal til P2, og er det fortsatt. Wasabi er gulroten. Generelt står P2 for en seriøsitet og grundighet som skiller dem fra andre kanaler. Wasabi er en forlengelse av dette. De som påstår noe annet er uvitende. Wasabi kan for enkelt fremstå som et program i lettvekterklassen, men bak fasaden er det både pondus og tyngde.

Avgjørelsen om å fjerne Wasabi er etter mitt syn både bakstreversk og innadvendt. Så fort et program, som f.eks Wasabi, oppnår noe høye lyttertall enn normalen for program på P2, blir det renset vekk i frykt for at det skal bli for tilgjengelig; P2 skal ikke bli populært! Wasabi har ikke bare skaffet P2 flere lyttere fra Norge, men også lyttere fra utlandet. Et radioprogram i Norge som også skaffer lyttere i utlandet vitner om nettopp grundighet og seriøsitet. Man slumper tilfeldigvis ikke innom Wasabi fra utlandet, man oppsøker det aktivt. Dette er noe P2 bør legge seg på minne.

Fjerningen av Wasabi fra P2s sendeflate later til å være gjort fordi man frykter for å komme på kant med, og miste sine trofaste konservative lyttere. Men frykten for å miste dem er i realiteten ubegrunnet; de har ingen andre steder å gå. Opprettelsen av Wasabi var et skritt i retning av å utfordre denne lyttergruppen.

Lytterforeningens skadefryd over Wasabis død viser at de trenger å bli utfordret. Det finnes god og dårlig populærmusikk og jazz, på lik linje som det finnes god og dårlig klassisk / kunst-musikk. Det er på tide at lytterforeningen innser at det finnes nyanser, også innenfor andre sjangere. Generaliseringen som de står for er etter mitt syn elitistisk, amatørmessig og forflatende.

Dessuten savner jeg en god forklaring fra P2 på valget om å ta Wasabi av sendeflaten. Hvorfor ta av et program som har skaffet kanalen nye lyttergrupper? Det finnes ikke andre radiokanaler enn P2 som gjør noe slikt. Det virker på meg som et lite gjennomtenkt og umotivert valg, som det ikke finnes mange gode grunner for. I så fall; overbevis oss Wasabi-lyttere om det motsatte!

Guttorm Andreassen har tilført liv og entusiasme i et ellers så behersket og høytidelig programledergalleri på P2. Når denne mannen kommer heseblesende tilbake til mikrofonen fra sine påståtte dansenumre, er det vanskelig å ikke bli revet med. Andreassen er en musikkformidler av høyeste klasse. Han har “åpnet” ørene mine, og gitt meg musikkopplevelser jeg ikke ville vært foruten. Du burde trekke for gardinene i studio, Guttorm, slik at alle i P2 kan se din dans. Det trengs.

Ved å kneble denne høyst kunnskapsrike musikkelskerens fordomsfrie, åpne, og ærlige programpost tar P2 et skritt tilbake. Tilbake til det gamle, med få, og eldre lyttere og et smalt utvalg.

Guttorm: Se opp for en hyllest!

Eivind Kaasin

student

—-

Wasabi offer for snever finkultur

Det lå liksom i kortene at én og annen “frue” som normalt lytter til sin klassiske musikk, før eller siden ville benytte en av sine “kanaler” for å få fjernet ett program som Wasabi. Jeg er selv en musiker som gjerne lytter til klassisk musikk når jeg ikke jobber med min egen, men for å hente ny inspirasjon er Wasabi faktisk det eneste programmet som NRK tilbyr som jeg fast benytter meg av. Det har endog formet en subkultur i vårt bofelleskap – Wasabi-lunsjen.

NRK P2 er det eneste tilbudet jeg finner interssant på NRK i og med at jeg ikke har TV. NRK Alltid Klassisk er dessuten et utmerket tilbud, men hva med NRK Alltid Ny Musikk. Det er da ufattelig mye ny spennende musikk som aldri er blitt spilt og som kan tjene til inpirasjon og bringe musikkverdenen videre fremover. Om NRK ikke har det, da søker jeg andre kanaler. Internett er her og det er der jeg velger å legge ut min musikk – for å få kontruktiv kritikk og lyttere.

NRK er en institusjon vi er vokst opp med og som ble mye bedre da den fikk konkurranse. La oss håpe at dagens nye mediebilde vekker opp sjefene på Marielyst.

Sigve Alsvik

Multimedia Kunstner

—-

Hei

Eg tykkjer det er viktig å bevare Wasabi avdi den er ei god vitamininnsprøyting i ein ellers så velstelt kanal. Eg diggar P2 og lyttar heller til den viss eg har valget, men det er viktig for min totalkvalitetsvurdering av P2 at de beheld programmet Wasabi på lufta – ein av mine favorittar. Lykke til vidare, og håpar programmet er å høyre på radioen om ikkje lenge.

Mvh
Ole Sigurd Bødal
Produsent for Bergen Prosjektteater

—-

Skivebom

Det er en helt klar skivebom av NRK P2 å legge ned Wasabi. Personlig oppdaget jeg Wasabi fordi jeg en dag plutselig var møkka lei av å høre på de samme låtene om og om igjen, i de kommersielle kanalene.

I begrepet kommersielle, regner jeg også P1 og P3, siden disse kanalene i særlig grad beskjeftiger seg med listepop. Påfallende ofte er det i programmer som nitimen, norgesglasset, m.m, alltid kommersielle hensyn når de velger gjester i programmet. Enten har de nettopp sluppet en CD, eller skal på turnè, eller de har skrevet en bok. Dette er også til en viss grad tilfellet i P2.

Wasabi er for det første totalt ukommeriselt, og for det andre totalt sjanger uavhengig. Ingen kan komme å si at Wasabi ikke spiller Jazz, og i enkelte tilfeller klassisk. Det er bredden i musikken som er Wasabis styrke. Dessuten spilles det mye musikk fra etniske grupper, som gir nye opplevelser fra fremmede kulturer.

Når P2 nå vil bli en rendyrket Jazz og klassisk kanal, frykter jeg at det vil bli en kommers kanal for disse to sjangerne. Dersom Wasabi legges ned, er det ingen grunn for meg å høre på P2 mer.

Som et sidespor kan jeg opplyse om at det ved siden av sånn er livet, er Wasabi det eneste programmet jeg hører på P2. Men i det siste er snart hver eneste gjest i sånn er livet, også nettopp kommet med bok, osv.. eller de skal forstå problemer knyttet til innvandring, fullstendig ihjel.

Guttorm Andreasen er en kunnskapsrik musikk journalist med stor integritet, som produserer en helt unik time før lunsj, der vi kan drømme oss vekk i musikkens irrganger. Det er ikke alltid så lurt av radio og media kanaler å la seg diktere av hva de tror folk vil ha.

Av og til trenger vi å vekkes av den behagelige nummenheten kommersen gir oss, ved å høre nye, og kanskje rare ting, men som likevel er der ute og er en del av folkesjela til alle mennesker.

Med hilsen

Ståle Snipsøyr
Kile, Hægeland

—-

Meget forundret

Jeg må si meg meget forundret over at Wasabi tas av luften til fordel for jazz og klassisk. For det første så har vi allerede en NRK kanal som sender mer en nok klassisk: Alltid Klassisk. Jazzen for sin del er godt representert i P2, bla. ved Studio Sokrates.

Jeg tror ikke at P2 får flere lyttere om de putter inn jazz og/eller klassisk der hvor Wasabi en gang var, men heller det motsatte. Wasabi er og blir et program som dekker flere nisjer og trekker til seg det unge publikumet som kanalen så sårt trenger (utenom Kulturbo; som nok ikke bare har mindre lyttere, men også færre).

P2-ledelsen må nok tenke seg godt om før de tar knekken på Wasabi

Christopher F. Kvæstad

—-

Sjokkert

Sjokkert over P2-vedtaket kaster jeg meg inn i debatten etter å ha lest noen utdrag fra Ballade-sidene.

At Wasabi skal nedlegges synes jeg er sørgelig. Argumentasjonen fra Jorunn Hope er selvmotsigende og kaketeorien er uholdbar. Jeg tror ikke på den.
Her har vi et musikkprogram som har stor lytteroppslutning i “dårligste” sendetid også klages det over at det ikke er klassisk/jazz? Også argumentet om at “lyttertall ikke er vesentlig” – trodde ikke mine egne øyne da jeg leste det – det er første gang jeg har hørt fra NRK! Etter å ha jobbet i TV-delen av firmaet i mange år så vet jeg noe om hvorfor program blir tatt av sendeskjemaet. Sure og reaksjonære klager fra “toppfolk” – ja – men lytter-og seertall er alltid viktigst. Tore Brantenberg sier: “Heldigvis….” Klart en blir sjokkert! Mere klassisk – ja – men håper også at det ikke menes “høydepunkter fra wienerklassisismen” som Ny Musikk-leder Lars Petter Hagen sier.

Dessuten: Hva menes med “yngste del av P2-lyttere”? Jeg har rukket å bli 67 – og har gledet meg over Wasabi`s spennende musikk fra alle verdens kanter, musikk som jeg ikke finner andre steder. Leser at world-music er dekket opp i andre program – hvilke da? Dessuten er Guttorm Andreassen en grundig og dyktig formidler av alt dette exotiske som flere oldiser som meg setter stor pris på. Selvfølgelig hadde det vært spennende med enda mere bakgrunnsstoff om musikken, men så var det dette med å fange opp “yngre” da, der er tålmodigheten kanskje anderledes. Aksepterer det. Men dere skulle bare visst hvor mye CD`er jeg har kjøpt etter inspirasjon fra Wasabi, musikk som jeg har presentert for familie og venner i tide og utide og fått mange flere tent på. Pluss drevet PR for programmet.

Jeg har ikke lyst til å gi noen råd som forringer Wasabi som det er i dag, men hvis dere absolutt må gjennomføre dette kaketeori-vedtaket – så del opp uka da.
La Guttorm Andreassen få glede oss halve uka, han er en kulturformidler av rang. Ikke lag unødvendige motsetninger blant musikkelskere – vær kreative!

med hilsen
Berit Ohrvik

—-

Uforståeleg

Eg har høyrt at Wasabi skal takast av lufta frå 1.september, men eg har ikkje høyrt ein einaste god grunn for denne avgjersla.

Dei siste åra har eg byrja å høyre meir på radio, og Wasabi er eit av dei programma som verkeleg har merka seg ut som eit kvalitetsprogram. Wasabi er eit program som har vore med å utvide musikkhorisonten min, og programmet er ein av hovudgrunnane til at P2 er min favorittkanal. Og når radiofrekvensen no står fastlåst på P2, vert det til at eg også høyrer meir på klassisk musikk. Eg likar å høyre både klassisk, jazz, rock og rytmisk, difor tykkjer eg det er strålande at P2 har Wasabi, som er eit friskt pust på programposten. At de no vil gje opp dette programmet, er uforståeleg!

Eg trur at P2 kjem til å miste mange av lyttarane sine ved å legge ned Wasabi. Eg håpar verkeleg at de revurderer denne avgjersla!

Snu i tide!
Det er ingen skam å snu!

Lill Katrin Bødal
student

—-

Til Jorunn Hope og andre det ellers måtte angå

Det er med forundring og oppgitthet at vi får vite at enda et populært kulturprogram skal forsvinne fra kulturkanalen NRK P2. Først var det Poesitid, som man ikke har funnet bryet verdt å erstatte på ordentlig vis i kanalen. Nå er det Wasabi. Begrunnelsen, om den ikke er vikarierende for skjulte motiver, er meget slett. Musikkprofilen – klassisk og jazz er etter mitt skjønn svært godt ivaretatt som det er, og vi som ikke orker/gidder å lytte til andre kanaler enn P2 er svært fornøyd med den, selv om det er lovlig mange repriser. Wasabi er likevel befriende annerledes – fordi Guttorm Andreasen, med sine kunnskaper og sin brede orientering, presenterer alle genre fra hele den vide musikkverden (muligens med unntak for opera?), og han er en fremragende og engasjert formidler. Et program hvor jeg, ihvertfall, stadig gjør oppdagelser. Alltid finner noe å glede meg over og bli nysgjerrig på, de dagene jeg har anledning til å lytte.

Jeg vil på det sterkeste anmode NRKs ledelse om å gå tilbake på sitt forslag om nedleggelse, og kanskje heller oppfordre Andreasen til å legge inn noe mer middelalder- og renessanse-rock, og kanskje litt barokk-og wiener-pop osv.

Forhåpningsfull hilsen
Arne Ruste

Sterke reaksjoner på P2s programprofil? Disse kan sendes til ballade@mic.no.

Publisert:

Del: