Silje Nergaards nye plate” At First Light” topper ukens VG-liste. At en jazzplate topper denne salgsbaserte lista er mildest talt uvanlig. Dobbelt så uvanlig blir det når jazzplata attpåtil er norsk. Men det har faktisk vært en bra norsk listehøst så langt i år.

Silje Nergaard

Det er ikke hver dag at en norsk jazzplate topper VG-lista. Ikke minst siden lista ikke kan påvirkes av medier og plateselskaper, som kan få en artist opp på listene ved å sørge for mye spilling i radio. Slike strategier påvirker ikke VG-lista direkte, påpeker Asbjørn Slettermark, redaktør i musikkbransjeorganet Faro-journalen:

— Mens de fleste andre listene som er der ute også tar radiospilling med i betraktningen, er VG-lista den eneste som utelukkende er basert på salg. I tillegg er lista landsdekkende. Det gjør at VGs liste er den eneste autoritative lista, sier Slettemark.

Slettemark påpeker at det har vært mye norsk på listene denne høsten.

— I høst har det vært tre norske artister på topp av VG-lista. Silje Nergaard tar over førsteplassen etter Röyksopp, og Motorpsychos siste spratt også opp til toppen, så det har vært en god norsk høst, sier Slettemark.

Melodiene selger
— At en slik plate ligger på førsteplass gir meg troen på den tidløse, melodiske musikken, sier Nergaard selv til VG.

Hun legger til: – Du kan godt kalle det en jazzplate, men “At First Light” er et album basert så sterkt på melodier, at det bør være en plate som kan nå alle.

I VG trillet terningen til seks, og anmelderen mente Nergaard nå hadde klart å skrive en del låter som kommer til å bli klassikere innen sin genre.

Publisert:

Del: