“Hans transkripsjoner av kjente verk til eget instrument er utført med stilsikker hånd og gjort med den dypeste respekt for originalverket”, heter det i juryens begrunnelse.

Sigmund Groven

Klaus Egges Minnepris blir hvert år blir tildelt en komponist fra Telemark som har utmerket seg i nasjonal sammenheng som fornyer av den norske musikkarven.

Prisen gikk i år til Sigmund Groven, og utdrag fra juryens begrunnelse lyder som følger:

”Hans produksjon på over 350 komposisjoner inneholder alt fra viser, musikkstykker i ny-barokk stil, transkripsjoner og omskrivinger av slåttetradisjonen i Telemark via filmmusikk til musikk i den mer ”rocka” sjangeren.

Etter at prisvinneren i 1971 stod frem som komponist for første gang med melodien til Erik Byes tekst “Så spiller vi harmonica”, har vi lært å kjenne ham gjennom komposisjoner som Motlys og Heimover. Lengselen og dragningen hjemover mot Telemark og hjembygda har resultert verker som ”Til Telemark” i 1995 og ”Prestegangaren” og ”Tårån i troppin” som ble prisbelønnet av TONO med årets verk i 1990.

Han er bærer av de århundrer gamle tradisjoner hvor komponistene selv var fremragende utøvere. Hans transkripsjoner av kjente verk til eget instrument er utført med stilsikker hånd og gjort med den dypeste respekt for originalverket.

Han har i likhet Klaus Egge også vært med å ta ansvar i musikklivets organisasjonsarbeid gjennom styreverv i Forening for norske komponister og tekstforfattere og i TONO hvor han også var ordfører i representantskapet i 10 år”

Klaus Egges Minnepris er pålydende kr 10.000,- og ble innstiftet av Notodden Kommune og Notodden Utvikling AS i forbindelse med Egges hundreårsjubileum i 2006. Flygelkomitéen, som har til formål å skaffe Telemarksgalleriet et konsertflygel, administrerer og forestår utdeling av minneprisen.

Juryen har i år bestått av: Torgeir Fossli (pianist), Camilla Jonstang (sanger), Kåre Nordstoga (organist) og Guri Egge (sanger).

Prisen ble overrakte av Guri Egge 11. november i Telemarksgalleriet på Notodden.

Publisert:

Del: