Hedres for finsknorsk samarbeid.

Arve Tellefsen, © Bente Bjercke

Sibeliusprisen 2011 er tildelt fiolinisten Arve Tellefsen.

Sibeliusprisen deles ut en gang i året, første gang i 2003. Prisbeløpet er på 100.000 kroner. Prisen er en æresbelønning for fremragende innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv eller forståelse for og kjennskap til finsk musikk i Norge eller norsk musikk i Finland.

Tellefsen mottar prisen ved Oslo-Filharmoniens konsert i Oslo Konserthus den 20. oktober 2011.

Finsknorsk samarbeid
Tellefsen er en nestor i norsk musikkliv. Han har også en enestående posisjon i internasjonalt musikkliv. I en pressemelding heter det at han får prisen for sin “betydelige innsats for finsknorsk samarbeid på musikkfronten”, som for eksempel å gjentagne ganger opptrådt som solist i Sibelius’ fiolinkonsert ulike steder i Norge såvel som i utlandet, og å ha gjort en CD-innspilling av denne konserten med Paavo Berglund som dirigent. Ved hans kammermusikkfestival har det fra starten av vært fremført atskillig finsk musikk, også av samtidskomponister, og han har gjennom årene engasjert og spilt sammen med en rekke finske musikere på sine festivaler.

Utstrakt konsertvirksomhet
Arve Tellefsen har også vært aktiv innen musikklivet i Finland. Han har deltatt ved en rekke finske festivaler, gitt mesterklasser og fremført norsk musikk, såvel fra det klassiske repertoaret som av samtidskomponister. Han har også deltatt i juryen for den internasjonale Sibeliuskonkurransen for unge fiolinister i Helsinki. Han har dessuten hatt en utstrakt internasjonal konsertvirksomhet i samspill med finske dirigenter og solister.

Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er dirigentene Eivind Aadland og Jukka-Pekka Saraste, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, mezzosopranen Randi Stene, fiolinisten Henning Kraggerud, cellisten Truls Mørk og professor Idar Karevold.

Publisert:

Del: