Pstereo var rekordtidlig ute i fjor: Første utenlandske band til årets festival var i boks allerede i oktober. Andre festivaler synes det blir vanskeligere å få til tidlige avtaler.

Kim Aasli, © Marius Svaleng Andresen

Pstereofestivalen slapp tirsdag to navn til sommerens festival. Svenske The Tallest Man on Earth har vært så uheldig å bli kalt “den nye Dylan”, uten at det skremmer festivalen.

Tallest Man on Earth:try {MusicNodes.addNode(“cfaf1c5c-17da-42fe-8011-13189827a191”, true);} catch (err) {}

Avtale om eksklusivitet
Det andre bandet som ble gjort kjent tirsdag var kritikerfavorittene Best Coast. Her kan Trondheimsfestivalen lokke med at konserten på Pstereo blir bandets eneste i den norske festivalsommeren. Bookingansvarlig Kim Aasli forklarer:

— Grunnen til at vi i det hele tatt kom i dialog med bandet, var at de hadde hørt gode ting om oss fra Pains of being pure at heart, som spilte her i fjor. Vi la inn et vanlig bud, det vil si at de kan spille hos oss og på én annen festival i Norge. Det var bandet selv som kom med forslaget om eksklusivitet. Mot et mellomlegg fikk vi ordnet det slik at Pstereo blir det eneste stedet en kan se Best Coast i Norge i sommer.

— Hvor mye ekstra koster slikt?

— Det var ikke en veldig stor forskjell på en vanlig kontrakt og denne kontrakten, slett ikke noen avskrekkende sum. Vi var veldig tidlig ute – vi fikk kontrakten i boks allerede i starten av oktober. Det er nok ny rekord for et utenlandsk band for oss. Skulle vi booket dem etter at de dukket opp på så mange årsbeste-lister, ville nok prisen blitt en ganske annen. Men sånn har det blitt, festivalene må tidlig i gang. De første budene på artister ble sendt ut bare 14 dager etter at fjorårets festival var ferdig.

Les om hvordan Øyafestivalen samarbeider med andre festivaler om bud.

— Vanskeligere å få tidlige avtaler
Bookingansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Henning Krane, hadde to utenlandske band bekreftet omtrent på samme tiden.

— Både Deerhunter og Gallows ble bekreftet veldig tidlig. Men generelt vil jeg si at det er vanskeligere å få band bekreftet tidlig. Agentene sitter gjerne mer og venter på om det kommer inn andre bud, eller om bandet stiger i verdi. Det pleier egentlig ikke å løsne skikkelig før etter nyttår og etter Eurosonic.

Les mer om Eurosonic: - Viktigere enn SXSW

Det lønner seg ikke alltid for festivalene å være så tidlig ute, heller, påpeker Krane.

— Det kan være greit å se om hypen holder. Det som er stort i oktober kan være glemt i februar. Slike vurderinger må en gjøre fortløpende.

Ingen kioskvelter
Best Coast er ikke Pstereofestivalens kioskvelter, påpeker Aasli.

— Men vi er en festival med et lyttende publikum, og prøver å ha en tre-fire slike band hvert år. Det er viktig for festivaler som oss.

— “Slike band” – kan du definere det nærmere?

— Det er band som nødvendigvis ikke får så mye omtale i norske medier, men som alikevel omtales jevnlig på rene musikknettsteder og blogger.

Best Coast:try {MusicNodes.addNode(“a9e178ac-9e10-42a0-9478-add305290b58”, true);} catch (err) {}

Publisert:

Del: