Schola Cantorum, kammerkoret ved Institutt for Musikk og Teater ved Universitetet i Oslo, feirer sitt 40-årige virke med den andre av to jubileumskonserter i Uranienborg kirke lørdag 20. november kl. 19.00. Det vil bli fremført verk av Sverre Bergh, Alfred Janson, Jon Mostad, Andrew Smith og Frank Martin, i tillegg til urfremførelser av nye verk av Terje Bjørklund og Morten Christophersen. Korets grunnlegger, Knut Nystedt, vil også være representert på konsertprogrammet, med “Peace I leave with you” og “O Crux.” Dirigent er Tone Bianca Dahl.

Schola Cantorum, 2004

Schola Cantorum ble grunnlagt av Knut Nystedt i 1964. Koret var i utgangspunktet et kammerkor for musikkstudentene ved Universitetet i Oslo og en stor del av sangerne i koret har blitt rekruttert herfra.

I senere tid har det også kommet til sangere fra andre utdanninger i Oslo, primært fra musikkutdanningsinstitusjoner som Norges Musikkhøyskole og Barrat Dues Musikkinstitutt. men det er fremdeles tilknyttet Institutt for Musikk og Teater.

Dirigenter gjennom tidene har vært Knut Nystedt, Carl Høgset, Kåre Hanken og Eirik Sørborg. Siden 2002 har Tone Bianca Dahl ledet Schola Kantorum. Dahl har studert kordireksjon med Peter Erdei, Terje Kvam og Anders Eby og avla diplomeksamen ved Norges Musikkhøgskole i 1991. I tillegg er hun utdannet pianist og sanger fra Musikkonservatoriet i Stavanger og i pedagogiske fag, hørelære og kordireksjon fra Kodaly-instituttet i Ungarn.

Dahl er en mye benyttet seminarholder for kor og dirigenter i Norge og Norden, spesielt i emner som lederskap, kommunikasjon og sangteknikk for kor.Hun underviser også i kordireksjon, formidling og didaktikk ved Norges Musikkhøykole.

Samtidig norsk kormusikk og arrangementer av folkesanger er viktige ingredienser i korets repertoar, og koret har presentert denne musikken i mange deler av verden. Blant annet har de vært i de baltiske statene i 1993, 1995 og 2001, Sør-Afrika i 1994 og 1996 og i Japan i 1993 og 1998. I tillegg til dette har koret også holdt mange konserter på landsbasis, blant annet en turné i Møre og Romsdal 2001. For tiden består mesteparten av reportoaret av nyere norsk sakral musikk ved siden av et mer tradisjonelt europeisk klassisk-romantisk standardrepertoar..

Schola Cantorum har også to CD-utgivelser bak seg, den første med musikk av norske samtidskomponister og norske folketonearrangementer, den andre utgivelsen konsentrerer seg om verker av korets grunnlegger Knut Nystedt. Begge innspillingene er gjort med Kåre Hanken som dirigent og er utgitt på det engelske plateselskapet ASV.

Programmet for jubileumskonserten i Uranienborg kirke er som følger:

Knut Nystedt: “Peace I leave with you” , Sverre Bergh: “And death shall have no dominion” , Jon Mostad: “Two Psalms no. 2: The Lord is my shepherd”, Alfred Janson: “Sonnet no 76”, Andrew Smith: “These words are not my own” , Terje Bjørklund: “Sanctus” (Urfremføring) , Terje Bjørklund: “Sancto spiritu” (Urfremføring), Morten Christophersen: “A just-finishing candle” (Urfremføring) , Knut Nystedt: “O Crux” (Dirigent: Knut Nystedt) og Frank Martin: “Messe for dobbelt kor”.

Billetter koster 160/ 100 og kan kjøpes på Posten, på www.billettservice.no eller via 815 33 133.

Konserten begynner klokken 19.00 og er støttet av Norsk kulturråd. For mer informasjon om Schola Cantorum kan du gå til deres hjemmesider ved å klikke her.

Publisert:

Del: