Spellemannsnominasjonene i klassen for Samtidsmusikk ble offentliggjort i dag. Det så lenge ut til at kategorien ville sløyfes i år, men etter et initiativ fra blant annet Hege Immerslund i Aurora, snudde Spellemannkomiteen på hælen. Det er nå bestemt at prisen for 2000 vil gå til enten Oslo Sinfonietta, Kenneth Karlsson eller Arve Tellefsen. De nominerte plateselskapene er Albedo og Sony Classical.

Christain Eggen

De nominerte i kategorien Samtidsmusikk er Kenneth Karlsson for “Sofferte Onde Serene” (Albedo), Oslo Sinfonietta for “Faces” (Albedo) og Arve Tellefesen for Arne Nordheims og Fartein Valens fiolinkonserter (Sony Classical).

Om “Faces”
På albumet “Faces” har Oslo Sinfonietta under ledelse av Christian Eggen spilt inn verker av Bendik Hagerup, Trond Reinholdsen, Eivind Buene, Lars Petter Hagen og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje”. Alle komponistene er født mellom 1972 og 1976, og representerer en ung og vital generasjon av nye musikkskapere, som også er aktive som musikere (i grupper som SPUNK, Hunger, Squid og Nordic Voices) og som skribenter (i blant annet Ny Musikk-tidsskriftet parergon). Albumet ble sluppet på Cosmopolite i Oslo 29. november. Det har blitt godt mottatt i pressen, der vi sakser følgende linjer fra Morgenbladet (“Fem vitale refleksjoner over 1900-tallsmodernismen, ypperlig fremført av Oslo Sinfonietta.”), Øvre Smaalenene (“Faces” er også et bevis på at Oslo Sinfonietta er et orkester i verdensklasse”) og Dagbladet (“Det er ikke bare Oslo Sinfoniettas spill under Christian Eggens taktstokk som gjør denne utgivelsen bemerkelsesverdig, selv om det er en attraksjon i seg selv å høre en så gjennomlyst ensemblesats fra start til mål. Musikken, signert fem unge norske komponister, er nemlig bemerkelsesverdig nok i seg selv.”).

Om “Sofferte Onde Serene”
På CDen “Sofferte Onde Serene” (stille lidelsesfulle, pasjonerte bølger) presenterer Kenneth Karlsson italienske klassikere for solo piano fra forrige århundre. Tittelen henspeiler på Luigi Nonos stykke med samme navn. For pianist Kenneth Karlsson var det et naturlig valg å utgi sin solo-CD utelukkende med italienske stykker. Kenneth Karlssons fasinasjoner av landet og musikken gjenspeiles i hans levende interpretasjoner av den italienske tonekunsten. I tillegg til tittelsporet av Nono, byr platen også på stykker av Giacinto Scelsi og Luciano Berio. Morgenbladet meldte i sin ameldelse i september: “Med Karlsson bak tangentene er det bare å lene seg tilbake og la seg rive med”. Vi kan også nevne at det blir mulig å høre denne musikken i levende live på Stabekk Kino den 2. mars, da Ny Musikk og Bærum kommune går sammen om et søkelys kunst, lyd og bilde fra det moderne Italia. Karlsson vil her spille verker av Dallapiccola, Bussotti, Berio og Scelsi, mens komponist Henrik Hellstenius kåserer om idéene bak musikken. Det blir dessuten slide-show av Paul Ivar Bergersen, billedkunstkonsulent i Bærum kommune, og arrangørene lover at italiensk mat og vin vil fylle opp det disse herrene ikke måtte klare. Nettsidene til Albedo finner du for øvrig her.

Om Arve Tellefsen
Arve Tellefsen spilte i går under den rekordstore markeringen av avsky for rasistisk vold i Oslo – noe som kan ses som et uttrykk for både hans sosiale engasjement og hans folkelige appell. Han har spilt med en rekke av verdens ledende dirigenter og orkestre, og ble Norges første professor i fiolin ved Norges Musikkhøgskole. Albumet med fiolinkonsertene til Arne Nordheim og Fartein Valen ble sluppet 1. desember ifjor, og skal lanseres på verdensbasis via Sony Classical. Arne Nordheim og Tellefsen arbeidet tett sammen under forberedelsene av verket, som første gang ble oppført 12. februar 1997 med Tellefsen og Oslo Filharmoniske Orkester.

Arne Nordheim har selv uttalt om Tellefsens tolkning: “I Arves sublime spill, hvor det poetiske og dramatiske står side ved side, fikk mine ønsker og behov for instrumentets syngende høyde og et kraftfullt og medlevende melodisk forløp i dybden fritt leide under komponeringen.”

Et større intervju med Tellefsen, Nordheim og dirigent Christian Eggen kan du lese her.

Publisert:

Del: