Samiske Ensemble Nord

Samisk satsning på Festspillene i Nord-Norge

Årets festspill i Harstad som starter denne uken har to forestillinger med bakgrunn i samisk kunst, kultur og historie. I tillegg er det en unik fotoutstilling om reindriftssamer samt en vandring i et samisk kulturlandskap.

Kalender

Only Connect Oslo 25.-27.- april

25/04/2024 Kl. 18:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT & ETTERFEST

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Lørdagsopera

27/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Samisk kunstmusikk

Under Festspillene i Nord-Norge vil det bli nypremiere på «Samiske romanser» i Harstad kulturhus, lillesalen søndag 23. juni. Dette er et prosjekt som kombinerer samisk tekst og tonespråk med virkemidler fra klassisk musikk. Resultatet er samisk kunstmusikk. Med undertoner av joik, tekster av den verdensberømte Nils Aslak Valkeapää, og kammermusikk får vi naturskildringer fra fjellene og vidda, utenfor tid og rom. Forestillingen bæres frem av sopransolisten Marianne Hirsti akkompagnert av Ensemble Nord og koret Vokal Nord under ledelse av Ragnar Rasmussen.

Frode Fjellheim, Johan Sara og Knut Kristiansen er en av komponistene som omtolker de samiske komponistenes louhti til helheten som kalles samisk kunstmusikk. Forestillingen er produsert av Harald Devold for Musikk i Finnmark.

John Savio
Beaivvás Sámi Teáhter presenterer forestillingen «Okto» om John Savios korte men intense liv. Bakgrunnen for forestillingen er at John Savio ville fylt hundre år i år. Han døde svært ung og svært fattig, men etterlot seg en rik kunstnerisk arv. Han er nå en av de meste kjente samiske kunstnerene.

John Savio behersket både tegning, akvarell og oljemaleri, men er mest kjent for sine tresnitt, som vi finner i rikt utvalg på Tromsø Museums utstilling. Han kjente sine motiv godt, og han nådde et høyt nivå i sine fremstillinger av barn, voksne og dyr- i arbeid og lek. Samspillet mellom dyrene, naturen og menneskene var vanlige motiver i Savios kunst. Savios kjente detaljer og gode karakteristikker gjorde han svært vanskelig å kopiere. Betegnende er det også at han helst fremstilte samer i den enkle Varangerdrakten. Selv om han reiste mye, og for eksempel kjente til den dekorative Kautokeinodrakten, falt han ikke for fristelsen å fremstille den i sine motiver.

Savios foreldre døde før han var fylt fire år, og ga han en livslang følelse av ensomhet. Som kunstner skildret Savio sitt eget samiske miljø, og han beskrev naturmenneskenes indre følelsene. Han gav et bilde av hvordan det føltes å leve og det å være samisk.

Reinåret

Fotograf Trym Ivar Bergsmo har under Festspillene premiere på sin nye utstilling om reindriftssamene. Han har i gjennom flere år dokumentert reindriftsfamilien Eira og deres Sida, som har vinterbeitene i områdene sør for Kautokeino. Dette har resultert i utgivelsen av boka Boazojahki (Reinåret) som kom ut i fjor. Bildene har en sterk dokumentarisk og estetisk form som fremhever realismen i forholdet mellom reineierne og dyrene. Bergsmo er en av de mest profilerte nordnorske fotografer, og har gjort mange utstillinger og bildespill. Han har tidligere deltatt under Festspillene med bilder til Lars Saabye Christensen sin hovedforestilling «Den andre siden av blått» i 1997.

Frisk luft i samisk landskap

23.juni er det offisiell åpning av Trondarnes Distriktsmuseums kultursti i det fredete samiske kulturlandskapet på Storjord. I samarbeid med festspillene arrangeres historisk vandring med lokalhistoriker Leif Skoglund og Anja Westerheim. Kulturlandskapsområdet på Storjord rommer mer enn 150 forskjellige fornminner etter den samiske bosettinga på stedet. Gammetufter, kjøttgjemmer, brønner, bakkegjerder og åkrer ligger spredt utover hele området. Et spennende kulturlandskap som gir rom for opplevelse og refleksjon. Vandringen arrangeres også siste lørdagen i festspilluka. Dette kan for mange være en fin måte å avslutte en forhåpentligvis vellykket festspilluke i frisk luft.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.