Samiske musikere skal nå få nødvendig drahjelp for å lykkes som artister. Sápmi Music arrangerer konferansen ”Hvordan lykkes som liten” i Oslo fredag 15. februar.

Adjagas 2007 m/kofte

Innledere som Åse Kleveland, Bugge Wesseltoft og Mari Boine-manageren Erlend Mogård Larsen forteller om hvordan samiske artister kan lykkes både i Norge og i utlandet.

Det utgis rundt 20 samiskspråklige produksjoner hvert år, men mangelfull distribusjon og markedsføring gjør at mange dyktige musikere ikke får den anerkjennelsen de fortjener. Gjennom å etablere nettverk, lage turneer og ta vare på kompetansen, håper det nyoppstartede Sápmi Music at det skal bli lettere å få fram de beste samiske artistene.

Grenseløs musikk

Den samiske artisten Sara Marielle Hætta i Adjágas er glad for at samisk musikk nå for større fokus.

— Samisk musikk har et stort potensial, den har ingen grenser og passer sammen med hva som helst. Men det er veldig vanskelig å lykkes på egen hånd. Vi hadde neppe klart dette uten vår manager Erlend Mogård Larsen, sier hun.

Gruppa har fått strålende mottakelse i blant annet Storbritannia, der den ledende avisa The Guardian gav deres første album fire av fem stjerner og karakteriserte musikken som «spellbinding».

Artisten Pål Strangefruit, som for tiden jobber med remiks av blant annet Mari Boines filmmusikk til Kautokeino-opprøret, er enig i potensialet til samisk musikk:

— Det samiske språket har et internasjonalt groove, og musikken har et uttrykk som kan gjenkjennes av folk med ulik kulturbakgrunn, sier han.

Uoppdaget skattekiste

I det siste har det dukket opp en rekke nye samiske artister, slik som Adjágas, Ailós, Kai Somby, Ulla Piritjærvi og hip-hop-gruppa Duolva Duottar.

— For framtiden tror jeg samiske artister skal bli like verdifulle for det norske kulturlivet som olje er for det norske næringslivet. Det er så mange skatter i den samiske kulturen som joiker, myter, historier og sanger som er uoppdaget, forteller produsent Ann Jorid Henriksen i Sápmi Music.

— Men i dag må vi sende de samiske artistene til Oslo for å lykkes. Jeg ønsker at vi får til et management nærmere artistene, helst i Finnmark, sier hun.

Konferansen arrangeres i samarbeid mellom Sápmi Music og Foreningen for samiske komponister.

Hvor: Samisk hus i Oslo, Akersgata 34
Når: Fredag 15. februar kl 10–15.

Om Sápmi Music

Sápmi Music jobber for at musikk utgangspunkt i samisk kultur skal lykkes, gjennom å organisere turneer i inn- og utland, skape et nettverk og kompetanse som er nødvendig for å hjelpe nye artister. Sápmi Music er en egen enhet under Musikk i Finnmark, og er støttet av Finnmark fylkeskommune, Sametinget og Norsk kulturråd.

Dette ifølge en pressemelding.

Publisert:

Del: