Rafael Toral

Safe as Milk for niende gang

Variert og spennende fra de som omtaler seg selv som ”Norges koseligste og mest ambisiøse minifestival for eventyrlysten musikk”. Safe as Milk finner sted på et mørklagt naust på kaikanten i Haugesund og på en idyllisk barneskole på den nærliggende øya Røvær. – Vi ønsker å presentere artister for publikum som vanligvis ikke blir presentert her i Norge, forteller arrangør Andreas Meland til Ballade.

Kalender

Av Bjørn Hammershaug

På årets program står artister fra øverste del av arrangørenes ønskeliste: Rockettothesky i nytt samarbeid med DJ Sunshine, psykedelisk nyfolk med Six Organs of Admittance, improvisert sprengstoff fra Kjetil Møster og Hild Sofie Tafjord og hypnotisk yoga-country fra Huntsville. I tillegg kommer portugiseren Rafael Toral (bildet) for å servere lavmælt og billedskapende elektronisk musikk med hjelp av utradisjonelle selvlagde instrumenter. Ikke minst blir det mulig å høre engelske Charles Hayward, som spiller energisk instrumentalmusikk med hender, føtter og stemme.

— Jeg mest fornøyd med helheten i programmet, men personlig gleder jeg meg veldig til Charles Hayward, Six Organs of Admittance og ikke minst Rafael Toral som alle spiller i Norge for første gang, forteller en stolt arrangør Andreas Meland til Ballade.

Han sier at festivalen spriker i alle musikalske retninger, men at det også er noe av meningen med arrangementet.

Egotripp

Etter ni år har Safe as Milk blitt en etablert og egenartet del av landets festivaljungel. Hvordan har egentlig festivalen utviklet seg i løpet av disse årene, Andreas Meland?

— De to første årene bestod både publikum og artister stort sett av folk fra Haugesund, da var det en bredere festival med blant annet dans og poesi som en del av programmet. Ettersom folk falt fra og flyttet ut fra byen ble det i hovedsak meg og Kristian Kallevik (som også driver platebutikken Tiger i Oslo) igjen. Vår hovedinteresse lå i musikk, og fra og med det tredje året ble vi dermed en ren musikkfestival. Det er nok den største endringen i årenes løp.

Han forteller at Safe as Milk gradvis har vokst på seg og blitt mer og mer deres egen greie, selv om grunnideen er den samme:

— Det er jo en liten egotripp, der vi går ut fra vår egen ønskeliste når vi planlegger bookingen. Vi ønsker å presentere artister for publikum som vanligvis ikke blir presentert her i Norge. Det er en måte å skjemme bort Haugesund litt, men også resten av Norge, da vi har en tradisjon på å hente artister som ikke har spilt her til lands tidligere.

Ingen headliner

Meland kan berette at denne satsningen i større grad også har medført et tilsig av publikum utenfor hjembyen, særlig fra Bergen, Stavanger og Oslo, men også fra utlandet:

— Vi har blant annet en stamgjest fra Hellas som har vært her i mange år på rad, humrer Meland.

Hvordan promoterer dere en festival med såpass ukjente navn for ”folk flest”?

— Vi prøver å unngå en typisk headliner, og ønsker heller at folk skal komme uten å vite hva de går til. Vi prøver å informere og spre ordet i de rette miljøene, da vi ikke har råd til ren annonsering.

Intimt alternativ til folkefest

Merker dere noen form for konkurranse nå som de fleste steder her til lands arrangerer en form for musikkfestival?

— Egentlig ikke, vi har ingen publikumsnedgang. Det kan skyldes at vi skiller oss ut på en del vis, med få konkurrenter. Vi er en intim innefestival, uten de samme artistene som alle de andre. Jeg hører mange klage på dyrere artister på grunn av konkurransen, men det gjelder ikke for vår del som tilbyr mer eksklusive artister.

Er en slik rendyrket profil en måte å overleve på som liten festival i dag?

— Jeg tror det. Sett fra mitt ståsted dukker det opp nye festivaler hele tiden. Men de er stort sett like. Det kan jeg forstå, for folk har lyst folkefest. Men jeg synes det skal være et tilbud for alle som ikke er interessert i folkefest også, avslutter Andreas Meland.

Program med artistbeskrivelse:

Six Organs of Admittance (USA)
For første gang i Norge: Six Organs of Admittance er hovedprosjektet til den akustiske gitaristen Ben Chasny fra California. Fra debuten i 1998 har Six Organs utviklet seg fra instrumentale meditasjoner og western/raga á la John Fahey, Robbie Basho og Sandy Bulls til mer vokalbasert og tilgjengelig folk/psykedelia. Six Organs blir ofte omtalt som en av artistene i «New Weird America», som har gitt oss Sunburned Hand of The Man, Devendra Banhart, Joanna Newsom, Animal Collective, De siste årene har Chasny også vært medlem av Comets on Fire.

Rockettothesky + DJ Sunshine (N)
Rockettothesky (eller Jenny Hval) platedebuterte i fjor med kritikerroste «To Sing You Apple Trees», belønnet med Spellemannsnominasjon. På Safe as Milk festivalen presenterer hun sitt nye utvide band med gjestemedlem DJ Sunshine, i en årrekke blant landets mest ettertraktede plateryttere.

Charles Hayward (UK)
Første gang i Norge. Hayward er trommeslager og sanger med legendestatus. Han satte tonen med det grensesprengende postpunk bandet This Heat allerede i 1979, og gitt rett videre til Camberwell Know. I 1998 startet han bandet Massacre sammen med Fred Frith og Bill Laswell. Han var en kort tur innom bandet Gong, og har spilt med Keji Haino.
Livekonsertene til Hayward pleier å være energiske og overraskende begivenheter. Han spiller trommer med armene, styrere taper med føttene og synger av full hals.

Andrea Belfi (IT)
Belfis siste soloalbum «Between Neck & Stocmach» ble utgitt av det svenske plateselskapet Häpna og mottok gode kritikker. Han er opprinnelig trommeslager og medlem i gruppene Medves og Rosolina Mar. Live opptrer Belfi omgitt blant annet av et trommesett, synth, kontaktmikrofoner, munnspill og et par små høytalere. Alt dette spiller han på mer eller mindre samtidig. Musikken ligger et sted mellom rock, improvisert musik, elektro-akustisk musikk og de vektløse sangene til artister som Graham Sutton og Mark Hollis (Talk Talk) og Dean Roberts.

Rafael Toral (POR)
For første gang i Norge. Listen over artister Toral har samarbeidet med er imponerende og inkluderer bl.a. Sonic Youth, Fennesz, John Zorn, Jim O´Rourke, Rhys Chatham, Phil Niblock og Alvin Lucier. Toral er en musiker og kunstner fra Lisboa, som har vært aktiv siden 1984. Mest kjent er han for sin gitarbaserte ambient/drone-musikk. Han har gitt ut en rekke plater bl.a. på det engelske plateselskapet Touch, der norske Biosphere er en av de andre artistene. Nylig la han dronemusikken og gitaren på hylla for å konsentrere seg om et helt nytt konsept som han selv kaller «Space program». Stillheten har fått en mye større plass i musikken hans. Han spiller liveimprovisert elektronisk musikk på diverse hjemmelagede elektroniske instrumenter; synth, tonegeneratorer og et sett med sensor-hansker.

Mount Eerie (USA)
Aka Phil Elvrum fra Anacortes, Washington. En av Amerikas mest originale, trivelige og eksentriske låtskrivere opptrer på Røvær Skole. Han har gitt ut en rekke plater under navnet The Microphones. I 2003 gav han ut det episke albumet «Mount Eerie», og etter dette annonserte Elvrum at han ville slutte å bruke navnet Microphones. Har opptrådt flere ganger i Norge, og var i en periode bosatt i Nordland.

Truls & the Trees (N)
Truls & The Trees slipper sitt første album «Ailanthus” på Metronomicon Audio senere i år.
Truls and the Trees er soloprosjektet til Truls Heggero, også kjent fra Lukestar. Truls og hans trær bedriver vakker og blomstrende melodisk indiepop ispedd bl.a. trommer, trekkspill og fele.

Huntsville (N)
Huntsville består av improvisatørene Ivar Grydeland (gitar, pedal steel, radio), Tonny Kluften (bass, rytmeboks) og Ingar Zach (perkusjon, shruti box), som i forskjellige konstellasjoner har gjort seg sterkt bemerket bl.a. med diverse utgivelser på sitt eget plateselskap SOFA.
Huntsville står i sterk kontrast til deres tidligere prosjekter. Improvisasjonen er fremdeles viktig, men det låter ganske annerledes. I musikken til Huntsville møter smektende lap-steel toner galopperende indiske rytmer. Selv omtaler de det som hypnotisk yoga country.

Kjetil Møster & Hild Sofie Tafjord (N)
Saksofonist Kjetil Møster burde være et kjent navn for de fleste etter hvert for sine forsøk i grenselandet mellom elektronisk basert frirock og jazz. I 2006 ble vant han International Jazz Award for New Talent. Han er aktiv bl.a. i bandene Zanussi Five, Ultralyd, MZN3, The Core, Datarock og Trinity. På Safe as Milk opptrer han med Hild Sofie Tafjord (kjent fra bl.a Fe-Mail og Spunk).

Safe as Milk finner sted 27-28. Juli 2007 på Høvleriet og Røvær Skole i Haugesund. Les ytterligere på festivalens hjemmeside.

Billettene legges ut for salg 2. Mai. Billetter kan kjøpes på Platebutikken Tiger og Billettservice på telefon 815 33 133, eller på ditt lokale postkontor. Besøkende utenfra Norge slipper gratis inn.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.