FaroJournalen melder i dag at Sæmund Fiskvik trekker seg som direktør for bransjeorganisasjonen IFPI, etter at han i fjor høst trappet ned til 80 prosent stilling. – Dette er en avgjørelse som har tatt lang tid, men det er riktig at jeg nå slutter i IFPI, sier Fiskvik til FaroJournalen-redaktør Asbjørn Slettemark. Per Eirik Johansen, som er nyvalgt styreleder i IFPI, er for tiden på jakt etter en ny arvtager til stillingen. Fiskvik har sittet som IFPI-direktør i hele 23 år.

Sæmund Fiskvik 2003

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det er bransjebladet FaroJournalen som i dag kan fortelle at Sæmund Fiskvik trekker seg tilbake fra stillingen som direktør i IFPI. Fiskvik har i hele 23 år ledet interesseorganisasjonen til de multinasjonale selskapene her hjemme, og har hatt en lederstil og mediaprofil som til tider har avfødt debatter og høy temperatur.

Den siste tiden har Fiskvik blant annet vært en aktiv aktør i forkampene rundt den nye åndsverksloven, men også hans initiativ rundt den såkalte Poperaen i Bjørvika har vært mye omtalt i media.

Den nyvalgte styrelederen i IFPI, EMI-direktør Per Eirik Johansen, forteller til FaroJournalen at Fiskvik egentlig ville at avgangen skulle skje tidligere. Det kom alt i høst flere signaler om at Fiskvik var i ferd med å trekke seg tilbake – blant annet ved at han trappet ned til 80 prosent stilling.

— Sæmund henvendte seg til IFPI-styret på senhøsten 2004, og sa at han ville trappe ned. Han ba om å få trappe mer ned enda tidligere, men vi så at det var viktig å ha et stabilt IFPI frem mot sommeren, spesielt med tanke på forslaget om endringer i åndsverksloven og prosessene det førte med seg, forteller Johansen til bransjebladet.

EMI-direktøren gir også Fiskvik det beste skussmål for hans lange karriere i IFPIs tjeneste.

— Vi synes det er beklagelig at Sæmund gir seg. Han har gjort en fantastisk jobb for norsk platebransje, kanskje spesielt ting som folk ikke kjenner så godt til. Han kan mer om åndsverksrettigheter enn noen jurist i dette landet, og det har norsk musikkbransje nytt godt av. For oss i IFPI-selskapene har han også alltid vært behjelpelig når vi har trengt råd og innspill i forhold til hans kompetanseområder, sier Johansen, som selv har måttet tåle mye offentlig kritikk i diskusjonene som har oppstått rundt bruken av kopisperrer – og den svekkede posisjonen til faghandlene .

I følge FaroJournalen vil IFPI i en overgangsfase benytte seg av Sæmund som spesialrådgiver, inntil en ny direktør er kommet ordentlig på plass. I denne delen av arbeidet har IFPI i følge Per Eirik Johansen tatt i bruk et rekruttterings- og hodejegerfirma kalt Capus.

– Direktørjobben i IFPI er en av de mest interessante jobbene i musikk- Norge, for ikke å snakke om i hele kultur-Norge, sier Johansen. – Den vi leter etter må kunne jus, men trenger ikke være jurist. Vedkommende bør ha bransjekunnskap, og være en god forhandler med tanke på viktige forhandlingsrunder med NRK og andre parter i forbindelse med rettigheter.

I følge FaroJornalen bør den nye direktøren også være “oppdatert på ny teknologi”, og ha innsikt i forholdet mellom jus og den nye teknologien.

Ballade vil naturligvis komme nærmere tilbake til saken, og følge prosessen med ansettelsen av Fiskviks etterfølger.

Publisert:

Del: