Mercury Motors mottar under Rjukan Rockfestival 2004 årets rockpris for å ha bidratt til norsk rocks selvtillit. Bandet feirer prisen med å spille sammen for første gang på mer enn åtte år. – Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen sådde spiren som har spilt norsk rock opp i eliteserien, sier festivalsjef Morten Engh. Foruten denne begivenheten, spiller 16 band på festivalen, headlinet av Gluecifer og CC Cowboys. Festivalen finner sted 21. og 22. mai og det er i år kun norske band som spiller. – Nå kan vi med glede innse at Norsk rock er i eliteserien kvalitetsmessig og kvantitetsmessig, konkluderer Engh.

Morten Engh, Rjukan Rockfestival

Av Ole John Tveito

En rockrevolusjon har skjedd i Norge de siste 20 årene. Norske rockband har fått internasjonale ambisjoner etter år der norsklaget rock bare var “bra til å være norsk”. Nå gir Rjukan Rockforum Mercury Motors og rocktraverne Jørn Christrensen og Per Vestaby æren for å ha startet den uredde holdningen til at norsk rock var god nok til å ha vyer, ved å gi dem Rockprisen 2004 i forbindelse med Rjukan Rockfestival 21. og 22. mai.

I åttiåra ble Mercury Motors det første norske bandet som ble signet at et utenlandsk plateselskap (svenske Mistlur Records) og hadde gjennom tre undervurderte utgivelser begrenset suksess da de uredde satset på mer enn Norge.Da var det i norsk husmannsånd blitt umulig å konkurrere internasjonalt, og alle rockband sang på norsk. Bra var de, men norsk rock har siden dengang fått en kvalitet som kan måle seg med det beste på verdensbasis. Rjukan Rockforum ønsker med årets pris å fokusere på viktigheten av denne selvtilliten. Sentralt her står Per Vestaby og Jørn Christensen som idag er medlemmer av CC Cowboys, og som i en årrekke har hatt en finger sentralt med i det norske rocklandskapet – helt uten å fremheve seg selv.

Per Vestaby er sammen med Jørn Christensen to av de viktigste frontfigurene i norsk rock gjennom tidene. Gitaristen Vestaby har med sin fortid fra Bazar, Veslefrikk, Folque, Can Can, Mercury Motors og Young Neils spilt med alle de viktigste scenepersonligheter i norsk rock, i tillegg til å ha gitt ut soloplater. Jørn Christensen har ikke gått solo, men har stått bak og i med
prosjektene De Press, Can Can, Everest, Langsomt Mot Nord, Thinkerbell og Young Neils, har spilt på platene til Jokke og Valentinerne, De Lillos, Vibeke Saugestad og Magnus Grønneberg, og har produsert skiver for CC Cowboys, DumDum Boys og DeLillos.

Mercury Motorts-trommis Øyvind Hansen (Can Can og jobbing med Einmal Kommt Die Liebe) kommer også til Rjukan for å spille med Vestaby og Christensen, for første gang på over åtte år. Bandet la inn årene etter albumene This Is (1988), Smash The Moon (1990), Abs. Garbage (1992), Sailors Onshore (1994) og Humbleberry Wine (1996). Skiver som i dag står som påler i norsk rock, med internasjonal sound, og som fortjener et nytt publikum. Bandet fortjener å bli trukket fram i det nye årtusenet.

Da Mercury Motors ga seg stod en underskog av norske bandklare til å ta norsk rock til nye høyder.

— Nå kan vi med glede innse at Norsk rock er i eliteserien kvalitetsmessig og kvantitetsmessig. Og utlandet ser på Norge som et av de mest innovative og spennende områder der rocktrender kan oppstå, sier leder av Rjukan Rockforum Morten Engh, som til daglig er innehaver av Rockeweb.com og fersk festivalsjef for Rjukan Rockfestival.

— Det betyr at vi kan arrangere en kvalitetsmessig glimrende festival med bare norske band. Det er vi stolte av, sier Engh.

Rjukan Rockfestival arrangeres for femte gang, og har CC Cowboys som headliner fredag, der Christensen og Vestaby er med i bandets nye lineup etter Magnus Grønnebergs band-comeback i fjor. Samme dag får Mercury Motors plikke fram noen av sine klassikere fra scenen. Gluecifer, Los Plantronics, Bazooka Boppers, Diamondog, Asstronaut, Jetsurfers, The Breakfast Conspiracy, Hayseed, Neperud, Split Image, Speedqueen Superstar, Blakk, Birds Of Prey og Per Syversens Rotvelt er andre band på scenen i Rjukanhuset under årets Rockfestival.

Rjukan Rockforums Rockpris deles ut for tredje gang. Prisen går til band artister som har bragt norsk rock ut i verden og inn i historiebøkene nasjonalt og internasjonalt. Første året fikk norsk tungrocks største vokalist Jørn Lande prisen, mens shadowsbandet the Zodiacs mottok prisen i fjor, etter 40 års aktiv virksomhet i norsk rocktjeneste. Begge artister som i dag er
betydelig bedre kjent i utlandet for sin virksomhet enn hjemme i den norske rockstua.Hvilke låter bandet spiller under minigjenforeningen på Rjukan Rockfestival er hemmeligholdt, men ryktet sier at rockdrageren “John Belushi” kommer til å smelle utover fredagens festivalpublikum.

Denne artikkelen er skrevet av Ole John Tveito i Rjukan radio og gjengis med velvillig tillatelse.

Publisert:

Del: