Sivil Ulyd-festivalen 2005 (Plakat)

Rock, fred og sivil profil

Sivilarbeiderne har tidligere samlet både kjente og ukjente militærnekterband på samleplata «Sivil Ulyd», til inntekt for veldedige formål. 9-11 juni mobiliseres nektermusikantene igjen, til en egen Sivil Ulyd-festival på Blå og Fabrikken. Blant hovedattraksjonene finnes navn som Thulsa Doom, El Caco, Klovner i Kamp, Stonegard, Ravi&DJLøv, Bare Egil og Brimstone. -Vi ønsker å uttrykke de verdiene som vi mener kjennetegner militærnektere; engasjement, kreativitet, handlekraft, kulturinteresse, nysgjerrighet og bred kompetanse, sier festivalsjef Einar Idsøe Eidsvåg.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Av Andreas Eide

I moderne markedstider, hvor Det Norske Forsvaret kjøper promo-tjenester i millionklassen fra et av hovedstadens innovative reklamebyråer, faller det selvsagt et rødt eple ned i hodet på en gjeng engasjerte sivilarbeidere.

–Vi har ikke noe rekrutteringsgrunnlag siden systemet ikke ønsker at folk skal nekte militæret. Derfor har vi heller ikke noe markedsføringsbudsjett slik militæret har, men vi vil fronte sivilarbeiderne ved å gjøre festivalen tilgjenglig for alle, opplyser festivalsjef Einar Idsøe Eidsvåg.

Sivil Ulyd begynte opprinnelig som et musikkprosjekt med mål om å mobilisere sivilarbeiderband på én samleskive, til inntekt for et veldedig formål. Første utgivelse av denne sivilarbeiderplata ble sluppet uten særlig nevneverdig oppmerksomhet i 1997, da tre musikkinteresserte ildsjeler i statens tjeneste egenhendig både finansierte og produserte.

Ulyden vendte så tilbake med et større brak i 2003, den gang anført av mer etablerte navn som Big Bang, Jaga Jazzist, Amulet og Xploding Plastics. Med økonomisk støtte fra Justisdepartementet, lanserte Sivile Vernepliktiges Tillitsmannutvalg (SVTU) oppfølgerplata på selveste militærnekterdagen under mottoet ”Ingen Krig”.

Overskuddet gikk uavkortet til Røde Kors sitt arbeid for sivilbefolkningen i Irak.

Fred og imageforandring

–Alt i alt er vi veldig fornøyde med programmet, mye rock – men god rock, sier en travel festivalsjef Einar Idsøe Eidsvåg, som stolt kan skilte med band som Thulsa Doom, El Caco, Klovner i Kamp, Stonegard, Ravi&DJLøv, Bare Egil og Brimstone med flere på årets Sivil Ulyd-festival.

Støtteapparatet rundt festivalen består nesten utelukkende av sivilarbeidere, og på scenen er det et fellestrekk at en eller flere i hver bandoppsetning har nektet militæret. Hensikten er å profilere sivilarbeiderne og det brede spekteret av arbeid for fred.

–Vi ønsker også en imageforandring – militærnektere er slettes ikke bare late krampe-ræddiser eller apatiske veikinger – vi er så mye mer. Kanskje får den gemene hop et litt mer nyansert syn på oss etter festivalen? undrer Idsøe Eidsvåg.

Mer enn bare kaffekokere

Siviltjenesten, av mange ansett som en anakronistisk salderingspost av utdøende nødvendighet, beriker per i dag natur- og miljøsektoren, helse- og sosialsektoren og freds- og kultursektoren med billig arbeidskraft i form av cirka 1400 tjenestepliktige, unge menn.

I alle landets fylker og distrikter utfører sivilarbeiderne i fredens navn små, men langt fra uvesentlige arbeidsoppgaver under førstegangstjenesten sin. De kopierer ark og organiserer weben for Amnesty International, styrer sentralbordet på Haukeland Sykehus og skaper et bedre miljø på en ungdomskole i nærheten av deg – bare for å nevne noe.

En eventuell avskaffelse av siviltjenesten ville trolig ført til merkbare økonomiske sår for flere arbeidsplasser, men sivilarbeiderne er heller ikke bare billig arbeidskraft som koker kaffe – mange av de som har hatt siviltjeneste er blitt blant Norges mest anerkjente og innflytelsesrike personer innen kultursektoren. På Unionskonsertens scene tirsdag var nesten samtlige av de mannlige norske artistene militærnektere.

Relevant arbeidserfaring

–Jeg kom inn i et miljø som det var lett å komme inn i, fikk mye spillerom og spennende ting å bryne meg på – det var lærerikt, forteller Andreas Drevland, som hadde sine 13 måneder i Kongens tjeneste på Sivil Ulyd-arenaen Blå, hvor han i dag er ansatt fulltid som booking-ansvarlig for Norges mest anerkjente jazzklubb.

— Som en ideell organisasjon med svært få fulltidsansatte, er vi avhengige av å få gjort små ting som vi vanligvis kanskje ikke ville fått tid nok til å ta oss av selv. Sivilarbeideren vår gjør en kjempejobb, og vi hadde slitt stort hvis han ikke var der, sier Andreas Drevland.

Drøssevis av kjente norske kulturfjes fikk relevant arbeidserfaring under siviltjenesten sin og fortsatte med å klatre karrierestigen, som sivilarbeider. Harald Eia, Norges morsomste mann, hadde siviltjeneste sammen med Bård Tufte Johansen i NRK og har blitt der siden.

Ingvar Ambjørnsen er et annet eksempel. Han var sivilarbeider hos ”Den Åpne Dør” – Frelsesarmeens hybelhus og omsorgstilbud for de som har levd lenge og drukket mye. Her forfattet Ambjørnsen sin første roman – ”23 Salen” (1981) – som handler om en lukket avdeling på Gaustad.

–Viktige for kultur-Norge

Eks-sivilarbeidere forsyner deg altså hver dag med ord til ettertanke, litteratur å sette pris på, rytmer og musikk du kan danse til, samt kilende latterkramper – lista er lang. Team Antonsen, Knut Nærum, BigBang, Erlend Loe, Turboneger, Motorpsycho, Fredrik Skavlan, Jostein Gaarder, Håkon Mosleth, Jon Fosse, Otto Jespersen, Bjørn Eidsvåg, Robert Stoltenberg og Åge Aleksandersen er bare et fåtall av profilerte kulturmenn som har avtjent siviltjeneste – på mer eller mindre meningsfylt vis.

Hvorfor er det så mange militærnektere som er blitt anerkjente innen kulturfeltet? Vi spør en av våre kvasseste hjerner, Thomas Hylland Eriksen, nok en eks-sivvis.

— Grunnen er vel ganske enkelt at militærnektere generelt er plussvarianter som tenker selv og står for sine verdier – og at det gir uttelling også på andre områder, mener den produktive akademikeren, som arbeidet i det anarkistiske månedstidsskriftet ”Gateavisa” under sine 16 måneder i tjeneste.

–Vi ønsker å uttrykke de verdiene som vi mener kjennetegner militærnektere; engasjement, kreativitet, handlekraft, kulturinteresse, nysgjerrighet og bred kompetanse. Vi er viktige for kultur-Norge, og det er ikke bare militæret som gjør menn av gutter for å si det sånn, lyder det bestemt fra Sivil Ulyds øverstkommanderende, Einar Idsøe Eidsvåg, som også er hovedtillitsmann for landets sivile vernepliktige.

Mer informasjon finnes på www.sivilulyd.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.