Sanger og låtskriver Randi Tytingvåg er nå inne i en tøff periode med teaterprøver, før hun skal ikle rollen som Anna i musikkdramaet “Skyfri Himmel” på Rogaland Teater. Tytingvåg har også en fersk plate bak seg, og har nettopp avsluttet en turnè med materiale fra albumet ”Let Go”. I arbeidet med albumet tok Tytingvåg noen grep i forhold til sin fortid som sanger og komponist, og hvordan hun hadde forholdt seg til musikkbransjen. – I min del av bransjen er man opptatt av at man skal passe inn i en bås, være salgbar i en spesifikk genre, være veldig sterk kunstnerisk, og så må man takle pressen. Det er mange ting som stjeler fokus vekk fra det det handler om, sier Tytingvåg.

Randi Tytingvåg med band (Foto: CF Wesenberg)

Av Carl Kristian Johansen

”Let Go” er et knippe låter med selvreflekterende tekster som handler om å frigjøre seg fra andres forventninger, og finne en egen vei og retning. Men tittelsporet, og albumet i sin helhet, er dedikert en venninne som mistet sin mann i en ulykke rett etter at de hadde fått et barn.

— Hun har kjent på kroppen hva det koster å oppleve noe sånt, sier Tytingvåg.

Albumet er også resultat av et vendepunkt for Tytingvågs egen del.

— Med denne platen ville jeg ta tak i min egen situasjon og ha det litt kjekkere når jeg var i prosessen med albumet, og når jeg sang. Det handlet om at jeg har sluppet litt tak i forestillingene mine om hva jeg driver med. Man kan fort komme inn i et jag for å tilfredsstille andre.

Gikk seg vill
Tytingvåg har et album bak seg (”Heavenly Attack” på VIA Music i 2004, journ.anm.), og hennes møte med den delen av bransjen gjorde at hun mistet litt av kontakten med det fokus hun ønsker å ha.

— Jeg fikk veldig god behandling og de var veldig flinke på VIA. Men en plate er et produkt og det må jo selge også, kanskje spesielt på et lite selskap. Jeg vil at en plate skal selge jeg også, det er ikke det, men jeg gikk meg vill i hva andre syntes og mente.

Tok kontroll
Et av resultatene av følelsene i kjølvannet av ”Heavenly Attack” er at Tytingvåg står som utgiver av ”Let Go”, og med det grepet har Årets Stavangerkunstner 2004 tatt full kontroll over sin egen situasjon.

— I min del av bransjen er man opptatt av at man skal passe inn i en bås, være salgbar i en spesifikk genre, være veldig sterk kunstnerisk, og så må man takle pressen. Det er mange ting som stjeler fokus fra det det handler om. Jeg følte en trang til å kjenne på utgangspunktet mitt igjen, og følge det som er viktig for meg. Jeg liker å skrive og lage musikk, ikke det jaget som ligger rundt. Denne gangen lekte vi oss fram til et resultat.

To debutanter
4. november debuterer Tytingvåg som teaterskuespiller. Det skjer som Anna i forfatter Olaug Nilssens musikkdrama ”Skyfri Himmel” på Rogaland Teater. Nilssen er også debutant som dramatiker, og hennes første stykke er en slags bedehuskrønike, med musikk av Bjørn Eidsvåg.

Så hvordan blir overgangen fra den lekne og cabaretaktig visejazzen på ”Let Go” til den strammere musikal/musikkdrama-formen?

— Jeg opplever det som en fin prosess. Nå skal ikke jeg ha kontrollen. Jeg er en brikke i et større spill, men jeg føler likevel at vi får være med å forme musikken og dialogen. Vi er aktivt med og det er utrolig spennende å komme med innspill, sier Tytingvåg.

Regissør er Marit Moum Aune og hennes utfordring blir å fortelle en families historie gjennom Eidsvågs tekster.

— Jeg liker måten Aune jobber på. Hun er veldig bestemt og samtidig åpen for å lytte til innspill. Det er en veldig bra kombinasjon.

Likheter og kunstneriske valg
Tytingvåg har selv bakgrunn fra gospelkor, men har ingen erfaring med den pietismen hun opplever i stykket til Nilssen. Det er med på å utgjøre en av forskjellene fra hennes ståsted og posisjon som låtskriver og sanger. Den største utfordringen er allikevel en annen.

— Et av likhetstrekkene mellom dette stykket og å gjøre konserter, er historiefortellingen. Men i teateret må jeg fortelle en helt konkret historie. På jazzscenene er jeg ikke så konkret, der gjør jeg det for meg selv.

— Som Anna i ”Skyfri Himmel” kan jeg ikke tillate å være meg selv, jeg må spille en rolle og holde meg til den. Det er Anna som teller, og dermed må jeg gjøre andre kunstneriske valg enn jeg ville gjort for meg selv.

I stykkets åpningsscene skal Tytingvågs rolle framføre en sang som 14-åring.

— Jeg har gått tilbake og hørt på hva slags referanser jeg hadde da jeg var like gammel. Jeg må prøve å gjøre det litt mer umodent og primitivt slik at jeg høres yngre ut, sier Tytingvåg.

Hardt arbeid
Hvordan ser du på å stå på en stor teaterscene i forhold til de mindre klubbscenene?

— Jeg kjenner at jeg primært er sanger og låtskriver, men dette er en utrolig lærerik og kjekk utfordring. Det er fint å gjøre noe helt nytt, og det er bra at det ene ikke utelukker det andre.

Med lite erfaring som skuespiller medgir Tytingvåg at det er mye hardt arbeid i forkant av sin teaterdebut.

— Men det er allikevel veldig trygt og godt i den forstand at det er mange dyktige folk på huset som hjelper meg og gir meg trygghet, både skuespillere og regissør. Som musiker har jeg litt mer å bidra med til det musikalske, og det skaper en fin balanse og et bra miljø å jobbe i, sier Tytingvåg.

”Skyfri Himmel” har premiere på Rogaland Teater 4. november, og varer til februar. Etter det skal Tytingvåg fortsette å jobbe med bandet som var med på ”Let Go”, det er Anders Aarum, Espen Leite og Jens Fossum. Tytingvåg har denne hjemmesiden. ”Let Go” distribueres av MUDI.

Publisert:

Del: